hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 其他討論題目 (N) [轉貼]考評局又出錯.....
開啟左側

[轉貼]考評局又出錯.....

LNChickenRice 發表於 2006-5-6 22:00 | 顯示全部樓層

小弟加多一句咁多:考評局肯定又會將呢批問題試題
作出'全體不記分'0既處理...
(不過為各位唔作弊又答對以上題目0既朋友不值囉~)

PS 小弟考AS Level UE(2000)就試過見到面前0既試題(Matching部份)
竟然係小弟晌n個月之前(當時時間計算)0既SCMP Sunday副刊...
咁就真係連作弊都唔駛囉~[再次聲明:小弟絕不作考試作弊之事!]
嶺南雞飯老矣 尚能飯否??
SSBT 發表於 2006-5-6 22:38 | 顯示全部樓層
點解唔用南華早報?
係都要上網搵?
自己出唔得?
真係唔公平呀今次…

剛聽到收音機話唔會重考…
好彩…嚇死人咩,
重考既表現就唔同架啦…
=0=
U-157星之Kelvin 發表於 2006-5-6 23:44 | 顯示全部樓層
原帖由 DM9172 於 2006-5-6 16:42 發表
仲有安裝電話干擾器好像要經電訊管理局批准的

全香港有長期安裝電話干擾器暫時只有文化中心辦公室、大會堂等表演場地後台

內地考試都用到la,點解香港唔用?答案得一個字--「貴」
今次引用網上文章而俾人借機會作弊,簡直荒謬之事

小弟對上一次考CE都已經三四年前的事,當年都無咁的事
今年再考一次,就竟然有咁的事發生,有無搞錯?

而家搞到人家對考評局已無信心可言
出年科英文倒不如叫人去考GCE(英國倫敦普通教育文憑考試),唔使自己出仲好
Ketsu 發表於 2006-5-6 23:52 | 顯示全部樓層

原帖由 U-157星之Kelvin 於 2006-5-6 23:44 發表

全香港有長期安裝電話干擾器暫時只有文化中心辦公室、大會堂等表演場地後台

內地考試都用到la,點解香港唔用?答案得一個字--「貴」
今次引用網上文章而俾人借機會作弊,簡直荒謬之事

有時諗落你貴都要做
咁做總好過有時政府無厘頭咁使錢
例如搞乜野「維港巨星會」
又或者俾某d 官員過高既人工
Abusing dead rule -> Denial of reality
cmho1010 發表於 2006-5-7 00:15 | 顯示全部樓層
其實小弟覺得個問題係出響執行‘禁用手機’這項規定之上﹐
而唔係試題或者考試局。
基本上如果你用到手機﹐好多科都可以出到貓﹐
問題係考生本身的誠信問題。
如果一個人連一個公開試都要出貓﹐
佢根本唔會響呢個社會上成功。
難道‘貓王’每次考試都可以成功出貓嗎﹖
第日老闆叫你做野﹐又次次都可以用旁門左道過骨咩﹖

所以各位考生如果要嘈﹐應該要求考試局嚴打考試其間用手機﹐
而唔係嘈應唔應該響份卷出個網址或者計唔計呢部份0既分數。

(其實這個世界係無絕對公平的﹐我地只可以力求公平)
kwyeung 發表於 2006-5-7 00:45 | 顯示全部樓層
原帖由 SSBT 於 2006-5-6 22:38 發表
點解唔用南華早報?
係都要上網搵?
自己出唔得?
真係唔公平呀今次…

剛聽到收音機話唔會重考…
好彩…嚇死人咩,
重考既表現就唔同架啦

如果這是第二科的試卷, 重考表現會有不同我絕對理解。
但英文反映的絕對是考生的能力, 英文好的做哪份卷得到
的成績理論上一樣。

如果大家要求取消open cloze, 對做得好那些考生公平嗎?
雖然小弟非是屆會考生, 有點像說冷言冷語, 但要得到所謂
的公平, 重考是最好的決定。
art0925 發表於 2006-5-7 03:09 | 顯示全部樓層

Maybe they should really use the standard of english exam in US, UK or other english as first language.  Those English exam for HKCEE and UE is too easy, even a High School can teach them...

原帖由 S3BL100 於 2006-5-6 21:00 發表

會考英文syl B實在毫無難度, 問題是有大把學生英 ...
art0925 發表於 2006-5-7 03:13 | 顯示全部樓層
But the problem is that department and department don't have much communication lei, if the education/ testing department want to implement it, and the Telecommunication need to be "fair" and have to look at every possible issue to see is it feesable, then there are also the Government Auditor office who will think the cost is too high....and then the media gets involve of expensive cost and infrinigment of privacy, then, it will become a big mess....

原帖由 Ketsu 於 2006-5-6 23:52 發表

有時諗落你貴都要做
咁做總好過有時政府無厘頭咁使錢
例如搞乜野「維港巨星會」
又或者俾某d 官員過高既人工
art0925 發表於 2006-5-7 03:21 | 顯示全部樓層
Then this is the problem with our education system lor, I've never seen US, CAN, or UK's open public testing have such harsh rules as HK, basically, it's a honor system.. BTW, education is belongs to you, not for you parents or boss, if you do stuff like this cheating, basically, people will look down on you in those countries, and guess what, HK student are alot of times the one that got discover cheating, compare to local student...as in US, grades are not as important as personal ethnic, I don't care if you are 4.0 student, but if you use alot of shortcuts to gain what you want, you are a low scum bag in the society.

原帖由 cmho1010 於 2006-5-7 00:15 發表
其實小弟覺得個問題係出響執行‘禁用手機’這項規定之上﹐
而唔係試題或者考試局。
基本上如果你用到手機﹐好多科都可以出到貓﹐
問題係考生本身的誠信問題。
如果一個人連一個公開試都要出貓﹐
佢根本唔會響 ...
n281 發表於 2006-5-7 06:01 | 顯示全部樓層

今年這事公平與公道
大家可討論

但這事令我想起14年前,
我考會考英語課程乙卷五,

當年開考後,望見其中一大填充題,
內容是取材自 九巴機場巴士A1-A4的簡介單張,
我一看已完全理解該題,
考評局當年有否預計有多少 巴士迷 或 對旅遊認識 的考生?
對我,該題似考 政府及公共事務科