hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 巴士攝影作品貼圖區 (B3) 962C去程往鰂魚涌首日航 (3 pics)
返回列表 發新帖
開啟左側

[即日快報] 962C去程往鰂魚涌首日航 (3 pics)

lsc04d11 發表於 2015-10-26 22:36 | 顯示全部樓層

mingfai31 發表於 2015-10-26 21:38
其實我咪答左你正常係有囉
雖然962C唔係我認識既範圍內(都冇見過佢站牌)
但我所講既都有一定既理據支撐

在保鐵年代,aeon o個度叫太古,太古城中心就一定啦!難道夾中間的會不是太古?就算唔岩,地鐵通車後就改左架喇。。。個度都叫太古。

正如太子既definition.
仲有,荔枝角。。。如果唔係長沙灣廣場出名。。。。九成人會話個度係荔枝角囉。
mingfai31 發表於 2015-10-26 22:50 | 顯示全部樓層
lsc04d11 發表於 2015-10-26 22:36
在保鐵年代,aeon o個度叫太古,太古城中心就一定啦!難道夾中間的會不是太古?就算唔岩,地鐵通車後就改 ...

就係地鐵站有D名係錯既誤導晒你地
就好似荔枝角地鐵站個度根本唔係荔枝角(只係長沙灣工業區)
171,904/5總站個度先真正係

而我查康怡廣場地址係"鰂魚涌康山道1-2號"咋
冇寫太古

YY487 發表於 2015-10-26 23:09 | 顯示全部樓層
mingfai31 發表於 2015-10-27 00:08 | 顯示全部樓層

YY487 發表於 2015-10-26 23:09
官方地址唔影響新城如何表述總站所屬地區
985 尾站以位處 灣仔軒尼詩道435號 既 灣仔消防局 命名,新巴一 ...

雖然唔知點解巴典話個站牌係銅鑼灣
但我覺得呢個CASE黎講的確灣仔會好D
請問我邊一忽盲撐呢?

whyloveislove 發表於 2015-10-27 17:03 | 顯示全部樓層
mingfai31 發表於 2015-10-26 22:50
就係地鐵站有D名係錯既誤導晒你地
就好似荔枝角地鐵站個度根本唔係荔枝角(只係長沙灣工業區)
171,904/5總 ...

事實上,根本寫地址就無人寫太古
所有康山康怡全部正確地址寫法都係寫鰂魚涌
而太古城人都會係直接寫太古城而非太古
太古只係地鐵站所產生出黎既產物

然而
事實上對於區內人黎講鰂魚涌一般泛指去到水族廣場左右
柏蕙苑叫做擲界
一般康怡康山太古城果堆都會統稱太古
要去到警署對落先會叫西灣河

所以我覺得用太古係會比較貼切
當然,你要執著於地址寫法,甘鰂魚涌係的確無錯既
但如果甘講,678總站都應該係掃桿埔而唔係銅鑼灣啦
LJ9994 發表於 2015-10-27 18:15 | 顯示全部樓層
而家962C屯中去北角消防局算唔算係全港隔最長距離巴士站既路線?

又唔停轉車站
又唔停西隧
ccicoltd 發表於 2015-10-27 23:46 | 顯示全部樓層

LJ9994 發表於 2015-10-27 18:15
而家962C屯中去北角消防局算唔算係全港隔最長距離巴士站既路線?

又唔停轉車站

這段路大約 38 公里,比 A43 上水至青馬收費站 (不足 32 公里) 更長。

19 大坑道↔筲箕灣 $4.2
kiwai 發表於 2015-10-28 20:48 | 顯示全部樓層
ccicoltd 發表於 2015-10-26 22:10
一男子說了算。

由2015年10月26日起開辦城巴第962C號線(屯門(龍門居)往太古(康怡廣場)) ...

運輸署話962C由東區走廊經糖水道去渣華道, 但城巴官網話經下一個出口(即由東區走廊直接落渣華道)
邊個先啱?

ccicoltd 發表於 2015-10-28 22:27 | 顯示全部樓層
kiwai 發表於 2015-10-28 20:48
運輸署話962C由東區走廊經糖水道去渣華道, 但城巴官網話經下一個出口(即由東區走廊直接落渣華道)
邊個先啱 ...

相信沒有車長甘願糖水道落橋,多停 N 盞燈。

19 大坑道↔筲箕灣 $4.2