hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (C) Transport 交通討論區 航空(C2) COMAC 正研制廣體客機 欲取代777
開啟左側

COMAC 正研制廣體客機 欲取代777

JCSCANIA 發表於 2015-11-7 09:18 | 顯示全部樓層

中國有前途研究自主國產...有信心

香港有冇自主國產呢?係冇用呀!
 樓主| AVD1 發表於 2015-11-7 14:43 | 顯示全部樓層
JCSCANIA 發表於 2015-11-7 09:18
中國有前途研究自主國產...有信心

香港有冇自主國產呢?係冇用呀!

香港自主國產?你想提港獨?
LJ7006 = MF5119 = AVD1
JCSCANIA 發表於 2015-11-7 17:46 | 顯示全部樓層
AVD1 發表於 2015-11-7 14:43
香港自主國產?你想提港獨?

不是港獨, 我想試給香港自己做輕型國產, 得唔得先呢?
新加坡自己有自主國產, 唔係重工業......香港可以做....不過青年問題, 唔想做.

以前香港有自己造船, 而家冇咗呀!
S3BL417 發表於 2015-11-8 19:06 | 顯示全部樓層

JCSCANIA 發表於 2015-11-7 09:04
你係錯呀!!!!一帶一路係乜嘢意思, 除外政治化
你話c919係大陸唔好, 當係政治化...歧視大陸人.香港人係咁呀 ...

人地話果啲國家唔敢用
關政治化乜事

之後仲要幻想成係人地歧視中國人,正宗小農 DNA
S3BL417 發表於 2015-11-8 19:08 | 顯示全部樓層
JCSCANIA 發表於 2015-11-7 17:46
新加坡自己有自主國產, 唔係重工業......香港可以 ...

香港是中國的一部分
中國自主國產姐係計埋香港啦,明無?
 樓主| AVD1 發表於 2015-11-8 19:22 | 顯示全部樓層
S3BL417 發表於 2015-11-8 19:06
人地話果啲國家唔敢用
關政治化乜事

咁事實成龍真係講得冇錯,
Made In China 呢樣野出現左咁多年,
點解人見人憎,同時間 Made In Japan 就咁多心鐘意?

呢樣野根本就係大陸人自己做衰自己,
講到口臭。

C919 或者可以比俄製機好賣,但係唔見得點樣可以搶到 A、B 公司市場。
除非有朝一日大陸佬開竅知道品質重要 o既道理啦。
JCSCANIA 發表於 2015-11-9 09:42 | 顯示全部樓層

AVD1 發表於 2015-11-8 19:22
咁事實成龍真係講得冇錯,
Made In China 呢樣野出現左咁多年,
點解人見人憎,同時間 Made In Japan 就 ...

成龍唔係好人, 口多衰呀!
成龍非常咸濕, 唔負責二老婆, 抵死呀!
stevenlim84 發表於 2015-11-9 10:00 | 顯示全部樓層
JCSCANIA 發表於 2015-11-7 17:46
新加坡自己有自主國產, 唔係重工業......香港可以 ...

其實08年左右,有大陸汽車製造商,想在香港投資建車廠,開一個獨立的高檔品牌,加上Made in Hong Kong,出口歐洲。不過在用地上,他們問過香港政府,但港府並不願意成立一個新工業邨,又或者劃一個比較有規模的工業區,因為港府認為香港不可能再工業化,對工業的印象亦停留在低增值產業,對高端產業「認知不足」。

造船香港已經不可以了,就算是船舶維修都不太理想,作為主要港口,這樣的配套設施是比較差的。
rickywk 發表於 2015-11-9 14:55 | 顯示全部樓層
ARJ21單野,同FAA已反面,到而家話交機都仲未過到FAA,C919只會更難通過FAA,更加唔好講圖紙上o既C929

樓主| AVD1 發表於 2015-11-9 15:00 | 顯示全部樓層

rickywk 發表於 2015-11-9 14:55
ARJ21單野,同FAA已反面,到而家話交機都仲未過到FAA,C919只會更難通過FAA,更加唔好講圖紙上o既C929

老老實實,我覺得 FAA 個到,
或者真係大陸機質量係有問題比美國佬抽秤到,但唔多唔小係有其他因素存在。

即係咁,本來大陸係向 A/B 公司落單,而家多左間 C 出黎搶,而 C 又賣得平過 A 同 B,加上中國國情唔似得俄國咁,
比得 C 拎到 FAA,第三世界真係分分鐘向 C 落單,對於美國 B 黎講真係 ……