hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 過海隧巴985線星期一至五加班
開啟左側

[服務調整] 過海隧巴985線星期一至五加班

AVW28 發表於 2015-10-28 07:38 | 顯示全部樓層

paul2357paul 發表於 2015-10-28 00:19
唔同意,紅梅谷路停多世界花園和新翠邨果兩個站確實唔會延長很多車程時間。
況且可以補番305轉985之後 ...

我對你的講法有保留。

第一,請問你知不知世界花園和新翠邨兩個站有幾多路線停靠?
那兩個站都算是大站,除了返沙田方向的多人落車外,還有去九龍方向的46X和286X多人上車。
如果那個站要巴士排隊入站,相信馬鞍山的青沙過海線最少要5分鐘才能離站。
至於世界花園的問題,為何不選擇170和182?如果你說早繁難以登車,我無話可說。

第二,雖然說是提供大圍特快回馬鞍山,但假設得一日數班,又可以幫補到幾多?
我估計沙田區開青沙過海線,巴士公司暫時連兩味都未肯開,更遑論全日。
況且區內的資源應否由區外線做?
LL3850
straysheep123 發表於 2015-10-28 07:57 | 顯示全部樓層
oceanpark 發表於 2015-10-28 00:18
問題在於田心上982x都無位坐 反而985就正常有 禁緊係上985 la

就係唔想田心人揀位坐

大佬顯徑人係企都冇得企丫
drbean7218 發表於 2015-10-28 08:51 | 顯示全部樓層
計埋982X的9班車。下星期開始0730-0820 會有15班車經過田心上青沙經西隧過海。平均2分幾鐘就有車經過。
PS8851@182 發表於 2015-10-28 10:17 | 顯示全部樓層

Snoopy@FB8617 發表於 2015-10-28 11:03 | 顯示全部樓層
PS8851@182 發表於 2015-10-28 10:17
搭左成廿年車都未試過要係呢兩個站塞5分鐘…
呢兩個站既路線冇你想像中咁密, 真係冇見過會塞車
...

新翠村或者都有時要排少少隊
世界花園係大站真係呢...
某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
111 發表於 2015-10-28 11:05 | 顯示全部樓層
drbean7218 發表於 2015-10-28 08:51
計埋982X的9班車。下星期開始0730-0820 會有15班車經過田心上青沙經西隧過海。平均2分幾鐘就有車經過。 ...

另想問88R青沙版客量好唔好
straysheep123 發表於 2015-10-28 13:44 | 顯示全部樓層

PS8851@182 發表於 2015-10-28 10:17
搭左成廿年車都未試過要係呢兩個站塞5分鐘…
呢兩個站既路線冇你想像中咁密, 真係冇見過會塞車
...

我諗佢以為獅隧九龍方向上斜個站同沙田方向落斜係一樣

上斜個站就要排吓, 因為條條獅隧線都停

落斜個站係有一大堆線唔停, 例如80, 85b,  等等, 所以根本唔會點排入站, 除非下繁就有時等一兩架
drbean7218 發表於 2015-10-28 14:19 | 顯示全部樓層
111 發表於 2015-10-28 11:05
另想問88R青沙版客量好唔好

自從982X加到4班車開始, 我都無再搭88R西隧版。

當時我多數坐頭車, 在大涌橋路上車是要企過海。
ky927 發表於 2015-10-28 15:26 | 顯示全部樓層
straysheep123 發表於 2015-10-28 07:57
就係唔想田心人揀位坐

大佬顯徑人係企都冇得企丫

田心客同顯徑大家都係985嘅客,咁無可能話因為田心站行兩次所以就要田心係尾站要企出去架喎。982x其實都唔係完全可以係985嘅替代品。
況且982x都唔係話你肯企就有得上。

咁隆亨客唔通又要求985逆方向行,因為架架985都上唔到?

個問題要治本,係要加車或者拆線。

況且,我係巴士公司都俾田心上先啦,田心班客上唔到車就過條橋係港鐵。係無左班客;宜家顯徑隆亨係積左班客,大條道理加車。
俾少少耐性等加班啦師兄。
THomas20010808 發表於 2015-10-28 19:54 | 顯示全部樓層

drbean7218 發表於 2015-10-28 14:19
自從982X加到4班車開始, 我都無再搭88R西隧版。

當時我多數坐頭車, 在大涌橋路上車是要企過海。 ...

88R西隧版一般都坐滿