hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 巴士攝影作品貼圖區 (B3) 赤化的明證
開啟左側

[廣告欣賞] 赤化的明證

hkbw 發表於 2015-11-1 21:45 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

當知道有48條咁既BANNER...

言猶在耳, 雖然都明知到所謂既唔接受政治廣告都只係一種討好政權的藉口~~
但當呢一刻係我眼前出現時, 都仍然係不太接受到..

仲有呢部...

老老實實, 如果兩邊合法既廣告都肯落既, 都唔會咁感觸既..

一係就係我唔知道某政黨變成了政府部門...以往提大家登記做選民, 投票既唔係選舉事務處咩?

一係所謂政治廣告只限於反政府...咁其實選擇性接受廣告會否違反選舉條例?!

聽聞有司機攞車見到時想"砍車" TIM WO~~

Anyway..相信呢兩個廣告, 會係代表了一個時代的來臨....

赤化的時代, 不必等50年之後~~

昔日的香港, 法治先行, 不論黨派, 用人為才的年代, 相信已經.....

歡迎討論~

評分

參與人數 1aPower +200 收起 理由
hkitalk.media + 200 hkitalk.net facebook專頁推介

查看全部評分

殺雞焉用牛刀?!
petcity 發表於 2015-11-1 21:56 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
anson_t0228 發表於 2015-11-1 22:00 | 顯示全部樓層
求教第三拍攝位置
本人住左華明邨多年,都唔知how to 唔站出馬路影
 樓主| hkbw 發表於 2015-11-1 22:02 | 顯示全部樓層

anson_t0228 發表於 2015-11-1 22:00
求教第三拍攝位置
本人住左華明邨多年,都唔知how to 唔站出馬路影

行人路影出去..只要部車拋彎夠出而冇巴士擺係度就可以了..
殺雞焉用牛刀?!
 樓主| hkbw 發表於 2015-11-1 22:03 | 顯示全部樓層
petcity 發表於 2015-11-1 21:56
其實早年曾經都有民主黨係巴士賣廣告

都好耐啦..肯定唔係呢幾年吧..

唔好話巴士..呢幾年, 呢個黨既廣告...好似連其他公共交通工具都唔多見~~
殺雞焉用牛刀?!
petcity 發表於 2015-11-1 22:05 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
Snoopy@FB8617 發表於 2015-11-1 22:11 | 顯示全部樓層

唔使10年咁耐幾年前涂議員選超級區議員既時候都有落過廣告

而重點係
都唔知另一邊既人士有冇落廣告
某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
jocosben 發表於 2015-11-1 22:13 | 顯示全部樓層
做生意姐, 除非話建制落就得, 其他政治團體落就唔得, 甘就話有問題
事實上早兩年北區反水貨客廣告九巴一樣肯接受
成件事只係說明民記多資源, 可以係巴士落廣告
PS8851@182 發表於 2015-11-1 22:13 | 顯示全部樓層
 樓主| hkbw 發表於 2015-11-1 22:14 | 顯示全部樓層

petcity 發表於 2015-11-1 22:05
十年左右,只想講以前都有類似情況,我冇印象
有冇人話有問題,但肯定個時同今日環境大不同

其實落唔係問題..不過有公司上年先大大聲話唔會接受政治相關既廣告既.....而又因為咁唔登一D廣告既~~然後呢...呢D廣告就真係唔知點樣可以唔關政治事了...
殺雞焉用牛刀?!