hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 舊文庫 生活資訊舊文庫 校園生活及上班一族 會考生集體出貓
開啟左側

會考生集體出貓

superbus 發表於 2006-5-7 00:13 | 顯示全部樓層

原帖由 cong 於 2006-5-6 23:49 發表

列出個來源無問題喎,不過出卷唔好0係網上抄就得喇

0係網上抄文章落黎做試卷,有咩問題?
有問題係出貓果班人
我好奇怪點解0的人淨係"jur"住考評局
要鬧既話,應該係鬧作弊果班人喎
pcckw 發表於 2006-5-7 00:15 | 顯示全部樓層
原帖由 fungch 於 2006-5-6 23:26 發表

咩荒唐野? 而家係d 人出貓喎~
列網址出題都唔係第一年發生~!

原帖由 大聲公 於 2006-5-6 23:42 發表

係幾乎年年都有,同埋咩野文章佢都會列出個來源

原帖由 3AD172004 於 2006-5-6 23:49 發表

係架,我o係搭西鐵睇新聞直線既時候,考評局o個邊話列出來源係要尊重知識產權。

原帖由 cong 於 2006-5-6 23:49 發表

列出個來源無問題喎,不過出卷唔好0係網上抄就得喇

如果在網上出題作為閱讀理解題目則問題不大,問題是幾乎所有英文課程乙
卷二都是由網上原文節錄(即使不計閱讀理解,MC-close及限定字的close都由
網上節錄,還要是毫無刪改則「出街」,真是有點兒那過),所以考評局都有
一定的責任。

礙於版權,要列出出處是無可厚非,但出題的可考慮修改部分文字。(即是學
中文卷一乙部[語文運用]的綜合改寫出處[尾部寫「為便於設題,部分文字
曾經改寫」]。)。
大聲公 發表於 2006-5-7 00:21 | 顯示全部樓層
原帖由 pcckw 於 2006-5-7 00:15 發表

礙於版權,要列出出處是無可厚非,但出題的可考慮修改部分文字。(即是學
中文卷一乙部[語文運用]的綜合改寫出處[尾部寫「為便於設題,部分文字
曾經改寫」]。)。

所以我咪話出卷果個人最好自己響文章做d手腳,唔好全抄
批評別人前,應檢討自己
kwyeung 發表於 2006-5-7 00:54 | 顯示全部樓層

原帖由 superbus 於 2006-5-7 00:13 發表

0係網上抄文章落黎做試卷,有咩問題?
有問題係出貓果班人
我好奇怪點解0的人淨係"jur"住考評局
要鬧既話,應該係鬧作弊果班人喎

絕對認同。部份批評已經失去理智, 只變了針對考評局。
下年真的改了原文才出題目, 甚至自己出題目, 誰可保證
沒有人作弊?到廁所send SMS一樣可以, 難道又要考評局
認錯?

作弊成功, 沒有一眾不負責的監考員, 沒有一眾品格有問題
的考生, 肯定做不成
cheungtszfung 發表於 2006-5-7 08:16 | 顯示全部樓層
原帖由 kwyeung 於 2006-5-7 00:54 發表
絕對認同。部份批評已經失去理智, 只變了針對考評局。
下年真的改了原文才出題目, 甚至自己出題目, 誰可保證
沒有人作弊?到廁所send SMS一樣可以, 難道又要考評局
認錯?

作弊成功, 沒有一眾不負責的監 ...

但以考評局一貫「作風」,唔鬧考評局的話件事一定不了了之……
仲有,考評局過往經常出錯(eg上年oral計錯分、年年失卷……),呢件事可以講考生已對考評局忍無可忍!
Alex_Tsang 發表於 2006-5-7 09:58 | 顯示全部樓層
如果個考生其他卷都不是太好成績,而只有卷二特別高分,各位認為
有沒有人會懷疑呢?

就算比到你作弊,去廁所十分鐘,究竟有幾多可以入腦呢?

不是我小看人,懂得作弊,那個考生又會有幾多料呢?那麼他又會最後有
幾多分呢?

如果各位考生有料到,怕甚麼其他人作弊唔作弊呢?
pstommy 發表於 2006-5-7 10:10 | 顯示全部樓層

會考英文科(Syl.B)試卷二,試卷內試題附印試題出處的網址,結果不少考生藉詞如廁,趁機利用手機上網「出貓」尋找答案;各大傳媒、教育界同應屆考生及家長,都炮轟香港考試及評核局荒謬和疏忽,還說對部分未有「出貓」的考生並不公平;

越睇越眼火爆,香港依家係唔係「變態」到咁呀,點解無人鬧下班「出貓」的考生呀,點解佢地可以咁缺德咁自私咁荒謬呀;點解無人讚下班無「出貓」正直的考生呀,仲要講到今次你唔「出貓」就執輸喇,「出貓」的就很理所當然咁樣;因為印左網址出來,所以考評局對未有「出貓」的考生並不公平!!! 荒天下之大謬!!! 「出貓」考生的錯,也順理成章說是考評局的錯!!! 荒天下之大謬!!!

依家錯的係班「出貓」的考生呀!!!! 就算係有機會俾你「出貓」,都知道係唔岩唔應該去做,點解是非顛倒到這個地步,點解香港人的思想觀念可以歪曲到這個地步,還有這班考生,一見到試卷附印出處的網址,就即時想到去廁所用手機上網找答案,手機還是跟身的,現今香港學生的程度可想而知,當年我考會考&高考,還真乖乖的將手機放進背囊中,還反覆的檢查,怕沒有熄機會響,是我蠢,還是現今的學生卑劣!!

講番試卷內試題附印試題出處的網址,其實不是新鮮的事,就算不是網址,都會列出個source係邊本書或者是邊份報章,現在d文章/原文是在網上找到的,列出網址是相當合理,這叫尊重版權,這又不是香港人經常嚷著的事!! 若果今次香港考試及評核局沒有印出個source的網址,被這些香港人發現,咪一讓會炮轟當局疏忽荒謬同唔尊重版權,真係印又死,唔印又死......

覺得香港人好醜陋,覺得很羞恥!!
更多 @  http://tomican-bus.blogspot.hk
kwyeung 發表於 2006-5-7 10:45 | 顯示全部樓層
原帖由 cheungtszfung 於 2006-5-7 08:16 發表

但以考評局一貫「作風」,唔鬧考評局的話件事一定不了了之……
仲有,考評局過往經常出錯(eg上年oral計錯分、年年失卷……),呢件事可以講考生已對考評局忍無可忍!

不要說成考生要忍考評局, 成件事似考評局忍緊班作弊考生。
而家錯有誰?班監考當守則無到, 考生又想盡辦法出貓,
最無辜好似係考評局, 無端端俾人鬧。

由頭到尾我都覺得考評局無錯, 如果考評局要執正去做,
大可以成份卷再考一次, 甚至對卷二成績不合理地高的
同學詳加調查, 有問題再秋後算帳。但到時又有人話考評局
製造白色恐佈。除左係度鬧, 咁你有無更好既方法?

cheungtszfung 發表於 2006-5-7 11:28 | 顯示全部樓層
原帖由 kwyeung 於 2006-5-7 10:45 發表

由頭到尾我都覺得考評局無錯, 如果考評局要執正去做 ...

考評局真係要查一定查到,如果有人用手機上那些網,手機網絡商一定有記錄,問題係考評局同齊宣王一樣係不為而非不能!
wcwong2 發表於 2006-5-7 11:36 | 顯示全部樓層

原帖由 kwyeung 於 2006-5-7 10:45 發表

由頭到尾我都覺得考評局無錯, 如果考評局要執正去做 ...

我覺得香港人已經到左為反而反既程度
有列網址 --> 考生會用電話上網作弊 --> 考試局錯
無列網址 --> 考試局抄人野,唔尊重知識產權 --> 考試局錯
干擾電話訊號 --> 監考員通訊唔方便 --> 到監考員話考試局錯
咁考試局要做 D 乜先 o岩?

作弊呢樣野,係而家 D 人先咁叻用手機作弊
如果係要作弊既,搵張 A4 紙寫定曬 D 公式、畫好曬 D 圖,然後摺埋袋落褲袋
去廁所廁格睇貓紙,你又奈得佢咩何?

有考試就會有作弊..... 而且越原始的方法越湊效
呢個係無論點監管都堵塞唔到的漏洞
除非玩到剝奪人權既方法,一係唔比去廁所,一係考試前搜身
但係呢 D 全部都係行唔通既辦法.....

而家我覺得既然係咁多人嘈既,一係就重考,釋除曬所有既疑慮
呢個係最好既方法
但係你班考生又唔肯重考,仲有班搞屎棍專家出黎話重考會影響學生心理
一味就淨係嘈嘈嘈..... 叫考試局查....
講真..... 考試局有冇真係查,你地都唔知架啦!
或者費盡九牛二虎之力,先 o係 云云八萬考生中搵到一個有絕對證據證明佢作弊既
咁咪對你地交代左囉.....
唔通考生們同埋班搞屎棍既民間組織所希望既,係呢 D?
而唔係一次真正公平的考試?