hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 其他討論題目 (N) 八榮八恥-社會主義榮辱觀
開啟左側

八榮八恥-社會主義榮辱觀

J702HMY 發表於 2006-5-14 04:52 | 顯示全部樓層

接力

以危害祖國為恥-程翔事件?
以背離人民為恥-六四搵坦克壓人得唔得?
以愚昧無知為恥-中央禁播敏感新聞?
以好逸惡勞為恥-三反五反?
以損人利己為恥-大躍進定反右?
以見利忘義為恥-五十年不變言而無信?
以違法亂紀為恥-地方官員貪污嚴重?
以驕奢淫逸為恥-因官員立場不同而被批鬥?

norrislaw 發表於 2006-5-14 06:42 | 顯示全部樓層
劉翔事件? 係咪想講「程翔事件」呀老友?
J702HMY 發表於 2006-5-14 06:44 | 顯示全部樓層
原帖由 norrislaw 於 2006-5-14 06:42 發表
劉翔事件? 係咪想講「程翔事件」呀老友?

打錯字tim
已改,謝

arhang2001 發表於 2006-5-14 10:42 | 顯示全部樓層

原帖由 MU725 於 2006-5-7 00:45 發表
八榮八恥-是全社會遵守基本的道德規範
香港的同志們應當大力支持及擁護

以熱愛祖國為榮 以危害祖國為恥
以服務人民為榮 以背離人民為恥
以崇尚科學為榮 以愚昧無知為恥
以辛勤勞動為榮 以好逸惡勞為恥
以 ...

基本上,同志呢個term,係文革遺留落黎既字眼,
大陸已經冇乜人會用 。

我相信你出得呢d咁既野,自己都係五十步笑百步好喇,
一個國家,有齊你講既所有野(每句後半部份),仲要話
以此為恥,我就真係以你為恥,醒下啦。
barking 發表於 2006-5-14 11:03 | 顯示全部樓層
原帖由 arhang2001 於 2006-5-14 10:42 發表

基本上,同志呢個term,係文革遺留落黎既字眼,
大陸已經冇乜人會用 。

大陸的電視台依家仲有播, 有一把 "標準" 中年女聲以純正普通話慢慢地唸出來

我認為大可以在六點及六點半播 "心系家国" 時, 順道播這個 "八榮八恥-社會主義榮辱觀"
得到意想不到的效果.

S3N92 發表於 2006-5-14 16:20 | 顯示全部樓層
原帖由 barking 於 2006-5-14 11:03 發表

大陸的電視台依家仲有播, 有一把 "標準" 中年女聲以純正普通話慢慢地唸出來

我認為大可以在六點及六點半播 "心系家国" 時, 順道播這個 "八榮八恥-社會主義榮辱觀"
得 ...

空口講白話......就算每日抽十個鐘播講中共ga節目都係晒氣
咪打咁多有色飛機文啦,工程師
307 發表於 2006-5-14 19:55 | 顯示全部樓層

睇緊講文革博物館的一集鏗鏘集...
當一件四十年前發生的事,
一個國家去到今日都唔講得的時候,
又或者連是非不分的時候,
講乜野都無用...
只罵不建議=不負責任
a396 發表於 2006-5-14 22:19 | 顯示全部樓層
原帖由 norrislaw 於 2006-5-14 04:23 發表

以違法亂紀為恥- 公安鎮壓+干預鄉鎮選舉,見人就打算唔算?

近排有新聞報導過中國沿海地區
有奸商同地方政府幹部收o左農
民o既耕地之後冇賠償俾農民, 呢
o的情況已經持續o左好幾年, 結
果農民走出去去鎮/懸政府示威,
不過就俾公安開槍鎮壓.

我真係唔明, 大家係自己人, 點
解要攪到咁o既地步? 呢件事同
地方政府幹部經常貪污有冇關
係? 到底上面有冇俾批示地方政
府要徹底解決呢件事? 定係得個
講字?
獨派交通迷同政治學人
238X 發表於 2006-5-15 00:02 | 顯示全部樓層
呢八榮八恥本身無咩問題,只不過點奉行就應該由
我地自己去決定,唔係上面話乜就乜。

我就真係唔覺得聽呢八榮八恥同做同志有咩關係...

推文或跟推文者帖,一律舉報,不作通知
ken603 發表於 2006-5-15 09:56 | 顯示全部樓層

原帖由 238X 於 2006-5-15 00:02 發表
呢八榮八恥本身無咩問題,只不過點奉行就應該由
我地自己去決定,唔係上面話乜就乜。

我就真係唔覺得聽呢八榮八恥同做同志有咩關係...

如果大陸d官爺能夠以身作則 (好難咯)
我都好樂意跟架