hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (V) 汽車討論區 私家車,商用車,政府及特種車輛 (V) 問斜路開車及泊位開車步驟及技巧~
開啟左側

問斜路開車及泊位開車步驟及技巧~

guia 發表於 2006-5-7 15:33 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

問斜路開車及落斜停車正確步驟及技巧 (手波)~
及怎樣控制架車唔會標前、溜後同死火?

另外當S型倒車泊位完成後 係泊位將車開車正確方法是怎樣?
頭先學駛出時手忙腳亂, 架車右駛出即標前去對面線 好危險
是控制極力子不善?還是扭唔切左軑0既問題?
感謝!!
Ketsu 發表於 2006-5-7 16:52 | 顯示全部樓層
我呢排成日都響大球場度排隊
等練習窄位掉頭同泊位
果度一排起碼都有成半打車
所以經常要上斜路開車同停車
(仲有慢行)
師傅果時淨係叫我控制極力子
通常我搵到摩擦點
一鬆手掣就去得唔溜後
停就拿拿臨踩極力子同慢慢踩腳掣
停定之後就拿拿臨拉手掣
然後入空波
最後先放哂兩隻腳...搞掂!
(落斜停車我都係咁上下動作)
不過我就唔清楚師傅有冇響隔離
幫下手踩下腳掣喇

但我又問過d 朋友
佢話如果係客貨車
就可以淨係控制極力子上斜開車
但係私家車就唔得
佢地話點都要俾少少油先得
不過我就驚如果響大球場條斜路咁做
真係分分鐘踩大力得滯就玩串燒
所以我一直都冇咁試...
(查實我自從換左師傅之後
似乎練窄位掉頭同泊位
係遠多於渣出路面既
所以我控制油門都仲未掌握得好好)

所以我都想指教下各位仁兄
其實正確係應該點做
Abusing dead rule -> Denial of reality
 樓主| guia 發表於 2006-5-7 16:57 | 顯示全部樓層
原帖由 Ketsu 於 2006-5-7 16:52 發表
我呢排成日都響大球場度排隊
等練習窄位掉頭同泊位
果度一排起碼都有成半打車
所以經常要上斜路開車同停車
(仲有慢行)
師傅果時淨係叫我控制極力子
通常我搵到摩擦點
一鬆手掣就去得唔溜後
停就拿拿臨踩極 ...

客貨車上斜開車唔畀埋油, 會唔夠力兼溜後
當然極力子要放高少少同油門不可踩太多

P.S. 阿SIR訓言,要放擔練多D!

Ketsu 發表於 2006-5-7 17:08 | 顯示全部樓層

原帖由 guia 於 2006-5-7 16:57 發表

P.S. 阿SIR訓言,要放擔練多D!

所以我一直都好懷疑
師傅有冇響隔離做左d 乜野
因為我次次唔俾油
就咁放高少少極力子
都夠力上大球場果條斜路
可能果條路都「唔算」好斜掛...

下次都係問下佢有冇響隔離
做過d 乜野先...
Abusing dead rule -> Denial of reality
s3n370 發表於 2006-5-7 18:16 | 顯示全部樓層
原帖由 Ketsu 於 2006-5-7 17:08 發表

所以我一直都好懷疑
師傅有冇響隔離做左d 乜野
因為我次次唔俾油
就咁放高少少極力子
都夠力上大球場果條斜路
可能果條路都「唔算」好斜掛...

下次都係問下佢有冇響隔離
做過d 乜野先...

小弟學果架車都係咁。一放極力子,唔駛踩油都去。
於是就問師傅點解會咁,師傅就話架車本身有少少油。

可能係因為咁,小弟學佐兩堂,
師傅連點起步都未教,問極個師傅都好似無意欲講...
本班為 北鐵線 列車(經 查寧閣)前往 燒山大馬路
hk4sure 發表於 2006-5-7 18:30 | 顯示全部樓層
原帖由 guia 於 2006-5-7 16:57 發表

溜後係極力子放得唔夠高,如果係唔夠力應該會先死火才慢慢溜後...

其實無話上斜係唔係一定要踩油,只要你覺得架車無力、打冷震,
好似就快死火咁就要畀薄油。車真係要靠感覺。
《遇見你,我更懂自己》— 吳若權
MEMPHIX 發表於 2006-5-7 20:39 | 顯示全部樓層

叫西門兄出黎解答啦
佢有大把學車經驗,又正統
老婆打老公?因住比雷劈呀妳!
hanvas 發表於 2006-5-7 21:10 | 顯示全部樓層
每日返工都要經過一條差唔多一比八既斜路先返到工,
好衰唔衰仲要係單線雙程有對頭車,
一個唔聽話有架的士迎面而來要我停車,
正好就係練棍波車斜路開車喇!! 哈哈哈~~

其實無論係斜路定係平路起步,
一定要搵磨擦點, 係得偷懶既!
步驟就係下面呢幾步曲: (假設咩都預備好晒先啦!)
1.) 右手渣緊軑盤, 左腳踩低極力子, 左手入一波;
2.) 左腳慢慢鬆慢慢鬆直到感覺部車開始有少少打冷震; (唔好以為呢個係磨擦點, 假既!!)
3.) 左腳定住, 右腳俾少少油令引擎轉數提過返; (斜路就俾大少少油)
4.) 左腳慢慢鬆慢慢鬆直到感覺部車又開始有少少打冷震; (呢個就真係磨擦點喇!!)
5.) 再望清楚周圍交通情況, 望多D鏡, 做好開車準備;
6.) 左手慢慢鬆手制, 左腳繼續定住, 右腳俾多少少油, 車就會自己識行, 唔會溜後!
搵磨擦點唔好心急, 你係學神係人都知你慢架喇, 唔駛理其他人架!
仲有一點好重要: 部車唔係自己既, 搵磨擦點可以盡情俾多D油, 咁會易D搵到磨擦點架!!
HL
Ketsu 發表於 2006-5-7 21:45 | 顯示全部樓層
原帖由 hk4sure 於 2006-5-7 18:30 發表

溜後係極力子放得唔夠高,如果係唔夠力應該會先死火才慢慢溜後...

其實無話上斜係唔係一定要踩油,只要你覺得架車無力、打冷震,
好似就快死火咁就要畀薄油。車真係要靠感覺。

[愚問]

其實如果吊緊極力子
令到架車震果陣
如果架車就算唔郁
咁佢仲會唔會溜後架?

原帖由 MEMPHIX 於 2006-5-7 20:39 發表
叫西門兄出黎解答啦
佢有大把學車經驗,又正統

其實都係志在參考
以助改善駕駛技術
唔使話一定要叫某個人出黎講
只要係有心得既
大家都不妨表達自己既見解
FX8173 發表於 2006-5-7 22:16 | 顯示全部樓層

想問樓主係考邊條試場線?
NISSAN Presage 2.4 CVTC