hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴59A縮短和59S取消消息(19/12起生效)
開啟左側

[服務調整] 九巴59A縮短和59S取消消息(19/12起生效)

kuro 發表於 2015-11-30 05:06 | 顯示全部樓層

jocosben 發表於 2015-11-30 08:30 | 顯示全部樓層
deep3@italk 發表於 2015-11-30 01:04
其實將59M 拉落葵芳, 加八達通雙向分段已經搞掂

現時九巴雙向分段落車仍要到車頭拍卡,以59M甘多客,唔通到荃灣要成車客排隊到車頭落車拍卡咩
AVD1 發表於 2015-11-30 09:01 | 顯示全部樓層
238X 發表於 2015-11-29 23:09
33A 對九巴而言過平,對乘客而言過慢。

既然兩邊都唔討好,快快趣趣執條兩邊都鐘意 o既 33A 出黎未得。
LJ7006 = MF5119 = AVD1
AVD1 發表於 2015-11-30 09:04 | 顯示全部樓層

FBI2 發表於 2015-11-29 17:40
真係唔明,個個都吹到話荃灣出深水埗好大需求,咁點解30X,234X,59A都可以坐唔滿出去?
根本就係個DEMAND完 ...

咁有 d 野叫恐性循環,你九巴都做左唔小野趕走左唔小 30X 走,
234X 九龍方向某程度上都叫好客,最小起福來邨,假日都差唔多坐滿哂 d 位先出九龍。
LJ7006 = MF5119 = AVD1
kks 發表於 2015-11-30 09:12 | 顯示全部樓層
kuro 發表於 2015-11-30 05:06
其實57M改上繁單向,58P拉入山景
59A放祖堯轉11M以下車,加停屯轉,改善載客量
269M轉全12米車,取消269A/P

見大家提出左唔少方案,但都係著眼於葵涌客
但其實 59A 的客路無論係運輸署客量調查定係個人觀察,都係屯門往來荔景及屯門往來九龍客多 (除左上繁某幾班車).....

另一方面現實少少諗
其實九巴根本唔想救亦唔想做 59A,民間諗咁多辦法救線都係流於想像, 九巴係諗都唔會諗
講真九巴之前亦都按部就班陰乾緊,
例如取消多年前非繁忙時間59A早59M幾分鐘開車引人搭59A去荃灣的班次安排、唔比59A入轉車站(入轉車站可以吸納屯門其他區貪平既出九龍客 / 見車就上就葵涌客、同埋回程繁時美孚、荔枝角上唔到/唔想企其他X線既屯門客)
只係陰乾得冇74A咁明顯

始終一條三個鐘一轉車先收得 $11.5 又蝕緊錢 (好似係)
同埋九巴覺得消滅左 59A 乘客轉投貴D既 X 線除笨有精
即使 59A 客量其實點睇都唔係屯公線最差果條
但於營商角度好難唔削線
而家反而著眼於睇下取消左 59A 之後九巴有咩方案 (例如 59X 開特車、59M、59X 加班、取消左59A後多左碼頭客用轉車站,如何疏導碼頭區果條本身已經水蛇春咁長既隊) 好過....

eric278 發表於 2015-11-30 09:35 | 顯示全部樓層
FBI2 發表於 2015-11-28 11:40
其實59A單野一向都阻力唔大,不過民協和民主黨比較麻煩.
隨著九巴終於頂唔順要求行政指令,加上屯南民協和 ...

錯.....只係民主黨何俊仁落馬
民協方面,甄紹南成功接替嚴天生(他今屆後退休),楊智恆KO了民建聯蘇愛群
所以仍有反對聲音

還看香港公交
 樓主| FBI2 發表於 2015-11-30 09:43 | 顯示全部樓層

eric278 發表於 2015-11-30 09:35
錯.....只係民主黨何俊仁落馬
民協方面,甄紹南成功接替嚴天生(他今屆後退休),楊智恆KO了民建聯蘇愛群 ...

所以咪要走行政指令呢一步
屎巴特色: 亂PLAN線,燒銀紙,趕乘客,保冗員,乞政府,屈特工
k20031103 發表於 2015-11-30 10:44 | 顯示全部樓層
vicky0521 發表於 2015-11-29 23:42
好多人都話荃灣>深水埗有好多替代路線,不如分析一下
30:車程太耐(要上麗瑤荔景)、班次疏,只到長沙灣
33A ...

如果係同行港鐵路線重疊,做黎冇意思,我保鐵好過
30主力係做荔景山<>荃灣既客,長沙灣只係拎黎擺位,基本上無視
33a係有必要上葵涌邨的,其實33a已經唔算慢,個邊又唔夠客開新線
59a假日荃灣>深水埗客,唔可以講完全冇,但係真係唔多
36a,30x,234x你已經講左最重要既問題,所以唔重覆

Sita1004-1017 發表於 2015-11-30 19:52 | 顯示全部樓層
FBI2 發表於 2015-11-28 14:28
52X深井落高速,去屯轉慢左,收平d合理。

美孚前轉即可
m_rd08 發表於 2015-11-30 20:14 | 顯示全部樓層

會唔會set左屯轉分段之後就冇尼支歌仔唱呢?