hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴59A縮短和59S取消消息(19/12起生效)
開啟左側

[服務調整] 九巴59A縮短和59S取消消息(19/12起生效)

RobynnNKendyFan 發表於 2016-1-14 22:05 | 顯示全部樓層

FBI2 發表於 2016-1-14 21:49
站在九公司角度,屯轉是萬能的,係屯轉食風等59M,上唔到?唔緊要,仲有下班59X,都上唔到?都唔緊要,259D上到啦 ...

即係特工先生你都覺得九汽響呢單野上面都有錯o既地方?
反青沙撐獅隧
 樓主| FBI2 發表於 2016-1-14 22:30 | 顯示全部樓層
RobynnNKendyFan 發表於 2016-1-14 22:05
即係特工先生你都覺得九汽響呢單野上面都有錯既地方?

我一直都強調,如果要縮59A,完全實行新界歸M,九龍歸X,就必須加59X欽州街特車. 這一點我一直有向九巴提出,可惜因為民協得個嘈字,搞到九巴睬都費事睬.

屎巴特色: 亂PLAN線,燒銀紙,趕乘客,保冗員,乞政府,屈特工
樂仔〞 發表於 2016-1-15 00:07 | 顯示全部樓層
siusiupeople 發表於 2016-1-14 21:11
同我講尊重? 你無野下話?
初初原方案59A 得朝早單向服務,非繁你渣都無,
係運吉好人修改方案你班人先有 ...

59A 非繁係咪渣都無根本無人 care,59A 最主要嘅繁時客路你根本忽略緊
我想知 59A 縮短後條線蝕多咗幾多?
BlackBird 發表於 2016-1-15 00:29 | 顯示全部樓層

舊咩時代產物呀
大把線仲"舊時代"過59A但係到依家都仲生存啦
明明59A"死因"係某D人覺得屯門一定要1M1X
59A呢D"合體版"就睇唔順眼,好似有強迫症咁當佢地底泥再捧M/X車上天
真係睇唔透到底59A有咩咁好反

仲要連59A/M/X咩環境就係度指指點點
唔好咁無聊啦好唔好?
59A就算成條線摺左都唔會對你地有任何好處

評分

參與人數 1HugeC +5 收起 理由
RobynnNKendyFan + 5 英雄所見略同

查看全部評分

P960早日摺線
jx6215 發表於 2016-1-15 01:22 | 顯示全部樓層
FBI2 發表於 2016-1-14 12:30
唔關事,根本就係而家x線客量未最大化,59x下繁頂閘,但66x/67x係咪一樣爆到頂閘飛站先,同時係咪班班都頂閘飛 ...
呢個就係59a非縮不可既主因! 講真,轉兩味(取消所有非繁班次)維持原有路線我係不反對既,但九巴都係堅持要縮.

你問問碼頭人又有邊個會反對取消59A中段啊
由頭到尾都係得果班友做代表 碼頭根本冇「傾」既機會
一直都係得上面自己玩...咁點會接受人地意見

*利申 反對交戲式留非繁 情願係斬左佢好過死唔斷氣

點解唔可以做好59X再縮59A ?

平心而論 中段時間59A(以前) 59M 59X 都做得足
開唔開59A差別不大
但早晚繁及非繁
前者點做都唔夠做(咁多年流失既客係會因為你做得好而回流 做得差而再流失)
後者九記自己唔肯做 蛇車收曬唔知開乜
你話早晚繁做唔曬我覺得受車隊限制 計利潤最大化 計乜計乜 我理解
但早晚繁過後就急急收車然後做唔曬 根本唔關人地事
版友仲要提咩唔留蝕錢線 唔開善堂
喂大哥我講緊59M 59X你講59A做乜
59M 59X做得好既59A連一班既生存價值都冇
我再重覆一次 做得唔好既意思係九巴自己冇意思做好佢 唔關錢唔關蝕唔關幾多架車既問題

59A就算成條線摺左都唔會對你地有任何好處

所以我都唔明 同其他版友都仲可以心平氣靜咁解釋我地既睇法同立場
但某人一黎就人身攻擊一味惡 黑既都可以講到白既
我敢保證 碼頭居民唔需要亦唔願意九巴留兩架車開D咁既非繁59A
講到好似上天送屎比你都要還神咁 我隻雞用黎拜神既 某人你搶住出黎吠又為乜呢

講真
如果我地講既提議係會令到九巴蝕錢條線蝕錢既話 我地都冇著數
勉強算留住條廢線 總有一日條數會差到做唔住 所以強行留廢線冇意思 損人不利己
家陣唔係 59A條數可以做得好睇 亦未至於離譜既地步
而過去幾年59A條數愈來愈唔靚係九巴自己做成既
好地地中段25-30加密做20一班 係九記自己搞而唔關任何人事
我地只係唔明 錢又比多左 又親力支持坐得爆既線咁都留唔住 個邏輯點講都站唔住腳
該做既唔做 唔該做既做曬(然後某人又話要還神餵佢食雞)
我純粹好簡單咁去理解件事覺得好奇怪者

好似版友咁講 屯轉起好後 總有好多野可以傾 可以做
唔代表要以個「慳」字為首要目標
傾都冇落地傾過 就比某人話我地拖佢唔批佢既「善意建議」啊狗狗 要唔要食罐罐啊....

LAK2 發表於 2016-1-15 10:45 | 顯示全部樓層
siusiupeople 發表於 2016-1-14 21:11

如果繼續出到九龍(可以縮到長沙灣甚至美孚), 我唔介意你轉兩味
仲可以唔駛減價(means 減2毫而非2蚊)

你咁鍾意計錢, 你自己計:
59A 收$9.4, 非繁開一粒鐘一班無人專登等, 繼續燒油燒錢
59A 收$11.3, 平日兩味單向, 回程入埋轉車站, 搶葵涌番屯門班友仔錢
你話邊個好賺??

我驚最後九記攞條59A陰番57M/58M/67M轉頭添呀
RobynnNKendyFan 發表於 2016-1-15 11:28 | 顯示全部樓層

我點妖言惑眾法 ar ?
我只係講事實出黎
即係咁當你下繁果陣企響長沙灣廣場
本身響下面有條 59A 送你返屯碼
雖然知佢係慢線
但起碼知可以上到車
仲知佢幾時開車
穩穩陣陣咁送你返去
咁咪安心 d 先?

PS 唔好同我講有 ETA
ETA 唔係話俾你知上唔上到車o既工具
亦保唔到路況帶黎o既偏差
總站附近呢個問題就唔大

反青沙撐獅隧
siusiupeople 發表於 2016-1-15 19:45 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
siusiupeople 發表於 2016-1-15 19:51 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
siusiupeople 發表於 2016-1-15 19:53 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽