hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴59A縮短和59S取消消息(19/12起生效)
開啟左側

[服務調整] 九巴59A縮短和59S取消消息(19/12起生效)

HS1588 發表於 2016-1-17 13:13 | 顯示全部樓層

FBI2 發表於 2016-1-17 10:34
59A早繁出葵涌冇問題,但下繁回程改番係長沙灣廣場出面起載係有得諗,不過可考慮改收12.8.
...

其實只要將 59A 回程既編號改做 59P
欽洲街起載 , 全程 $12.8 , 荔景邨開始分段 (你鐘意收 $11.3 定 $9.4 都好)
當然下段最好起碼由 1700 開到 2300 / 2400 兼全日服務
咁就已經解決左閣下 so-called "profit maximization" 既問題
不過如果官方仍然堅持用個垃圾 linear programming 去劃分路線既話
咁就當我無講過

其實我一路都唔明 , 又話要杜絕碼頭人比少 $1.3 出九龍
到頭來最後又加過 59M> 59X 60X 67X 收 $11.5 (回程有無唔清楚)
59A 明明仲有得做都仲要無啦啦比九巴踩多兩腳

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +10 收起 理由
樂仔〞 + 1 + 10 根本就應該要咁做

查看全部評分

HS1588 發表於 2016-1-17 13:18 | 顯示全部樓層
shakugan2005 發表於 2016-1-17 12:51
60M轉59A都叫垃圾轉乘, 我可以同你講, 搭60M轉57M/59A條路不知幾正常, 直接係友愛搭61M出葵涌先仲垃圾,  ...

友愛南只係個站上蓋果邊比人封左 ...
宜家正確上車位置根本唔係果度
早排行過其實上蓋後少少係劃左條線比人排 61M

61M 擺友愛南根本其實用黎泊車
本身最好擺置樂 , 但又無位
52M 當年都要碌到落井財街
61M 要快dd 最多都係去程總站左轉行皇珠路直去屯公
不過本身非繁 61M 都有一兩個客仔係友愛等車
咁就不如繼續用果度擺車算 , 反正回程改唔到快 , 有區內客同海珠路右轉唔到總站

樂仔〞 發表於 2016-1-17 13:34 | 顯示全部樓層
FBI2 發表於 2016-1-17 10:34
59A早繁出葵涌冇問題,但下繁回程改番係長沙灣廣場出面起載係有得諗,不過可考慮改收12.8.
...

其實朝早出九龍都係得零聲幾個人,去到長沙灣廣場蝕極有限,甚至夠惡嘅去到美孚都得,至在做埋貨櫃碼頭嘅客,同埋收返貴 $2,但中段非繁一班唔開都無人理你
至於長沙灣廣場返屯門收 $12.8 絕對無問題,講咗 N 次班人唔係因為平先上,而係 59X 服務唔掂先上,有邊個唔想早返屋企先得架?得小小人話班「巴迷」中意遊車河咋嘛
比返葵涌道荔景邨 $11.0 分段,同埋諗埋夜後點處理,已經無人嘈你

不過而家已經返唔到轉頭,如果長沙灣廣場班客流失埋,搞到好似 102 118 咁,就真係喊都無謂
樂仔〞 發表於 2016-1-17 13:36 | 顯示全部樓層

HS1588 發表於 2016-1-17 13:13
欽洲街起載 , 全程 $12.8 , 荔景邨開始分段 (你鐘意收 $11.3 定 $9.4 ...

回程都有,不過 60X 好似有人話無
shakugan2005 發表於 2016-1-17 13:48 | 顯示全部樓層
樂仔〞 發表於 2016-1-17 13:36
回程都有,不過 60X 好似有人話無

咁我果日搭60X再轉59M, 59M係冇退錢喎
樂仔〞 發表於 2016-1-17 13:49 | 顯示全部樓層
shakugan2005 發表於 2016-1-17 13:48
咁我果日搭60X再轉59M, 59M係冇退錢喎

九巴網話有,所以你可以打上去叫退錢
kay 發表於 2016-1-17 14:04 | 顯示全部樓層

HS1588 發表於 2016-1-17 13:13
欽洲街起載 , 全程 $12.8 , 荔景邨開始分段 (你鐘意收 $11.3 定 $9.4 ...

11.5 BBI比你但同時59A唔駛出晒成隊車
咁實係比得過

不過九巴寧願賣大包縮短減票價
BBI平過一程59X,都要cut車

有時都唔知planning班友想點

做得重組,目標梗係用少左車,但收入無少到,或者有人比多左$

59A呢頭削減服務,個頭減全程價,送埋11.5 BBI,荃灣出九龍班客又唔志在

所以有版友話咁重組實際上倒米都唔係唔合理

59A擺明就係出葵涌收西九價都會有人搭,偏偏扮好人縮短收葵涌價
或者有錢賺唔介意蝕多少少啦

但如果睇返個別版友觀察,成個59系服務搞完都無話比以前好左,即係搵碼頭人笨

59A個2架車隨時過返去59M可能仲多D人受惠,可惜成件事做得太難睇,比人一句話保留平日非繁服務..
世界很簡單 人類很複雜
shakugan2005 發表於 2016-1-17 14:05 | 顯示全部樓層
樂仔〞 發表於 2016-1-17 13:49
九巴網話有,所以你可以打上去叫退錢

未話最高減收$9.7或免費, $8.4減收$9.7即係都係免費, 唔會退錢比你囉, 第二個人同你講可能又係另一回事, 又或者依家個programme又set過; 61M轉36A個轉乘我肯定12月19日係冇講出黎, 唔知個programme 有冇set出黎啦, 總之D轉乘優惠就係一片混亂, 依個就係其中一個點解D轉乘優惠少人用既原因; 之後又會有D人走出黎話D轉乘一日都唔知有幾多人用, 得巴迷去遊車河所以可以取消, 咁你比番條59A又或者上得到車既59X比人搭先得嫁, 唔介意價錢未地鐵見囉, 介意價錢既等到夜晚八點幾九點應該就上到車嫁啦
siusiupeople 發表於 2016-1-17 16:35 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
siusiupeople 發表於 2016-1-17 16:44 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽