hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴59A縮短和59S取消消息(19/12起生效)
開啟左側

[服務調整] 九巴59A縮短和59S取消消息(19/12起生效)

lsc04d11 發表於 2016-1-17 18:55 | 顯示全部樓層

61m友愛南位真係重要架。。。除置樂往安友豐景園每班有近十客外,仲有青公來往安友,你係唔會明(因為我都唔明),未有兩蚊都有大把人置樂,海景,黃金落車(往荔景方向)
同埋置樂擺唔到,擺屯市跟52x冇著數,友愛南開出收啲豪客都正(尤其兩蚊計劃後)
HS1588 發表於 2016-1-17 19:59 | 顯示全部樓層
siusiupeople 發表於 2016-1-17 16:35
你班窮鬼話要平車出深水埔架。加到$12.8 地區人士睬你都生芒果啦。

真係救命
我咪話淨係改回程咁玩 收 $12.8 加葵涌分段囉
叫人行路行到你懞 X 左咩
你係咪無返工 , 唔知道宜家 59M 轉部分 X 線都有得平啊 ?
宜家回程唔洗收少 $1.3 , 又可以保留住 59A 有肉食既時段咪益你地老九囉

至於 S 字頭果條友就真係可以叫佢行路啦 , 分分鐘咁轉法同行路出深水埗可能都差唔遠

HS1588 發表於 2016-1-17 20:08 | 顯示全部樓層
kay 發表於 2016-1-17 14:04
11.5 BBI比你但同時59A唔駛出晒成隊車
咁實係比得過

其實離譜既係 , 59A 本身比較真係旺場既繁忙時段
朝早又唔開得早 , 夜晚又唔夜少少 ,
仲有唔少人返工既星期六都唔開
反而本身平日最少人既時段竟然有服務 , 開埋曬d垃圾班次

可能九巴睇準碼頭班友點都係焗搭 ,
因為碼頭大部分地區坐鐵既話就要坐更加垃圾既 506
除非 506 用返輕鐵.

HS1588 發表於 2016-1-17 20:12 | 顯示全部樓層

shakugan2005 發表於 2016-1-17 14:05
未話最高減收$9.7或免費, $8.4減收$9.7即係都係免費, 唔會退錢比你囉, 第二個人同你講可能又係另一回事,  ...

其實碼頭班客會過檔曬去鐵又太過誇張
始終都係果句 , 大部分碼頭人坐鐵都要搭一程更惡等更麻煩既 506
海翠兆禧得條 507 迫都唔係好得幾多
反而班客有機會真係走左去 234X 轉 59M 都唔出奇
碼頭人出九龍 , 食九巴果一舊屎都好過坐鐵食兩舊屎既

shakugan2005 發表於 2016-1-17 22:07 | 顯示全部樓層
HS1588 發表於 2016-1-17 20:12
其實碼頭班客會過檔曬去鐵又太過誇張
始終都係果句 , 大部分碼頭人坐鐵都要搭一程更惡等更麻煩既 506
海 ...

根本冇咩人知有轉乘優惠依件事, 所以實製造到一個冇咩人用轉乘優惠依個現象出黎, 好大機會搭鐵番荃灣轉59M仲多人過搭234X轉59M; 仲有點解冇左59A都仲可以減59M班依度先誇張, 連朝早延長屯門開出頭車都只係因為冇左0540開果班259E, 要令到59M係0540到龍門居, 而唔係補番59A/59S
siusiupeople 發表於 2016-1-17 22:49 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
siusiupeople 發表於 2016-1-17 22:51 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽
RobynnNKendyFan 發表於 2016-1-17 22:58 | 顯示全部樓層
siusiupeople 發表於 2016-1-17 16:35
你班窮鬼話要平車出深水埔架。加到$12.8 地區人士睬你都生芒果啦。

其實支持 59A 留響九龍o既版友多數都唔係因為佢收得平
反青沙撐獅隧
siusiupeople 發表於 2016-1-17 23:12 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
rusf101001 發表於 2016-1-18 10:52 | 顯示全部樓層

站在九公司角度,屯轉是萬能的,係屯轉食風等59M,上唔到?唔緊要,仲有下班59X,都上唔到?都唔緊要,259D上到啦掛,咁都上唔到?咪加班囉.
屯轉係萬能既話,咁最好兩味時段59M縮去轉車站算數
即刻慳返一半車(或以上

59M:朝早屯轉止步,夜晚屯轉起步
往返荃灣呢個重任梗係塞埋落59A度
朝早做完59A既車可以做返59M返屯門,夜晚反之
即朝早入屯碼同夜晚出荃灣都係可以坐返59M
59X:多左起碼10部車玩
朝早拆多條行埋美樂又得
夜晚荔枝角鐵路站起載都得la
最好59X都升格埋飛屯轉既一份子
起碼兩味時段有呢個需要

好處: