hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 荃葵青區域性重組4:沙田及屯門線篇
開啟左側

荃葵青區域性重組4:沙田及屯門線篇

bennyho1004 發表於 2015-12-2 19:15 | 顯示全部樓層

kmb71k 發表於 2015-12-2 17:45
86S全日根本唔夠客
其實源禾路對於馬鞍山來說是雞肋既級別

其實86S如果同86K對開聯合班次,問題不大
86S既存在只係為左幫綠小清客

LAK2 發表於 2015-12-3 11:55 | 顯示全部樓層
GW4866 發表於 2015-12-2 04:40
48X做少咗大窩口同梨木樹,無減到車理論上係會密咗車清客
工廠區果邊不大了將43X往荃灣改經埋楊屋道

49X方面咁改對青衣似乎無咩得益,青衣來往沙田市中心快得好少

其實改43X關門口街出入楊屋道個諗法係唔錯,

只係聯仁街好似無得直接右轉楊屋道...
變相直接推43X/49X入海濱可能係唯一出路...

49Y建議維持經楊屋道係因為想留番小瀝源來往荃灣既直車,
如果青衣朋友要全面不經荃灣, 咁沙田區就無得拆
(沙田區拆完, 廣源會快左好多, 仲可以將83S下午班次食晒)

又或者可以只於以下時段經荃灣:
上午往青衣 (大河道北+楊屋道, 大河道北個站其實幾屈機)
中午過後往沙田 (跟42C行荃富街)
假日就要再研究/視乎反應
至於是否擴大青衣覆蓋就要睇車源而定
bennyho1004 發表於 2015-12-3 18:34 | 顯示全部樓層
LAK2 發表於 2015-12-3 11:55

平時43X係荃灣西食左好多沙田/馬鞍山/大埔轉車客所以43X唔好郁

樓主| GW4866 發表於 2015-12-5 03:59 | 顯示全部樓層

Snowbb 發表於 2015-12-2 14:31
73X  /   278X   有剩餘運載力載埋沙田轉乘客   ?

278X上水方向可以食埋,73X就無乜啦,所以最初我唔建議搵埋73X
往荃灣兩線更加係絕對有
kmb71k 發表於 2015-12-2 17:45
而家好多人都唔鐘意長途線有人甚至一大堆人中途落車
所以唔好搞咩73X/278X來代替大窩口來往城隧轉乘既路線
你覺得無問題
但係對於大埔/上水人來說就相當討厭
又例如馬鞍山人一直想40X飛走源禾路
但馬鞍山全日來往源禾路問題一日未解決到都好難飛走

本身條線都會埋轉車站,停多陣真係咁阻?
40X就唔同,直情係改路加快,仲慳塞燈時間(當然埔公塞車問題另議)
bennyho1004 發表於 2015-12-3 18:34
平時43X係荃灣西食左好多沙田/馬鞍山/大埔轉車客所以43X唔好郁

去馬鞍山本身仲有43X,去大埔行過去隔離總站就有73X
打開門,行出去,去遠啲!
 樓主| GW4866 發表於 2015-12-5 04:40 | 顯示全部樓層
LAK2 發表於 2015-12-3 11:55

變相直接推43X/49X入海濱可能係唯一出路...

49Y建議維持經楊屋道係因為想留番小瀝源來往荃灣既直車,
如果青衣朋友要全面不經荃灣, 咁沙田區就無得拆
(沙田區拆完, 廣源會快左好多, 仲可以將83S下午班次食晒)

又或者可以只於以下時段經荃灣:
上午往青衣 (大河道北+楊屋道, 大河道北個站其實幾屈機)
中午過後往沙田 (跟42C行荃富街)
假日就要再研究/視乎反應
至於是否擴大青衣覆蓋就要睇車源而定

聯仁街無得右轉楊屋道我知,可以先左轉沙咀道右轉德士古道入楊屋道

如果沙田區走線分拆,小瀝源果邊既然快咗,可以上轉車站叫幾飛落荃灣架

上次睇完你篇文重新諗過,及綜合各版友意見,修正方案如下:
40X改動只於繁時
43X只新增分段
46X,246X改動不變
48P暫擱置

48X 灣景花園←→禾輋
配合49X不經荃灣,48X更改路線如下
來回不經大窩口及梨木樹,改停
。綠楊新邨(往禾輋方向)
。惠荃體育館(往灣景花園方向)
取消大窩口至可風中學之間分站
建議的好處
。加快麗城來往沙田車程,減少拖卡及加快回車
對現有乘客影響
。大窩口來往沙田需改乘新路線41X
。部份車程需於城隧轉車站轉車
。荃灣區內流水請使用新增的36/41X<>48X BBI(往象山/沙田$8.1,往荃灣$5.8)
。減4部車

49X 長青←→廣源
往廣源路線及站位
。長青
。長青邨青槐樓
。青盛苑
。長康邨康順樓
。職安健學院
。長康邨康富樓
。青衣警署
。綠悠雅苑-長安(原線)
。城隧轉車站
。沙田市中心
。好運中心
。田園閣
。水泉澳巴士總站
。小瀝源報案中心-廣源(原線)
往長青路線及站位
。廣源-香港駕駛學院(原線)
。水泉澳巴士總站
。水泉澳邨月泉樓
。田園閣
。沙田市中心
。城隧轉車站
。長安-綠悠雅苑(原線)
。翠怡花園
。長青邨青梅樓
。長康邨康富樓
。長康邨康豐樓
。長康邨康祥樓
。青盛苑
。美景花園
。長青
建議的好處
。不經荃灣大幅節省車程時間
。為涌美路及青康路提供全日直接來往沙田服務
。為水泉澳提供來往荃葵青全日服務
對現有乘客影響
。來往荃灣及青衣請乘搭41M/43B/243M
。青衣碼頭乘客需改於青衣警署上車/翠怡花園落車
。荃灣特快可改乘改線後的48X
。減8部車,略減班
另外49P同時取消,而249X暫時保留,但縮減服務時間(頭尾班車延遲/提早半小時)

41X 荃灣(愉景新城)←→愉翠苑
往愉翠苑路線及站位
。荃灣(愉景新城)
。荃灣站
。大河道
。楊屋道街市
。聯仁街
。仁濟醫院
。大窩口站-城隧轉車站(48X原線)
。麗豪酒店-愉翠苑(49X原線)
往荃灣(愉景新城)路線及站位
。愉翠苑-麗豪酒店(49X原線)
。城隧轉車站-大窩口站(48X原線)
。橫龍街
。楊屋道街市
。富華街
。荃灣(愉景新城)
收費
。全程$8.1
。過隧道後$5.8
用車數目
15部(3部加車)
Snowbb 發表於 2015-12-5 11:08 | 顯示全部樓層
GW4866 發表於 2015-12-5 03:59
278X上水方向可以食埋,73X就無乜啦,所以最初我唔建議搵埋73X
往荃灣兩線更加係絕對有

去馬鞍山本身仲有43X,去大埔行過去隔離總站就有73X

仲有   ,   48X   朝早來往梨木樹同麗城既學生搭乜   ?
43X   只係去到馬鞍山南   ,   仲有成個馬鞍山都去唔到

PS  :  不時見到梨木樹可以有十幾人等   48X   落荃灣   ,   睇黎   48X   吸引力真係遠遠比   36   高   

LAK2 發表於 2015-12-6 01:01 | 顯示全部樓層

GW4866 發表於 2015-12-5 04:40
聯仁街無得右轉楊屋道我知,可以先左轉沙咀道右轉德士古道入楊屋道

如果沙田區走線分拆,小瀝源果邊既然快 ...

整體唔錯, 新49X可以上埋水泉澳又真係幾順

而41X有上埋荃威的潛力(甚至考慮善用荃景圍天橋)
 樓主| GW4866 發表於 2015-12-6 02:13 | 顯示全部樓層
LAK2 發表於 2015-12-6 01:01
整體唔錯, 新49X可以上埋水泉澳又真係幾順

而41X有上埋荃威的潛力(甚至考慮善用荃景圍天橋)

荃威無位,不過唔講起又醒唔起可以用荃景圍天橋先兜上去再落返黎擺愉景新城
宜家個行法原意係想比返城河東一程車去到荃灣市中心

同埋兜埋上去又要再加車
Snowbb 發表於 2015-12-5 11:08
仲有   ,   48X   朝早來往梨木樹同麗城既學生搭乜   ?
43X   只係去到馬鞍山南   ,   仲有成個馬鞍山都去唔到

PS  :  不時見到梨木樹可以有十幾人等   48X   落荃灣   ,   睇黎   48X   吸引力真係遠遠比   36   高

234C囉,其餘時間請用轉乘

48X咁多流水全因36做得差囉

*新方案見#25
Snowbb 發表於 2015-12-6 12:21 | 顯示全部樓層
GW4866 發表於 2015-12-6 02:13
荃威無位,不過唔講起又醒唔起可以用荃景圍天橋先兜上去再落返黎擺愉景新城
宜家個行法原意係想比返城河 ...

234C囉,其餘時間請用轉乘

48X咁多流水全因36做得差囉

234C   淨係得單向   ,   去麗城都仲係要搭   48X   或   36   轉   34  /  34M   。
你下一個部份會唔會重組   36   線   ?

Snoopy@FB8617 發表於 2015-12-6 15:07 | 顯示全部樓層

GW4866 發表於 2015-12-5 04:40

如果沙田區走線分拆,小瀝源果邊既然快 ...

理論上新方案比舊既好唔少
不過我覺得問題係仲有既

1.
48X客源交走俾41X但係49X手上收到一大堆客
最起碼要加班處理唔好減車
問題就出於係夾埋成個建議可能講緊要供多6-7部車

2.
青衣全日特快既潛力係唔係真係咁高?
而另一問題係而家49X可以無分時段地夠客
拆完後要用多一大推資源做野
但未必真係多左客

3.
青衣南就想要249X做得大
叉條49X上去後249X又點做好?

某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過