hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 182X九巴首航行車時間測試結果
開啟左側

[經歷分享/報告] 182X九巴首航行車時間測試結果

PS8851@182 發表於 2015-12-1 11:00 | 顯示全部樓層

鄉土有人搭1905班X, 全程79分, 爬左1900正線頭, 兜埋上水泉澳都仲快過184X開既城巴返到愉翠苑。
該班次金鐘站及克街前往新翠分別需時40及30分鐘。

時間上係九巴班次快好多, 始終避開左塞車高峰時間, 另外九巴冇減182班去開X, 兩班X同前車由隔12分變只隔5-8分, 客量都叫過得去。反而城巴頂閘班次同正線差成10分, 已經係本身繁時最疏班次, 唔知係咪減左班, 想谷客落X仔呢
不過(又係鄉土)有人反映18:30班X等極都冇, 如果城巴唔盡快加ETA的話都幾趕客囉
S3BL100 發表於 2015-12-1 12:52 | 顯示全部樓層
siusiupeople 發表於 2015-11-30 22:44
事實話比你中上環搭182X 係慢到喊,你話我無腦都無用,
灣仔都要成八個字先返到去,你咁鍾意182X 梗係送 ...

從來無人講過中上環搭 182X 會好快

但中環港澳碼頭塞到灣仔都要 30 分鐘,其實如果係 982X,灣仔塞到西隧入口都要起碼 30 分鐘,去到大圍都要 50 分,會比起 182X 甚至 182 仲要慢

快與慢從來都係睇你由邊度開始計起,唔好成日走去玩偽命題,
中上環起計慢,唔代表灣仔起計都係慢;灣仔起計快,亦唔代表中上環起計快。

fb.com/scientisthk2usa/
Snoopy@FB8617 發表於 2015-12-1 13:15 | 顯示全部樓層
PS8851@182 發表於 2015-12-1 11:00
鄉土有人搭1905班X, 全程79分, 爬左1900正線頭, 兜埋上水泉澳都仲快過184X開既城巴返到愉翠苑。
該班次金鐘 ...

就算有ETA都未必有幾大幫助
塞車地區ETA好多時都會走樣
好彩既係等唔到182X都可以上返182
唔使死等唔知幾時有車但又冇第二個選擇
某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
straysheep123 發表於 2015-12-1 13:44 | 顯示全部樓層

S3BL100 發表於 2015-12-1 12:52
從來無人講過中上環搭 182X 會好快

但中環港澳碼頭塞到灣仔都要 30 分鐘,其實如果係 982X,灣仔塞到西 ...

但灣仔大圍特快用途真係唔大, 時間上僅僅打平火車, 隧巴又大部分時間有位坐

除非佢加車加到15分鐘一班182x,  否則冇乜著數

182 真係輸俾隧巴轉火車唔少

因為隧巴係車海, 自從馬鐵開咗182 已經幾少人搭
kay 發表於 2015-12-1 17:49 | 顯示全部樓層
straysheep123 發表於 2015-12-1 13:44
但灣仔大圍特快用途真係唔大, 時間上僅僅打平火車, 隧巴又大部分時間有位坐

除非佢加車加到15分鐘一班 ...

中上環都唔見得好做

不過182有樣野係,搭得佢既,紅隧口正常唔會落太多人
搭得佢既都係入九龍塘或者沙田

如果話182非繁頹,咁170都唔係好好多

但so far好似南港島線通車,170都未比人建議取消,如果講載客率直頭唔合格,繁忙時間好似得49%
671載客率高過佢反而比人嗌取消

如果改完幾年之後沙中線通車又係要取消,咁無論係182X定係982X都係一樣結果

如果真係要保住中上環客又要保住灣仔客

大不了經西隧出港島,經紅隧返新界,做條循環線

港島由上環>中環>金鐘>灣仔,跟返182定線,包無死,只係雞左182沙田出港島個方向
照計出港島方向灣仔非繁時應該唔會比182慢太多

慳返個港島總站,係可能要個司機辛苦D踩80-100分1轉,同埋繁忙時間班次不穩問題
世界很簡單 人類很複雜
straysheep123 發表於 2015-12-1 19:16 | 顯示全部樓層
今日1755:

堅拿道西 1840

世界花園 1906

今日交通還可以
straysheep123 發表於 2015-12-1 19:27 | 顯示全部樓層

kay 發表於 2015-12-1 17:49
中上環都唔見得好做

不過182有樣野係,搭得佢既,紅隧口正常唔會落太多人

可以學88x玩潮水

避紅隧獅隧最塞嘅方向

朝早: 沙田 青沙 西隧 中環 灣仔 紅隧 獅隧 沙田

下午後: 沙田 獅隧 紅隧 灣仔 中環 西隧 青沙 沙田

全日唔停紅隧口, 無謂排隊甩班

咁就兩邊客都ok

唯一缺點都係果個: 等車要睇時間方向
bnr34 發表於 2015-12-1 20:08 | 顯示全部樓層
ATE31 發表於 2015-11-30 22:56
就咁睇行車時間182X在中上環完全無吸引力, 第時沙中線20分鐘到大圍, 巴士坐成個鐘邊有人搭?
正正經經開98 ...

即係咁, 雖然搭沙中線可以係金鐘頭站上車, 一程過返到大圍先落車
但我唔會低估減完卡再加埋紅磡/九龍塘衝閘延誤既威力
上到車計20分鐘相信只係勉勉強強到大圍, 但將來要等幾多班車至上到車?
可能蘇局長都要同你 loop 多幾次

而且連182X都未有既時候, 一樣有人係中上環同金鐘等182 (雖然呢度有好多人當佢地死既)
上車訓一個鐘定罰企大半個鐘, 各有所好架遮

BTW
以水泉澳差唔多同沙乙博一樣伙數, 撐得起做982X回程有餘, 而家係等所有樓入晒伙架遮
到時182+182X+982X (如有) 點都要加車至夠做

Snoopy@FB8617 發表於 2015-12-1 20:16 | 顯示全部樓層
bnr34 發表於 2015-12-1 20:08
即係咁, 雖然搭沙中線可以係金鐘頭站上車, 一程過返到大圍先落車
但我唔會低估減完卡再加埋紅磡/九龍塘衝 ...

頭站要等幾班車先上到?
你話刻意要等到有位坐就話je...

某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
icecone 發表於 2015-12-1 21:46 | 顯示全部樓層

PS8851@182 發表於 2015-11-30 23:48
今年會有ETA, 點會因唔到時間?
快d回到車/收工係對巴士公司既好處, 唔係對乘客既好處.
...

ETA只係九巴,仲有城巴
同埋就算有ETA但交通情況日日唔同日日唔同時間到,乘客一樣好難因