hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 182X九巴首航行車時間測試結果
開啟左側

[經歷分享/報告] 182X九巴首航行車時間測試結果

paul2357paul 發表於 2015-12-2 08:15 | 顯示全部樓層

kay 發表於 2015-12-1 17:49
......如果真係要保住中上環客又要保住灣仔客

大不了經西隧出港島,經紅隧返新界,做條循環線

港島由上環>中環>金鐘>灣仔,跟返182定線,包無死,只係雞左182沙田出港島個方向
照計出港島方向灣仔非繁時應該唔會比182慢太多

慳返個港島總站,係可能要個司機辛苦D踩80-100分1轉,同埋繁忙時間班次不穩問題

又或者例如由摩頓台巴總經摩頓台天橋行告士打道都唔錯。
drbean7218 發表於 2015-12-2 10:14 | 顯示全部樓層
kay 發表於 2015-12-1 22:29
講到尾唔少人想982X開回程姐

不過講真,982X真係要開回程既,都無必要灣仔開

同意。

可以整返條982P (2 班車) 金鐘海富中心開->HSBC->德輔道中->上環->西隧->青沙->大圍->水泉澳->愉翠苑

S3BL100 發表於 2015-12-2 12:43 | 顯示全部樓層
siusiupeople 發表於 2015-12-1 23:50
行青沙的,乘客buy 的係時間穩定,再講灣仔一樣做到快我唔覺得班客會走晒囉。

...

又要我返 loop

灣仔點樣一樣做到快?係咪唔需要計灣仔碌/塞到上環一段所需時間?
上環起計真係好快,但原來灣仔去到上環都要坐底半粒鐘,青沙西隧有得飛都係會慢過 182X 甚至 182

我唔反對金鐘以西行西隧青沙快唔少,但唔好以偏概全,講到好似連灣仔都係行西隧青沙快。
我亦無反對過開 982X 回程,但 182X 係有其存在價值,況且巴士公司呢一刻開 182X 而唔係 982X 係有多重因素考慮,講到尾佢地都係睇邊個方案賺得最多。

如果要開條線做下繁中上環特快的話,我好相信巴士公司角度,985 或者將 681P 反轉行變 981X 碌大涌橋路入馬鞍山南
都好過就咁抽 182 變 182X。

灣仔客要快,101/111/115 三條線班次加埋車海級去到隧道口,憑咩講係灣仔上182x 好快?

係咪想快就要巴士公司倒錢落海?

又要翻 loop,乘客唔坐 182/182X 改坐 101/111/115,巴士公司收入 $16 變 $9.3,乜而家 $9.3 好賺過 $16?
仲有 101/111/115 三條線下繁時段又唔同,如果 182 客送左俾對家公司的話,直情係 $16 變 $0,巴士公司一個先都賺唔到,呢筆帳係咪你付鈔?

fb.com/scientisthk2usa/
miklcct 發表於 2015-12-2 12:59 | 顯示全部樓層

係唔係真係唔夠車下繁全面拆線?金鐘為界,向西行西隧,向東行紅隧,南行去中環上環塞個BBI了事。
進智公交
HG6729 發表於 2015-12-2 14:12 | 顯示全部樓層
miklcct 發表於 2015-12-2 12:59
係唔係真係唔夠車下繁全面拆線?金鐘為界,向西行西隧,向東行紅隧,南行去中環上環塞個BBI了事。
...

有錢賺, 仲要不少盈利的, 黠都嘔到俾佢啦老九不是開善堂的, 否則不會用財技來加價扼我們$

我建議在香港站開, 停永安, 皇后街入西隧, 唔夠客可以加入西環
將個塞車位盡量減到最少, 叫班中環精英行多2步避開塞車位買時間仲好
班死懶狗唔想行可以繼續在電車路搭182 的
Mandy+263M=HG6729
bnr34 發表於 2015-12-2 19:51 | 顯示全部樓層
siusiupeople 發表於 2015-12-1 23:48
我中上環上鐵,搭一個站去金鐘轉,一樣可以搏有得坐。
20 分鐘? 港碼開部182x 都唔知到左隧道口未,你係 ...

唔該自己爬下文, 唔係我 ff 182x 係中上環好吸引力, 而係你 ff 我覺得條線係中上環好有吸引力

你識得搭鐵去金鐘返大圍, 一樣有人識得去金鐘搭沙中線去沿途各站
灣仔北上唔到車的話, 一樣識得搭回頭車搏有位坐或者有位上
到時咪睇下20分鐘去到邊囉

你 ff 唔緊要, 但講野之前唔該自己去望下 182 回程係咩情況
講到 182 / 182X 冇存在價值既時候, 唔好忘記有幾多灣仔客撐起條線
你就算點強調 101/111/115 轉火車有幾好有幾快, 下繁開12/13分鐘一樣夠坐滿以至企滿

982X 而家去程預計時間都要成 65 分鐘先跑完, 就當回程一樣時間, 再CUT埋大圍同愉翠之間嗰 10-15 分鐘
就算 982X 回程由菲林明道返大圍, 都要成 50 分鐘, 用返你自己一路既20分鐘標準, 一吸引力都冇, 等摺都得啦

而家早繁多咗咁多班 982X, 就算火車轉 104/301 係勁快, 唔使係公主道塞多15分鐘又點? 182 一樣有唔少客, 係你無視佢地既存在之嘛
就算大圍客源少咗又點? 如果你認為 182/182X 要搶晒火車客先叫有吸引力的話, 咁係你不切實際
半個你好關注既大圍, 去 182/182X/982X 巴士站係比火車站更遠, 要研究都應該另開文章講 985 回程; 而且仲未計水泉澳將來客量增長去彌補大圍少咗既客量
一路數落去既秦石, 沙乙博, 水泉澳, 係就係有馬鐵關照, 都要用多至少 10-15 分鐘先落到車
將來大圍站做埋轉乘, 咪即管睇下轉車排嗰幾條電梯要再用多幾多時間囉, 但好肯定你所強調既吸引力起碼減緊一截囉

到最後, 你就算強調 692 呢個例子都冇用
未開馬鐵線之前一樣有唔少人好似你咁強調要摺晒啲線
我真係放長雙眼等睇你到時找數呀

BTW, 好似另有人提過留名等睇 182X 得半車客過海架啵

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +10 收起 理由
PS8851@182 + 1 + 10 精闢見解

查看全部評分

PS8851@182 發表於 2015-12-2 21:21 | 顯示全部樓層

bnr34 發表於 2015-12-2 19:51
唔該自己爬下文, 唔係我 ff 182x 係中上環好吸引力, 而係你 ff 我覺得條線係中上環好有吸引力

你識得搭 ...

今日1720班182X 45分鐘到新翠, 65分鐘到總站
由港島尾站到新翠只需23分鐘
kay 發表於 2015-12-2 21:52 | 顯示全部樓層
PS8851@182 發表於 2015-12-2 21:21
今日1720班182X 45分鐘到新翠, 65分鐘到總站
由港島尾站到新翠只需23分鐘
...

反而想知

經西隧又經中上環
灣仔尾站變頭站點樣可以23分鐘返大圍頭站

其實如果182係先落沙田巿中心再過河東,吸引力應該仲大
不過到時應該就會嚇走大圍客
世界很簡單 人類很複雜
paul2357paul 發表於 2015-12-3 00:46 | 顯示全部樓層
kay 發表於 2015-12-2 21:52
反而想知

經西隧又經中上環
灣仔尾站變頭站點樣可以23分鐘返大圍頭站

其實如果182係先落沙田巿中心再過河東,吸引力應該仲大
不過到時應該就會嚇走大圍客

學A11咁樣行告士打道或者可以。
limited 發表於 2015-12-3 00:55 | 顯示全部樓層

kay 發表於 2015-12-2 21:52
反而想知

經西隧又經中上環

九巴都嘗試用280X做九龍站過馬路轉乘, 不過冇乜人咁搭
沙中禾輋一帶要過海都慣左行晒去火車站