hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 城巴路線 N969 更改行車路線
開啟左側

[服務調整] 城巴路線 N969 更改行車路線

loveandpeace 發表於 2015-12-10 04:06 | 顯示全部樓層

wingho_cwh 發表於 2015-12-8 12:43
不如建議埋西環通宵巴啦咁。。西環連地鐵都起好左,但仍然係一架通宵車都無
...

城巴N年前都已經話要5B開24 / 7 (堅尼地城 <--> 怡和街呢段),
係紅VAN團體反對,
先至會搞成咁.
loveandpeace 發表於 2015-12-10 04:19 | 顯示全部樓層
dennisung 發表於 2015-12-9 06:36
12月9日
明報一系列的報道

唔止明報,
就連東網都有講.

運署城巴強推改道方案 夜歸天水圍居民叫苦 - 東網即時
http://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20151209/bkn-20151209192756543-1209_00822_001.html
loveandpeace 發表於 2015-12-10 04:26 | 顯示全部樓層
wingho_cwh 發表於 2015-12-8 12:55
仲有條西環旺角van 添,去旺角都咬你十四蚊,仲貴過地鐵市區線最高收費 (前提係西環去旺角最平$9.3,地鐵 ...

QUOTE:
'P.s. 想問下有無人識可以點樣一個post「引用」幾個post 呀? 以前有discuz 代碼小弟都仲識逐個想回覆既comment 按「引用」 copy埋代碼落一個comment 裏面,而家真心唔識'

我都係轉0左新SYSTEM之後,
第1次REPLY.

我都唔覺有得QUOTE喎.
唯有好似我而家咁QUOTE.
loveandpeace 發表於 2015-12-10 05:02 | 顯示全部樓層

dogdog002 發表於 2015-12-8 16:13
如果通宵真係有市場
N960 就存在左好耐啦,洗等到而家N969 要停屯市咩

QUOTE:
'中環商業區一入夜就冷冷清清'

咁又唔係喎!

中環有LKF.
特別係WEEKEND係好多人.

N969去天水圍利源東街站,
同埋佢對面去銅鑼灣SAMSUNG (香港站C出口)站,
都多人等.

我搭咁多次N969,
銅鑼灣方向通常1:06 AM, 4:39 AM就會有N969到SAMSUNG門口.
我亦都搭過1次佔中時期改行紅磡海底隧道0既N969,
銅鑼灣方向都係1:06 AM到達海底隧道收費廣場.
1:09 AM到達堅拿道西N171站.
正常1:09 AM N969銅鑼灣方向只係到達熙信大廈.

(我都見過1次,
我搭N90返灣仔果陣,
我坐樓上車頭,
前面果架N691新巴單層去調景嶺,
0係皇后像廣場已經頂閘.
不過我只係見過1次咁多.)

利申:
我多數都係0係SAMSUNG / 皇后像廣場搭N969去熙信大廈,
或者0係熙信大廈搭N969去怡和街,
然後行去果頭24 / 7惠康買0野食.
loveandpeace 發表於 2015-12-10 05:59 | 顯示全部樓層
wingho_cwh 發表於 2015-12-9 12:13
btw 其實我覺得老城呢d 唔係進取,係縮骨保本啫
咩叫進取? 進取就係當年果d 連103 都想試下開通宵既思維 ...

QUOTE:
'進取就係當年果d 連103 都想試下開通宵既思維,而唔係四圍兜'

http://www.681busterminal.com/n103.html
'2011年農曆新年起, 沒有再提供服務.'

(我好多時都搭103竹園開23:40, 00:00呢兩班車,
通常都係12:00 MID, 12: 20 AM到達海底隧道收費廣場.
我0係海底隧道收費廣場上車.
通常都有5 - 8人上車.
我上車前,
車上都係得0 - 3人.
通常明愛同埋SOHO呢兩個站都已經落哂人.
SOHO之後,
90%機會都係無人0係車上.
我自己都係0係呢兩個站落.)

QUOTE:
'5X 一到繁忙時間就班班爆到九彩,但偏偏都唔肯試下拆特別班次出黎,例如早繁堅尼地城開西祥街走,山道/嘉安街補位特車'

5X堅尼地城開,
東行根本一早就要西祥街北上4幹.
係全日都係咁,
而唔係行德輔道西, 山道, 干諾道西及干諾道中 (唔上4幹).
EVEN而家咁行水街, 干諾道西上4幹,
都係唔夠進取.
呢段根本就應該由5C去做.
5C根本唔駛CUT.
而家5B東行LUNCH HOUR好多時都頂閘.

N969咁搞,
真係好似5X東行咁.
城巴思維就係縮骨保本.

(又有D似KMB 28,
去尖沙咀東行機隧,
去樂華行馬頭圍道, 太子道東.
呢個係機隧新山道唔俾入,
搞到28要咁兜,
無計.)

QUOTE:
'偏偏962/962X 可以有拖卡,後卡坐得三兩個人就離開中環 (唔係話畀我聽一個永安就打爆部車下話? 如果係既話咁點解唔直接開永安特車?)'

呢樣我又見過喎!
永安打爆部車唔出奇.

唔止962X,
連930都係.
連城巴都要開架930空車去永安起載去荃灣.
paul2357paul 發表於 2015-12-13 23:58 | 顯示全部樓層
JC8385 發表於 2015-12-3 16:20
根據你邏輯
N368一樣唔夠客,兜埋高埔好無?

的確N368元朗區段以通宵線來說服務範圍確實太細。
九九若果真係很有心機做N368既話,「68E化」都仲係俾多佢,「251M化」就差唔多。
讓錦田八鄉有番條似樣既通宵專利巴士線吧。
dogdog002 發表於 2015-12-14 02:27 | 顯示全部樓層

paul2357paul 發表於 2015-12-13 23:58
的確N368元朗區段以通宵線來說服務範圍確實太細。
九九若果真係很有心情做N368既話,「68E化」都仲係俾多 ...

QUOTE: 好難睇,無左個Quote功能真係好麻煩

其實自從279X「發明」左回贈

用係通宵綫發家

例如N368行高埔 元朗南

N269 行元朗市中心分家

而家N969 踩場踩到上心口都唔乘機做下野

一個唔小心分分鐘到時969可以係洪褔邨開特班或者加站你就知味道

s3n370 發表於 2015-12-15 01:15 | 顯示全部樓層
dogdog002 發表於 2015-12-14 02:27
QUOTE: 好難睇,無左個Quote功能真係好麻煩

九巴己有960系特班服務洪水橋
本班為 北鐵線 列車(經 查寧閣)前往 燒山大馬路
平田 發表於 2015-12-15 08:24 | 顯示全部樓層
唔明九巴做960/961做得咁好,又做咗咁多年,都唔可以開條N960服務下市民及員工,照計屯門區人口可以應付。
其實運豬署應該係批專營權係要一個組合去競投先合理。

攪到宜家香港啲通宵服務冇進步咁,又太多奇怪小巴缐,隨時係節日大加價,超速,鬧乘客等
拾顓豭 發表於 2015-12-15 08:54 | 顯示全部樓層

exspeed 發表於 2015-12-8 10:20
當 610s 咁多年都要兜屯門個陣, 你班天水圍人仲想獨霸 N969 ?

發你地個春秋大夢啦

又咁講, 610s 喺尖沙咀都要下下排長龍, 只係冇得選擇咁解...
屯門人其實仲有條 606s 密密送歸家, 天水圍就可憐啲

回正題, 按試揸過新版 N969 (做加車) 朋友提供, 北行單程時間喺極少上落情況下都要 95 分鐘,
怕且正車在近期聖誕新年工展間, 100 分鐘一單不是冇可能