hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (C) Transport 交通討論區 航空(C2) 飛機型號的多個問題
開啟左側

飛機型號的多個問題

前KMB員工家屬 發表於 2006-5-8 00:05 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

小弟雖然識得分別不同飛機的型號, 但對飛機的產地, 就一知半解了

波音--美國

空中巴士--法國

MD--那裏呢?

DC--那裏呢?

L1011--那裏呢?

FK--那裏呢?

T154--是俄羅斯嗎?

還有其他民航廣體客機的型號嗎?

kychung 發表於 2006-5-8 00:22 | 顯示全部樓層
原帖由 前KMB員工家屬 於 2006-5-8 00:05 發表
小弟雖然識得分別不同飛機的型號, 但對飛機的產地, 就一知半解了

波音--美國

空中巴士--法國

MD--那裏呢?

DC--那裏呢?

L1011--那裏呢?

MD同DC都係McDonnell Douglas(麥當奴道格拉斯) ge旗下噴射客機系列
產地都係美國
呢間野其實比較出名造戰機
不過已經俾波音收購
而家ge波音logo其實係由McDonnell Douglas而黎ge

L1011就係Lockheed Martin(洛歇馬丁)出品ge最後一款噴射客機
產地都一樣係美國
呢間野響呢廿零年就比較摺
最近ge代表作就X35戰機

Tu-154就係前俄羅斯ge Tupolev Design Bureau(圖波列夫設計局) ge出品
呢間野專門製造客機同轟炸機

要數廣體民航客機ge話
歐美廠家就來來去去都係呢幾間
如果數埋俄羅斯ge話
咁就仲有Ilyushin(伊留申)
南粵急行 rail.kychung.com
peterpan 發表於 2006-5-8 00:35 | 顯示全部樓層
原帖由 前KMB員工家屬 於 2006-5-8 00:05 發表

波音--美國

空中巴士--法國

MD--那裏呢?

DC--那裏呢?

L1011--那裏呢?

MD/DC:McDonnell Douglas(麥道)美國,已經被波音收購!

L1011:Lockheed(洛歇)美國

Tu154:Tupolev(圖波列夫)係俄羅斯

另外俄羅斯飛機公司仲有Antonov(安托諾夫),Ilyushin(伊留申)等

如果只計廣體機,應該冇其他!
有錯請指正!
U-157星之Kelvin 發表於 2006-5-8 00:41 | 顯示全部樓層

以下已包括窄體客機的型號(仲有部份未列出)

屬於美國的:
波音(Boeing): B707-787系列
麥克唐納‧道格拉斯(麥道-MD): MD-11/80/90
道格(DC): DC-9/10
洛克公司(即L1011生產商): L1011

屬於歐洲的:
空中巴士(Air Bus):A300-350/380
福克(Fokker): FK-70/100
英國航宇 / 阿弗洛航宇 ( British Aerospace / Avro ): BAe146/Avro
多尼爾(Dornier): D328

屬於俄羅斯的:
伊留申(Ilyushin)、圖波列夫(Tupolev)

屬於南美的:
巴西航空工業(Embraer)

屬於加拿大的:
Canada Regional Jet(CRJ)
LV27 發表於 2006-5-8 01:00 | 顯示全部樓層
Tupolev haven't wide body plane, Tu154 is 3+3 design for econ. class

Antonov haven't wide body passenger plane, but they have super large cargo planes

Ilyushin IL-86 and IL-96 are wide body
ArnoldC 發表於 2006-5-8 01:21 | 顯示全部樓層

波音--美國

空中巴士--法國

MD--那裏呢?

DC--那裏呢?

L1011--那裏呢?

FK--那裏呢?

還有其他民航廣體客 ...

空巴係英法德西四國一齊ga喎!
不過響法國做final assembly咁解je
(A318/19/21響德國)
ArnoldC 發表於 2006-5-8 01:22 | 顯示全部樓層

原帖由 U-157星之Kelvin 於 2006-5-8 00:41 發表
以下已包括窄體客機的型號(仲有部份未列出)

屬於美國的:
波音(Boeing): B707-787系列
麥克唐納‧道格拉斯(麥道-MD): MD-11/80/90
道格(DC): DC-9/10
洛克公司(即L1011生產商): L1011

屬於歐洲的:
空中 ...

BAE同Fokker而家唔係食空巴飯咩???
wally 發表於 2006-5-8 01:30 | 顯示全部樓層
原帖由 ArnoldC 於 2006-5-8 01:22 發表

BAE同Fokker而家唔係食空巴飯咩???

No... Fokker bankrupted during early 1990's...
BAe have stopped making jets in 2001 as they cancell their RJX project...
And BAe still own around 20% of Airbus... But planning to sell them to EADS...

Bristoll5g 發表於 2006-5-8 01:31 | 顯示全部樓層
原帖由 peterpan 於 2006-5-8 00:35 發表

如果只計廣體機,應該冇其他!

呃....仲有生產左兩架半「運十」既上海飛機公司
wally 發表於 2006-5-8 01:41 | 顯示全部樓層

原帖由 peterpan 於 2006-5-8 00:35 發表

另外俄羅斯飛機公司仲有Antonov(安托諾夫),Ilyushin(伊留申)等

Antonov is based at Ukraine base aircraft builder...