hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (C) Transport 交通討論區 航空(C2) 國泰航空沒有 PTV 的補償
開啟左側

國泰航空沒有 PTV 的補償

volvo_chan 發表於 2006-5-10 08:08 | 顯示全部樓層

原帖由 norrislaw 於 2006-5-10 07:05 發表
喺一個客既心態嚟講,俾左成萬蚊買你個service, 長途機冇左PTV真係會死...
好似你 LAX-HKG 既情況,道歉某程度上係解決問題既方便,但係香港人比較實際,賠償番俾佢地就唔會搞咁多野。

你呢句話正正就是假如我坐飛機壞PTV的感受, 雖然我坐CX未遇過壞PTV(當然希望無)
如果飛HKG<>TPE/XMN航程2小時內的班機壞PTV, 我就無所謂,  但如果坐12-13小時無PTV, 我就真係會悶死.
但如果不幸坐HKG<>YVR/JFK/SFO等長途航線壞PTV, 我分分鐘以後唔坐CX都似.
但我就一定唔會為難D Staff, 但寫封投訴信都會o既(反映壞PTV問題)

norrislaw兄果句&#21946;一個客既心態&#22175;講,俾左成萬蚊買你個service, 長途機冇左PTV真係會死, 我正正就係呢類乘客,
例如HKG<>YVR直航, CX一般會比AC貴, 假如排除了飛行常客和中文機的問題, CX來回$10000, AC來回$8000,
我都一定會選擇坐CX, 原因是CX有PTV和服務質素較AC好, 但如果付出了高$2000之卻得到相同的服務品質(壞PTV),
我就一定會極之不滿, 而其他乘客都應該唔會覺得高興, 換來的是掃興.

所以我每次選擇航空公司時, PTV是我選擇的首要條件, 如果間航空公司無PTV, 我基本上99%唔會坐.
可想而知一個航班有PTV對我來說是極為重要 (當然包括安全)
例如我6月由西雅圖飛紐約, 我寧願麻煩D上YVR轉CX, 因為CX有PTV. (我承認呢方面有少少挑剔)

PS : 希望各位唔會介意我對航空公司的挑剔啦
至于你信不信,我反正信了
AVD1 發表於 2006-5-10 10:04 | 顯示全部樓層
原帖由 volvo_chan 於 2006-5-10 08:08 發表

你呢句話正正就是假如我坐飛機壞PTV的感受, 雖然我坐CX未遇過壞PTV(當然希望無)
如果飛HKG<>TPE/XMN航程2小時內的班機壞PTV, 我就無所謂,  但如果坐12-13小時無PTV, 我就真係會悶死.
但如果不幸坐HKG& ...

AC 係平過 CX 好多
我都想坐 CX 去 YVR
但係 CX 要成 $ 12000
AC 只係 $ 5280

最後, 我都係買左 AC 張 機票 ~~~
LJ7006 = MF5119 = AVD1
hr8473 發表於 2006-5-10 10:29 | 顯示全部樓層
原帖由 volvo_chan 於 2006-5-10 08:08 發表

但如果不幸坐HKG& ...

I always bring my ipod or dvd player when I am flying. Even though many aircrafts are equipped with PTV, sometimes it just does not show the movie that you like.

By the way, if you really need a PTV aircraft if you fly from SEA-JFK, you should take JetBlue. It has PTV with Direct TV Service.
Hum 發表於 2006-5-10 11:26 | 顯示全部樓層

原帖由 norrislaw 於 2006-5-10 07:05 發表
&#21946;一個客既心態&#22175;講,俾左成萬蚊買你個service, 長途機冇左PTV真係會死...
好似你 LAX-HKG 既情況,道歉某程度上係解決問題既方便,但係香港人比較實際,賠償番俾佢地就唔會搞咁多野。

&#21946;另一角度睇,每個base都應該有一定數量既coupon存貨,免得下次又有同樣事情發生既時候又唔夠派。

我好認同你作為客o既睇法,所以道歉係必定要!
但我所指d 客o既"發顛"係,某d 客你同佢講o左班機壞PTV
你道歉之餘俾option佢選擇照坐cx同其他airline
如果坐的話就會香港後有station o既staff follow up呢個case但唔會即時有coupon
有d 乖o既客我知佢o地雖然唔開心,但都會滿意個安排
但有d 客就一於有理無理係咁嘈嘈嘈鬧鬧鬧
又話PTV無coupon又無連服務都無,仲話因為職員咁o既安排恐嚇唔會再坐
我夠想派晒所有coupon俾佢啦,制度係咁,coupon又係得咁多,都無法o架
所以你話作為前線員工又會有咩感受?

我敢講有部份其實係想搏更多更多o既compensation
因為呢間公司好鐘意一樣o野,就係將客放o係第一
變相有d 事情公司寧願縱個客都唔敢得罪佢r
怕佢唔再坐...
所以我係d 客呢個情況我都識嘈啦!

ex- SQ既744所有PTV都壞晒一d都唔邪,我2005年1月同2006年4月都搭中asia world's city 744(B-HOY), 隔左咁耐兩次都係壞晒PTV,夠我邪??

好肯定既係B-HOY個PTV問題一直整唔掂。  

其實都幾肯定d 機壞親PTV/其他reading light等等電子o野
都一定有排先至整得番好(有d 係一年以上)
因為隻機往往飛返香港只會停個零兩個鐘就即走
香港d engineer邊會有時間整?
而且飛去第二度果邊o既engineer係唔會幫你"醫好"
再講,如果隻機只係壞呢d 細微o野
係絕對唔會拖返去廠(HAECO)整
所以隻隻機壞開乜就有排都繼續壞

norrislaw 發表於 2006-5-10 20:42 | 顯示全部樓層
原帖由 Hum 於 2006-5-10 11:26 發表

我好認同你作為客o既睇法,所以道歉係必定要!
但我所指d 客o既"發顛"係,某d 客你同佢講o左班機壞PTV
你道歉之餘俾option佢選擇照坐cx同其他airline
如果坐的話就會香港後有station o既staff f ...

hum 兄, &#21946;engineer眼中係細微,但係去到班客眼中冇左PTV都幾大鑊&#21523;,最後都係苦了你們

上次冇左PTV,我不知不覺同幾個人&#21946;Gallery吹水吹左5個鐘,怪唔知得傾完之後咁鬼&#25904;想搵位坐
Hum 發表於 2006-5-11 01:53 | 顯示全部樓層
原帖由 norrislaw 於 2006-5-10 20:42 發表
hum 兄, &#21946;engineer眼中係細微,但係去到班客眼中冇左PTV都幾大鑊&#21523;,最後都係苦了你們

上次冇左PTV,我不知不覺同幾個人&#21946;Gallery吹水吹左5個鐘,怪唔知得傾完之後咁鬼&#25904;想搵位 ...

難得你識得為他人(我o地)切想,真係"老懷安慰"
但說實在,現今社會每個人都現實得可怕
自身利益永遠行先,道理公義拍馬都追唔上
我o地有d 同事真係好好傾o架!因為佢o地都係人!
有時間下次坐機時等佢o地得閒d 時同佢o地small talk下
話唔定會成為你good friend都唔定!
PS:好似OT得好緊要添!
norrislaw 發表於 2006-5-11 03:47 | 顯示全部樓層

原帖由 Hum 於 2006-5-11 01:53 發表

難得你識得為他人(我o地)切想,真係"老懷安慰"
但說實在,現今社會每個人都現實得可怕
自身利益永遠行先,道理公義拍馬都追唔上
我o地有d 同事真係好好傾o洵動\o地都係人!
有時間下次坐機時 ...

自己出年畢業之後都有機會投身&#21946;呢個行業裡面,所以比較早就已經摸索你地既基本運作&#21867;

架機個PTV壞左,當然唔關班Crew 同Ground事,公司唔落order要架機入廠整既就係公司既問題啦

好似我個事件咁,我即刻發癲都冇用,300幾人陪我一齊冇得睇PTV,架機仲係要&#21946;LHR,邊度會有可能換過第二架機俾你先 (就算&#21946;HKG都怕且唔會啦)!

唯一希望既係公司事後作出一個道歉囉,與其送25 USD俾我,不如送架60週年 744俾我好過啦
Hum 發表於 2006-5-11 04:32 | 顯示全部樓層
其實有樣o野想同大家分享
點解國泰d 機咁多聽聞會壞PTV而其他airline呢個問題則較少?
撇除某d航空公司部份航機沒提供呢個因素外
主要原因係佢個inflight entertainment system個cpu問題
你o地估下佢用咩cpu?
我無記錯星航d 新機係用緊PIII600以上
billlmf 發表於 2006-5-11 05:50 | 顯示全部樓層
原帖由 Hum 於 2006-5-10 11:26 發表

其實都幾肯定d 機壞親PTV/其他reading light等等電子o野
都一定有排先至整得番好(有d 係一年以上)
因為隻機往往飛返香港只會停個零兩個鐘就即走
香港d engineer邊會有時間整?
而且飛去第二度果邊o既engineer係唔會幫你"醫好"
再講,如果隻機只係壞呢d 細微o野
係絕對唔會拖返去廠(HAECO)整
所以隻隻機壞開乜就有排都繼續壞

就算我地舊年個次838壞PTV﹐個邊CX enginerring都無時間即時維修﹐我地
除左向838既客道歉之外﹐返香港個程既839都要﹐如果係要即時維修PTV既
話﹐徙時間兼且令到航班有延誤仲更加唔實際﹐除非返到香港之後無即時
deploy行其他航線既話就得~~
Cathay 888...clear to land rwy 26 Right
volvo_chan 發表於 2006-5-11 08:27 | 顯示全部樓層

原帖由 hr8473 於 2006-5-10 10:29 發表
I always bring my ipod or dvd player when I am flying. Even though many aircrafts are equipped with PTV, sometimes it just does not show the movie that you like.

By the way, if you really need a PTV aircraft if you fly from SEA-JFK, you should take JetBlue. It has PTV with Direct TV Service.

其實我原本都想坐JetBule飛JFK, 佢地D A320都幾正, 但由於坐JetBlue無得儲Asia Miles, 所以最後都係決定上YVR坐CX.
至于你信不信,我反正信了