hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 外地巴士討論 (B5) [Merseyside, UK] NWVRT Nocturnal Running Day (26 Pic ...
開啟左側

[Merseyside, UK] NWVRT Nocturnal Running Day (26 Pic + 4 Vid)

EN1504-201 發表於 2015-12-5 10:03 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

話說喺上星期六 (小弟生日前夕),位處Liverpool附近嘅North West Vehicle Restoration Trust (NWVRT)搞咗個Nocturnal Running Day,顧名意義即係以晚間作主題,由兩點一路去到十點,四點鐘天黑之後就係影夜相嘅時候

朝早搭火車去到Liverpool市中心觀光一輪之後,兩點鐘左右FHF451就載咗我哋去位於Kirkby嘅NWVRT車場:
https://www.youtube.com/watch?v=qYrSEpyMT64
呢部FHF451大有來頭,佢就係第一部量產型嘅Leyland Atlantean:

甚至可以話FHF451係第一部真正意義上嘅Atlantean,因為之前嘅幾部原型車喺結構上都同後來嘅Atlantean有好大分別:

早期原型車叫Lowloader後置引擎+車尾平台;後來第一部Atlantean喺1956年面世,當時係整體構造+前輪扭力桿獨立懸掛+drop-centre尾軸,非常先進,但去到量產型就簡化好多。

早期嘅Atlantean,引擎蓋係一件過,維修時將成個引擎蓋向上揭起:

燈膽照明嘅內籠,相當溫暖:

個場出面唔大,泊到五部車左右,其中一部係Leyland National Mk1,準備開去Liverpool:

National Mk1用上唔多可靠嘅Leyland 510引擎,同時水箱放喺車尾:

同場有上一代後置引擎單層,MCCW車身嘅Leyland Panther HCK204G:

好快就見到DEM762Y,一部Alexander RH車身嘅Metrobus Mk2:

其實我都唔肯定可唔可以叫唔係裝MCW車身嘅Metrobus做Mk1/Mk2,不過既然佢右邊引擎蓋有散熱坑,同埋佢喺1982年出牌,咁我就跟佢底盤當佢係Mk2:

如果唔係有塊MCW水牌,我肯定會當咗佢係一部Dominator (先入為主,第一次見呢隻車咀就係大巴士Dominator ):

就連錶板都唔係一般Metrobus嘅佈置,反而似後期嘅Dragon:

難得見到塊出世紙

下層內籠:

同Apollo Mk2車身比較,R型嘅內籠明顯精緻好多,特別係窗框,Apollo Mk2嗰一件件玻璃纖維窗框有一種好粗糙嘅感覺:

唯一不足係R型嘅尾窗比較細:

搭返出去Liverpool:
https://www.youtube.com/watch?v=yhF_7st4HNI
片頭褪車嗰段完全示範咗DIWA後波「愈踩愈唔去」嘅特性
另外行緊後波同一波(可能空波都係)嘅時候,有一把同引擎轉數成反比(好似係)嘅皮帶打滑聲,唔知會係邊部份嘅問題?
去到港口旁邊嘅Mann Island,可以落車影吓夜相:

張相係堅持ISO 80,半秒快門,後來推返光先發現原來-0.7EV影嘅原相(已FB膠清化)背景重收埋咗咁多細節

返到去Kirkby,有部配早期Northern Counties Palatine車身嘅Leyland Olympian:

重有部中期版Palatine車身(窗柱佈局同前期版唔同,而後期版嘅車頂變尖,好似香港嘅Plaxton豪咁)嘅Leyland Olympian (前H115GEV,曾經屬於Grey Green同Arriva),同樣係配LT10+4HP500:

始終冇R型咁襟睇:

上車兜咗工業邨一圈,好爽
https://www.youtube.com/watch?v=HpV2Alk5vI0
段片2:38左右,二波轉三波嗰陣有兩吓空油,聽聞係Ecomat波箱嘅「自動空波保護」?希望有師兄講解

車場入面有一部National Mk2,主要改動係改配更可靠但亦更大部嘅TL11H/6HLXB/6HLXCT,同時將水箱搬去車頭,車咀因此凸過Mk1。
C49OCM乍看冇乜特別,一查先知道原來係最後一部出廠嘅National

重有一部Alexander AL車身嘅Atlantean AN68泊喺車場:

時間關係,六點幾就要出返去Liverpool搭火車(如果唔係就要過夜,但星期日要趕group project),搭咗另一部AN68:
https://www.youtube.com/watch?v=lWjRLPSSry4
塞車塞到去Mann Island,後車Metrobus追到上嚟,合照留念 :

行緊去火車站途中,影到回程嘅DKC301L:

此行收獲唔錯,有第一部量產型Atlantean,又有一直想見嘅Alexander車身Metrobus,重有好爽嘅LT10+4HP500蘭,加上驚喜嘅最後一部National,順便遊覽埋Liverpool,真係值回票價
唯一一個問題,亦係一個好嚴重嘅問題,就係好鬼凍
唉,冷得我騰~騰~震呀,真係震~到入心呀~
又凍又落毛毛雨又大風,咁嘅夜晚影相真係好難唔手震

多謝點閱,歡迎討論

評分

參與人數 3aPower +3 HugeC +30 收起 理由
Hongkonger + 1 + 10 大師級作品
city_alexander + 1 + 10 十分之精彩~
petcity + 1 + 10 唔like唔得

查看全部評分

Mandurah__Line 發表於 2015-12-5 10:21 | 顯示全部樓層

成個籠最吸引都係條跟車既士啤轆
仲要擺係車廂內真係好少見
I have a cyka. I have a blyat. Uh!...
peterpan 發表於 2015-12-7 16:48 | 顯示全部樓層
Mandurah__Line 發表於 2015-12-5 10:21
成個籠最吸引都係條跟車既士啤轆
仲要擺係車廂內真係好少見

一般英國雙層巴士,根本唔預計會帶士啤胎!

即係唔似旅遊巴/貨車咁,車底有個位掛士啤胎,
一來底盤冇位,二來因為換胎唔係一個人可以搞掂,
橫掂都要救兵,不如叫救兵拎埋個轆過黎!

所以要帶士啤胎,除左放喺車箱入面,
真係唔知放邊度好!
唔通放車頂?

當然,點解要帶多個士啤胎,真係當事人先知

另外利蘭當年發展Atlantean,真係一鼓雄心壯志,
除左獨立懸掛,仲諗過四軸重型底盤,
即係8x4,十二個轆!

peterpan 發表於 2015-12-7 16:57 | 顯示全部樓層

上車兜咗工業邨一圈,好爽:
https://www.youtube.com/watch?v=HpV2Alk5vI0
段片2:38左右,二波轉三波嗰陣有兩吓空油,聽聞係Ecomat波箱嘅「自動空波保護」?希望有師兄講解

師兄,聽落似Voith多過ZF喎,
點解我只係數到三個波?
而且個一波好長,
ZF通常轉波轉得比較密

(車入面,前面位男士不斷飲水........
 樓主| EN1504-201 發表於 2015-12-9 10:00 | 顯示全部樓層
peterpan 發表於 2015-12-7 16:57
點解我只係數到三個波?
而且個一波好長,

好肯定係ZF,因為佢嘅底盤型號碼係ON2R50C13Z4,解讀如下:
ON:Olympian首尾字母
2:兩軸
R:右軚
50:軸距4953mm,即全長9.6米
C:康明斯引擎
13:引擎功率約130kW,即約180匹
Z4:ZF四前速波箱
台灣嗰部左軚11米版嘅底盤型號碼就係ON3L49C18Z4,即係三軸、左軚、軸距4900mm(頭軸至中軸)、180kW(約240匹)康偈、ZF四前速波箱

如果唔睇數據,淨係聽聲,都好容易聽得出係ZF而唔係Voith
最明顯係一波冇DIWA聲(由雞車、都城去到Trident、B7TL都有),而且減速時冇Voith嘅招牌吹梳聲(D851把吹梳聲好響,但D863就冇咁響,新Voith更加完全係另一回事)
至於點樣聽得出係ZF,呢樣就難少少,因為個波箱畀引擎聲冚咗好多,而且起步時一/二波油壓/直結段轉換好唔明顯(可能係大油/kickdown起步所致),不過仍然聽到一啲Ecomat嘅特點:
片頭起步頭兩秒明顯係ZF聲(而且如果係Voith嘅話個轉數一踩油唔會去到咁高),16秒有二波轉三波嗰吓聲(比較微弱),2分26秒有三波直結落二波油壓把聲,緊接住大油加速就係keep住二波油壓,(唔知點解短暫空波)之後再上三波直結,3分10秒四波高轉把嗚嗚聲亦係似ZF多過Voith
減速時唔去到臨停定都唔落一波,而keep住二波油壓重新起步,呢點係Ecomat嘅特性
至於轉波時間問題,我諗係因為個tune唔同,再加上全程大油/kickdown,所以每個波都扯到好高轉先至轉波

樓上提到嘅四軸Atlantean其實唔係巴士底盤,而係一款叫Dromedary(單峰駱駝)嘅運油車,只係造咗一部:
https://www.flickr.com/photos/brimen/albums/72157629368880798/ (有cutaway圖,可以見到係8x2而唔係8x4)
https://www.flickr.com/photos/62532775@N03/10676938243/ (成個底盤只有driveline佈置同駕駛室係來自Atlantean)
https://www.flickr.com/photos/62532775@N03/10679887003/ (留意後面嗰部係1956年嘅「先進版」Atlantean原型車)

HW8373 發表於 2015-12-14 21:55 | 顯示全部樓層

點解我只係數到三個波?
而且個一波好長
ZF通常轉波轉得比較密

只有第 5-10 秒、5 分 27-32 秒係 1 波
其他 "1波" 都係 2 波油壓
成段片 2 波直結夾埋可能得兩秒左右
片中部車個波箱已經壞壞地
食左個 2 波直結

片頭起步頭兩秒明顯係ZF聲(而且如果係Voith嘅話個轉數一踩油唔會去到咁高),16秒有二波轉三波嗰吓聲(比較微弱),2分26秒有三波直結落二波油壓把聲,緊接住大油加速就係keep住二波油壓,(唔知點解短暫空波)之後再上三波直結,3分10秒四波高轉把嗚嗚聲亦係似ZF多過Voith
減速時唔去到臨停定都唔落一波,而keep住二波油壓重新起步,呢點係Ecomat嘅特性
至於轉波時間問題,我諗係因為個tune唔同,再加上全程大油/kickdown,所以每個波都扯到好高轉先至轉波

似係甩埋波
其餘次次 2 波油壓拖到咁上下都 lock-up 到
2 分廿幾秒個次甩埋波走晒音之後 skip 埋 2 波直接去 3 波

轉波時間問題
雖然唔排除可以 "tune" 出黎
但更有可能係各個波段硬件損耗不一所致
英國巴士似乎比香港粗用好多
雖然唔使拖冷氣
但近二十年既車好似大部分都得得鎖波
成日有 d 司機死鋤爛鋤扯衡批車玩殘晒

樓主你覺唔覺
係英國搭某 d ZF 波箱型號特別係 歐二/三蠆、B6
搭到波箱運作完全正常既反而係奇事
一係就行行下久唔久個 2 3 波唔可以正常 lock-up 頭幾個波都係油壓行晒
一係就個別波段損耗特別嚴重於是次次轉落去都自動跳落下一波
搭過架十二年車既三叉戟上斜不斷 2油 2直 3 再拖 2油 2直 3 總之 hold 唔到 2 波直結咁去
又無得鎖波谷

1344 HV4841 9037 HW8373 32103 MIG4760
 樓主| EN1504-201 發表於 2015-12-17 07:58 | 顯示全部樓層

HW8373 發表於 2015-12-14 21:55
樓主你覺唔覺
係英國搭某 d ZF 波箱型號特別係 歐二/三蠆、B6
搭到波箱運作完全正常既反而係奇事
一係就行行下久唔久個 2 3 波唔可以正常 lock-up 頭幾個波都係油壓行晒
一係就個別波段損耗特別嚴重於是次次轉落去都自動跳落下一波
搭過架十二年車既三叉戟上斜不斷 2油 2直 3 再拖 2油 2直 3 總之 hold 唔到 2 波直結咁去
又無得鎖波谷

唉,B6真係見都未見過
至於ZF躉(02年出牌),自已經驗係數數吓就唔知到底轉咗去邊個波 (同樣係分唔清一/二波油壓/直結段),唔似香港啲舊Ecomat咁易數
啲冇咁操勞嘅車,例如rail replacement用車、preserved嘅車、校車等,運作就正常啲

HW8373 發表於 2015-12-14 21:55
片中部車個波箱已經壞壞地
食左個 2 波直結
...
似係甩埋波
其餘次次 2 波油壓拖到咁上下都 lock-up 到
...
轉波時間問題
雖然唔排除可以 "tune" 出黎
但更有可能係各個波段硬件損耗不一所致

原來我之前一直忽略咗唔同波段會有唔同損耗嘅問題
以前喺香港搭壞波箱康豪,一壞就壞到四個波都唔識lock-up,好似Dart咁全油壓,所以我就認為佢係torque converter個lock-up clutch打滑
咁嘅話全部波都冇得lock-up,而且愈高波會打滑得愈勁 (愈係高波,lock-up clutch所受到來自車轆嘅阻力就愈大),但同片入面個case唔同
如果2:38左右二波轉三波嗰兩吓空油係甩咗波,咁即係二波個multi-plate clutch損耗到完全鎖唔住相應嘅行星齒輪組嘅齒環
同樣道理,一二波之所以油壓/直結段咁模糊,我認為唔係lock-up clutch出事所以冇得lock-up,而係一二波本身個行星齒輪組嘅multi-plate clutch打滑,咁一來就連波段本身個實際齒比都有變化...好似係

歡迎指正