hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 101X早繁堅尼地城方向實際上能夠吸納到甚麼類型客源? ...
開啟左側

[問題] 101X早繁堅尼地城方向實際上能夠吸納到甚麼類型客源?

wingho_cwh 發表於 2015-12-19 22:49 | 顯示全部樓層

LP1200 發表於 2015-12-15 18:48
其實101X朝早返西環係咪應該要停一停中環砵典乍街先再鏟去高樂花園...

怕同641 重疊嘛
(不過其實覺得641 呢條線有d 多餘,行到啟德先識停更低能。。惟一價值係跑埋北角至銅鑼灣一段仔東廊。。其實做好d 條619 同603 ,或者留返繁忙時間觀塘打後都已經好好。。啟德+九龍城都係搭埋一齊行紅隧把啦。。順路d嘛,反正行東隧一樣要塞觀塘道)
101X指定用車MB9291,帶您劃破長夜GM8036
dennis28a 發表於 2015-12-20 01:56 | 顯示全部樓層
wingho_cwh 發表於 2015-12-19 22:49
怕同641 重疊嘛
(不過其實覺得641 呢條線有d 多餘,行到啟德先識停更低能。。惟一價值係跑埋北角至銅鑼灣 ...

當 641 有能力係唔塞車情況下,15-20 分鐘係觀塘市中心去到灣仔分域街,就算塞車都係講緊 30-40 分鐘。

所以係下繁,641 單靠九龍灣、創紀之城、觀塘市中心,係足以坐滿過海,
試問有幾多條下繁去港島方向會坐到咁滿?

101X 唔加中環、灣仔站唔係驚重疊,而係驚趕客。
惡意回復是不道德的行為。
Ravenclaw 發表於 2015-12-20 02:20 | 顯示全部樓層
dennis28a 發表於 2015-12-20 01:56
當 641 有能力係唔塞車情況下,15-20 分鐘係觀塘市中心去到灣仔分域街,就算塞車都係講緊 30-40 分鐘。

...

果句啦,除非641行觀繞,如果唔系架車好難快過101x快去到灣仔...

當然啦,我個focus point系九龍灣...

南行唔知系咪我黑仔啦,我未試過搭過641系唔塞的...

由藍田迴旋處塞,跟著東隧慢車,跟著去到炮台山對開就開始塞架啦...

641南行我只坐過下繁...
dennis28a 發表於 2015-12-20 02:24 | 顯示全部樓層

Ravenclaw 發表於 2015-12-20 02:20
果句啦,除非641行觀繞,如果唔系架車好難快過101x快去到灣仔...

當然啦,我個focus point系九龍灣...

你唔好彩姐,我次次係我平時上 641 既時間上親 215X,基本上 25 分鐘都仲係歐化塞緊,最差果次,35 分鐘都未到曲街。
除非 101X 觀塘一開直接上橋去啟隧,否則無可能會快過 641 觀塘到灣仔。
如果有 101X 頭車,641 都仲係會快過 101X 到灣仔。

我最差果一次,641 都係 40 分鐘到舊灣仔警署。
咁既然 101X 同 641 做緊兩批人,咁就不如分家啦。

loveandpeace 發表於 2015-12-20 04:53 | 顯示全部樓層
wingho_cwh 發表於 2015-12-19 22:49
怕同641 重疊嘛
(不過其實覺得641 呢條線有d 多餘,行到啟德先識停更低能。。惟一價值係跑埋北角至銅鑼灣 ...

641啟業果段絕對唔係多餘.

6:05 PM搭101柯布連道上車,
6:35 PM先到紅磡海底隧道,
6:50 PM先到天光道.

5:58 PM搭641柯布連道上車,
6:34 PM已經到達麗晶花園8座.

EVEN 641東區海底隧道慢車,
去到麗晶花園8座都唔駛咁耐.
alsonchc 發表於 2015-12-20 23:36 | 顯示全部樓層

RE: 101X早繁堅尼地城方向實際上能夠吸納到甚麼類型客源?

loveandpeace 發表於 2015-12-20 04:53

1758坐641東行咁早  當然係好快....我經常往返中西區同藍田都係坐641,  
最快嗰次我計過
如果喺會議道尾站去東隧口係可怕既7分鐘.....

但哩條線個問題就只有一個 - 脫班....係離晒譜嗰隻
喺港澳碼頭 1830 - 1930哩段時間, 基本上巴士係無次準時返到
原先10-15分鐘一班就變成20-25分鐘
加上柯布連道左轉入菲林明道, 哩個只係容納到1架雙層巴士, 閒閒地塞4-5個字既無敵死位
灣仔北返九龍東既獨市位班客都趕走埋

我曾經1835等到1915先有641
期間走左7班788, 4班780同720, 3班722
行埋出去坐地鐵都係差唔多時間咋陰公!

其實新九都係持放棄態度
又星期六削班又盛, 所以說明點解641咁多年都係早下繁搞唔起
甚至剩係做繁時都企唔滿!

即使轉141都無架喇, 照樣塞埋觀塘, 啟德隧道同紅隧一樣塞
而家去到啟晴邨, 開展新客源, 都係以不變應慢變把啦....

alsonchc 發表於 2015-12-20 23:45 | 顯示全部樓層

dennis28a 發表於 2015-12-20 01:56

...

同意不過.........如果101X停埋灣仔中環, 仲能夠收人11蚊咩

其實可能條數係打和呢...始終都係101抽車, 101上下繁時未到西行未到紅隧都唔會企得滿的
至於東行, 上繁應該同原101差唔多

但下繁我就覺得不如cut左佢......石塘咀堅城放工既人真係唔多
反而原101喺天樂里供不應求, 加埋111都經常載唔晒
嗰兩班放返落101仲好....或者短棍都好過101X...
S3BL100 發表於 2015-12-21 00:35 | 顯示全部樓層
loveandpeace 發表於 2015-12-20 04:53

係你好彩,根本正常 641 經灣北去到紅隧口出面,係會慢過同一時間由柯布連道出發的 101 111 115 182 等線

如果係去啟麗晴朗,141 係會快過 641 唔少,連里數都少一大截

根本以而家的交通狀況,南行不論上下繁,九龍灣出發正常係紅隧快過東隧(上繁更明顯),觀塘就全日東隧快過紅隧,
但如果係北行,就算去到觀塘巿中心,只要出紅隧口不停站飛東九廊的話,紅隧都唔會慢過東隧

咁,係咪應該睇住交通情況做人,係咪事必要 641 一條線由九龍灣掃到落觀塘做東廊灣仔特快呢?

101X 行紅隧無得搞,因為要做九龍灣同紅隧口的乘客,而觀塘西區特快只能有一條

但例如 641,只要同其他線重組,在解決到觀塘往返中環灣仔特快的前提下,如果想做起啟麗晴朗,根本係應該行紅隧

仲有條大家都唔記得左的 302,而家交通情況根本已經同十幾年前差天共地,
唔好再抱住東隧避塞車的守舊思維,302 南行根本應該馬頭圍飛站直入紅隧,而唔係九龍灣觀繞東隧東廊陪塞

fb.com/scientisthk2usa/
loveandpeace 發表於 2015-12-21 02:23 | 顯示全部樓層
alsonchc 發表於 2015-12-20 23:36
1758坐641東行咁早  當然係好快....我經常往返中西區同藍田都係坐641,  
最快嗰次我計過
如果喺會議道尾 ...

大前提係紅磡海底隧道實在係太塞車.

柯布連道出發,
去麗晶花園13座(勵行會)上TRAINING,
或者去果頭返工,
要6:45 PM / 7:00 PM到,
呢班641就0岩0岩好.

反觀101,
仲塞緊紅磡海底隧道,
差唔多同一時間只係去到天光道,
仲有可能搞到我遲到,
仲點敢搭佢?!

N.B.
SATURDAY勵行會去到5:45 PM就CLOSE.
5:50 PM, 6:15 PM開車就0岩0岩好.
dennis28a 發表於 2015-12-21 03:00 | 顯示全部樓層

S3BL100 發表於 2015-12-21 00:35
係你好彩,根本正常 641 經灣北去到紅隧口出面,係會慢過同一時間由柯布連道出發的 101 111 115 182 等線 ...

我可以切切實實答你,正常情況下一定無可能 101 快過 641 到紅隧口,單係平日下繁,柯布連道去巴路士街,單係排隊埋站上客都有排搞,101 無 15 分鐘都唔好考慮去到堅拿道西。

正常情況下,641 只需 5-10 分鐘就可以離開灣仔北。
就算係 641 係菲林明道呆坐多 10 分鐘塞車,點計都只係同 101 打個和。

641 下繁 1645 頭車,港澳碼頭開,25-30 分鐘已經到藍田,同啟德開中環果班車相遇,
過多 10 分鐘,去到世貿,通常有機會會見到第二班港島開既 641。
扣除所有塞車因素,試問咁既情況,係柯布連道上 101 點會快過 641 到紅隧口?

上次我係巴路士街上 101,最後都搞左 15 分鐘至行到紅隧口入隧道,可想而知由柯布連道上車要搞幾耐?最低消費 25-30 分鐘。
果次係我巴路士街上車,結果搞左成個半鐘至到創紀之城,但通常 641 東隧塞車時段,加埋菲林明道塞車,最差都係講緊 45-50 分鐘返到裕民坊。

如果菲林明道唔塞,35 分鐘一定去到裕民坊(如果東隧唔塞,講緊 15 分鐘到裕民坊)。

更有趣既係,自從會展站工程開始,其實我遇上菲林明道塞車機會竟然低過以前好多。
只要你坐開 104,你會明顯發現以前搞到菲林明道塞車,原因係太多車轉入舊灣碼巴總,再同出紅隧私家車炒成一碟。

101X 唔係唔快,係九巴開果部 101X,係西環開車,最少要 1 個鐘 20 分鐘至到牛頭角站(我已經唔止第一次 7 點 35 分見到 101X 落客),
如果告士打道塞得勁,我 8 點鐘仲見到 101X 係康寧道出現。
但最有趣既係,早一班新巴行四幹加龍和道,只需要 55-65 分鐘係西環返到裕民坊總站。

101X 行告士打道同行會議道有太明顯既分別,如果真係考慮用 101X 做 641 生意,係要好小心處理。
最明白,九巴時段部 101X 係趕走左唔少西環客去轉投港鐵。