hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 其他討論題目 (N) [轉貼] 無能考評局捉蟲搵手機出氣
開啟左側

[轉貼] 無能考評局捉蟲搵手機出氣

60M 發表於 2006-5-8 22:49 | 顯示全部樓層

原帖由 238X 於 2006-5-8 22:31 發表

唔講猶自可:我其實都有少少支持搜身。
希望將來唔好搞到要咁。

到時又話侵犯人權架喇
sa 發表於 2006-5-9 10:35 | 顯示全部樓層
我覺得最大問題係去廁所要記名..

係唔係記完名先俾去? 咁好費時間wor.
da54 發表於 2006-5-9 11:00 | 顯示全部樓層
原帖由 tungtung1212 於 2006-5-8 21:55 發表

考試局暫時可以做到的野就係得咁多,難道有其他更可行的方法?難道要整個金屬探測器咩...  

整手機訊號放大器咪得囉。
係廁格門外貼個訊號放大器,由「陪廁」監考員監察....

咩係手機訊號放大器?
咪就係果 d 一有電話訊號就會閃的電話繩囉.... (即係呢隻)
如果大批購買,我諗只係幾蚊一個.... HKEAA 收人咁多錢,一個試場買幾個唔係好難姐....
至於你們信不信?反正我信了
da54 發表於 2006-5-9 11:03 | 顯示全部樓層

原帖由 sa 於 2006-5-9 10:35 發表

監考員淨係 mark 低座位編號都得啦,
唔需要浪費時間...
至於你們信不信?反正我信了
 樓主| blueblue 發表於 2006-5-9 11:43 | 顯示全部樓層
原帖由 tungtung1212 於 2006-5-8 21:55 發表

現在提倡生活化, 加上考試局會檢查清楚到底該文能否作為考試題目, 如果有Grammar Mistake, 考試局一定會作出更改。唔會亂咁比考生做一些Grammar錯的題目。

另外我相信,呢一件事有誇大的成份。到底係咪真係有咁多人咁岩身上有手機或PDA ,而又有GPRS的功能,再又咁岩有膽去出貓...人數係咪真係咁多就真係...~

好多人話錯左考試局,到底現在誰對誰錯?雖然考試局要付出部份責任,但係作弊的考生自己又有無錯呢?見到網址就『衝』去洗手間睇,又有無人話過佢地呢?唔好將全部責任推去考試局身上。

考試局暫時可以做到的野就係得咁多,難道有其他更可行的方法?難道要整個金屬探測器咩...  

有沒有更可行的方法不是我們去唸,就算想到也不公開,因為呢D係考試局高薪厚職的大笑們去唸.但如果想到的方法一個普通常人都唸到點解破就不如唔好做,呢個世界好多人都有兩部電話,冇的話問人借都借到,叫D人放電話在椅下,咁佢有多部電話在身咁點?仲有叫人多留意冇電話的考生有點歧視,唔比人真係冇電話架咩?所以咁多高官只唸到一D不設實際的逃避現實的方法,真令人失望,如果真係想不到辦法不如唔好講,我地需要的是有效率,有能力的部門,並唔係講廢話的部門.

仲有,今年相信都會有遺失試劵的事情發生,記得去年考試局某高層曾說過好難避免唔發生,呢D唔正視問題的態度實令人憤怒,試劵可以影響考生前途,應該一份都唔可以唔見!年年到放榜日先通知考生唔見左實不能接受,用考生在校的成績再評估實不公平,好多人都知道中四五校內成績唔計分就求求其其考算(我以前都係),所以根本不能作準,既然是考試局的錯,不應學生承擔,被遺失試劵的考生該科應獲A評級.

唔怪得昨日劉慧卿議員話年年出錯仲要撥款比考試局!
superay 發表於 2006-5-9 11:47 | 顯示全部樓層
亦可考慮使用手提電話訊號干擾器,成本不高
但礙於本港法例,不能使用。
 樓主| blueblue 發表於 2006-5-9 11:50 | 顯示全部樓層

原帖由 fw1321 於 2006-5-8 22:09 發表

在呢篇文章裏面, 樓主你一開首已經先入為主用o左一大堆主觀o既措詞
去批評考評局, 而你又沒有適當o既理據去支持自己, 你想人地點討論
落去? 如果你係質疑英文科試題 grammar o既準確度, 咁唔該你拿出證據
...

一話明只係討論,唔係辯論,唔一定要雄辯滔滔咁不斷用理據支持自己.
二況且我都有提出理據,如帶兩部機及點解決電話被偷的問題.
三那個私人網頁得確沒有權威,又不是出版媒體及與教育有關的.
 樓主| blueblue 發表於 2006-5-9 11:56 | 顯示全部樓層
原帖由 sa 於 2006-5-9 10:35 發表

以我理解,係去又要登記去完返來又要登記,更浪費時間!
art0925 發表於 2006-5-9 12:33 | 顯示全部樓層
I'm not sure how Hk does that, if as in my U in US, it requires student to put cell phone under the table (once again thx to HK student...) at the testing center, and if somehow it was stolen, then the school is reliable for the replacment, or payment to the party of the person who lost the phone...even thought it has sign said not responsible, but it's it's not legal binding, the school cannot use this defense in court.

原帖由 blueblue 於 2006-5-8 17:51 發表
http://hk.news.yahoo.com/060507/10/1nlms.html

我覺得好白痴, 如果個個都個電話係椅底,咁如果有人偷電話咁點?

又如果部電話比人踩爛左係咪考評局陪先?

仲有如果帶兩部機都唔知啦

衰就衰在考試局成 ...
art0925 發表於 2006-5-9 12:35 | 顯示全部樓層

I'm wondering, is grammar really that important in English in HK, as I thought understanding of the material is more important, frankly, alot of English speaking countries doesn't put heavy emphesis on grammar at all...

quote]原帖由 blueblue 於 2006-5-8 20:04 發表

我已經講左,建議考試局自己出題目,唔好成日抄人做題目,一個沒有權威的私人網站都可以當英文考試題目,實在太兒戲!同拿一個普通人的xanga日記做考試題目冇咩分別!D English分分鐘未能完全grammar正確 ... [/quote]