hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 268B拉到洪福邨可唔可行?
開啟左側

[問題] 268B拉到洪福邨可唔可行?

stevechau 發表於 2016-1-8 14:13 | 顯示全部樓層

ccchhhuuunnn 發表於 2016-1-7 23:01
多批個批有幾多個?無客就無客喇, 最多咪執多幾個...
唔通268X落尖咀可以搶西鐵客咩
咪盞多段路運櫈, 隨時 ...

先唔使講加唔加車住...
講到運凳, 接近一樣路程同車程下...運去老尖同運入渡華路果邊有咩更負面既影響??
巴士就係咁, 多幾個有利既地方, 呢個站多幾個, 果個站又多10個8個...
幾個站夾埋已經多左1/4車客GALA...1/4車客好多咩?? 唔係丫, 坐滿上層窗口位都唔夠, 但係多左就係多左~

其實個睇法同轉陣無咩分別...
你擺渡華路本身就無人, 擺落TST都可能無人...但擺TST做客既前景點都好過擺渡華路~
stevechau 發表於 2016-1-8 14:20 | 顯示全部樓層
kingprowm 發表於 2016-1-7 23:55
最直接走線既 268B 都做唔住, 更慢的 268X 更冇可能有客, 如果拉去尖沙咀唔加車會拉疏班次, 已有足夠 ...

268B係最直接走線呢下其實企唔住腳...
直接既意思係乜?? 係九龍就係最常有人上落既位, 即係彌敦道...而268B南行根本就去唔到, 何來直接??

而講到更慢, 268B兜返入佐敦道先上公路, 同落MK上公路既時間根本就半斤八兩~
但係相同上公路既時間之下, 268/9B上公路既地點係佐敦, 而268X係大角咀...
同時間上公路既情況下268X反而比268/9B跳前左一區起步...咁我又唔明慢左係邊BOR~

而事實證明, 兩個以為既事實都站唔住腳...唔明驚咩??
stevechau 發表於 2016-1-8 14:53 | 顯示全部樓層
Snoopy@FB8617 發表於 2016-1-8 01:15
但唔好忘記之前268B有一批尖咀欖隧客既出現
連埋尖咀轉車去元朗既客
仲做唔做得到10-12分鐘一班又係問題

又唔好咁快奢望要做到10-12, 以而家既情況同條件, 穩定到係15已經唔錯~
南行塞就睇時間, 朝早好多時係死在洗街車/解款車霸左條線, 係柯士甸道先有黃格L~
夜晚就真係死在太多私家車入NATHAN...

268B之前三千八個客入面
其實得二千幾係元朗<>九龍客
對比起再上一個年度客量仲係跌緊
真係未必執得幾多個客
或者亦係老九考慮因素

又咁講, 唔係要佢執返晒3800個客咁大想頭....
佢執得返1000-1500(即係之前一半)已經係好好既成績~
又諗埋以而家268X單行油旺既客量, 再加多1000-1500個客, 已經有條件FIGHT更好既服務了~
stevechau 發表於 2016-1-8 15:01 | 顯示全部樓層

S3BL100 發表於 2016-1-8 13:04
我想講,我提過的果堆無尖咀車的地區當中,有超過一個,九巴係想/研究過透過重組砌尖咀線

你講到 268X  ...

直接D講...其實果堆無尖咀車的地區想搞線入去TST, 都一樣可以係阻住地球轉、一樣係無必要BOR~
何以肯定你講既區就一定要有線, 而268X就肯定無必要呢??
個LOGIC係, 何以證明其他無既區就有需要, 而家268X係一定無需要呢??
Snoopy@FB8617 發表於 2016-1-8 16:22 | 顯示全部樓層
stevechau 發表於 2016-1-8 14:53
又唔好咁快奢望要做到10-12, 以而家既情況同條件, 穩定到係15已經唔錯~
南行塞就睇時間, 朝早好多時係死 ...

Sorry I mean 269B而家既10-12分鐘一班
肯定唔會再出現到

我所講既三個黃格位出現過唔少次
連埋有時內街塞返出去南行慢線
尖沙咀既交通都好一般

我諗搵得多千幾個客
或者都係老九同官方未必覺得放落尖沙咀係化算既選擇
某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
JC8385 發表於 2016-1-8 23:01 | 顯示全部樓層
ATR129 發表於 2016-1-8 12:31
其實可以直接加268X價,反正要平,原佐油旺客可選69X到大欖轉車便是

如果佢咁樣強行加埋南行價
咁當條橋冇諗過算
castanopsis 發表於 2016-1-8 23:15 | 顯示全部樓層

TYChow 發表於 2016-1-8 02:25
我懷疑金巴策劃部唔想尖咀去天水圍D客去o左搭268X俾14.2,
然後在欖隧免費轉乘天水圍M線,令到每客收少4. ...

正價$18.4,洪水橋一出站即分段$14.2、佐敦分段$14.2已經可以解決你講既問題此模式有108做前科,係絕對可行

唯一係南行元朗去尖沙咀客真係會受得平過68M/X轉269B
但這批客源其實根本就唔係好存在,原本搭得268B既都係貪一程過多.......

castanopsis 發表於 2016-1-8 23:32 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2016-1-8 13:04
我想講,我提過的果堆無尖咀車的地區當中,有超過一個,九巴係想/研究過透過重組砌尖咀線

你講到 268X  ...

非繁大把線有減班空間,甚至乎早繁有某幾條尖沙咀線都唔係話真係咁爆
其實只係一小時4架車而已,真係咁難搞?

而要上述地區尖咀線車程合理化,未必代表要用多咗quota
以東北葵為例,35A如果真係搞拆線,相信尖沙咀quota唔單止無用多到,隨時仲會用少咗
同樣地,荃灣234X本身已經入尖沙咀,除非你覺得荃景圍同西約要喺拆線之外再開多條尖沙咀線,否則quota又係唔會用多到
根本九巴有十萬個辦法去free quota出來
阻住重組既,主要都係車源

再者,元朗真係唔需要尖沙咀線?
Again,洪水橋至今仍然無西鐵
上面都有版友提過,268X同268B唔同,268X拉入尖沙咀係行彌敦道
元朗行去朗屏要5-10分鐘,尖東行去彌敦道又再多5-10分鐘
268X入到去,其實唔係真係同西鐵正面打緊
castanopsis 發表於 2016-1-8 23:45 | 顯示全部樓層
kingprowm 發表於 2016-1-7 20:37
元朗去尖沙咀已經注定巴士唔夠西鐵打, 正如 692 點搞都冇可能同將軍澳線鬥既道理一樣, 巴士公司唔會咁傻 ...

又點同?
開一條線做,同拉一條線做,係好大分別

268B客量係差、係唔值得去做
但如果268X可以在尖沙咀執到一兩千個客,其實成績係相當唔錯

講真,如果有條線係可以在行車時間唔增加之下,吸返692原有既3000個客
我相信巴士公司都會去做批客
可惜無

(唔好同我講690,搵佢去做只會係倒走寶林客換來尚德客)

記住,268X唔係268B
唔好俾268B既情況蒙蔽咗理智
siusiupeople 發表於 2016-1-8 23:51 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽