hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 海關網站發現的新巴士及報價
開啟左側

[車型及機械] 海關網站發現的新巴士及報價

關閉 [複製鏈接]
 樓主| allen_814 發表於 2016-1-11 12:16 | 顯示全部樓層

y1642004 發表於 2016-1-11 09:16
where can see the bus company?

排除法,九巴因為系已散件裝嵌既形式採購,而海關只會公佈整車進口價錢。目前90座12米新車應該屬於新巴。

評分

參與人數 1HugeC +5 收起 理由
y1642004 + 5 精闢見解

查看全部評分

半隱退
 樓主| allen_814 發表於 2016-3-9 12:42 | 顯示全部樓層
全新城巴華夏神龍電動巴士售價
CTB Feiyan.PNG
半隱退
tonytsang_hk 發表於 2016-3-9 13:07 | 顯示全部樓層
全新城巴華夏神龍電動巴士售價
485萬?!
係唔係政府資助?
 樓主| allen_814 發表於 2016-3-9 13:16 | 顯示全部樓層

tonytsang_hk 發表於 2016-3-9 13:07
485萬?!
係唔係政府資助?

你覺得以孤寒出名既新創建會咁好死用差唔多成500萬買部垃圾車出黎做生意?
半隱退
238X 發表於 2016-3-9 13:23 | 顯示全部樓層
allen_814 發表於 2016-3-9 13:16
你覺得以孤寒出名既新創建會咁好死用差唔多成500萬買部垃圾車出黎做生意?
...

我哋交嚟啲稅被梁振英集團咁樣用法,真係唔好怪人想推翻佢哋
推文或跟推文者帖,一律舉報,不作通知
 樓主| allen_814 發表於 2016-3-9 13:33 | 顯示全部樓層
238X 發表於 2016-3-9 13:23

重要唔只一部,留筆錢去改善民生好過啦!
半隱退
 樓主| allen_814 發表於 2016-3-22 23:17 | 顯示全部樓層

22/3更新
2016年製造新車
新巴E500 MMC FL
NWFB MMC FL.PNG
城巴行李架MMC
CTB MMC 12.8m 2016.PNG
城巴市區版MMC
CTB MMC 12.8m 2016.PNG
VOLVO B8R(相信為旅遊巴版本)
Volvo B8R.PNG
半隱退
AVD1 發表於 2016-3-23 14:15 | 顯示全部樓層
238X 發表於 2016-3-9 13:23

幾架大陸車算得係咩,頂多未玩十幾年,要反都反高鐵反三跑啦(真係無底深潭),
不過望下高鐵增加撥款個到,政府點樣處理,而香港人又有咩回應,其實可以見到一樣野,推翻真係難得很。
香港人永遠都係好現實,寧願關心人地分手、排隊買六合彩都會理你天水圍比人堆土、立法會補選 ……
所以唔好話我話,大陸車只會陸續有黎,只係時間問題而已。
LJ7006 = MF5119 = AVD1
 樓主| allen_814 發表於 2016-3-23 19:43 | 顯示全部樓層
AVD1 發表於 2016-3-23 14:15
幾架大陸車算得係咩,頂多未玩十幾年,要反都反高鐵反三跑啦(真係無底深潭),
不過望下高鐵增加撥款個 ...

唔只大陸車,仲有機會有大陸外勞黎香港司機搶飯碗先可怕。
半隱退
238X 發表於 2016-3-24 18:56 | 顯示全部樓層

AVD1 發表於 2016-3-23 14:15
不過望下高鐵增加撥款個 ...

我無條件支持高鐵,
即使去到家中雙親皆表態要求高鐵停工亦然,
故不便評論。

不過政治方面亦好簡單。
對付梁振英以至習近平甚至同佢哋鬥爭緊嗰啲共產黨,
方法就得三個。

輕則掟磚,中則暗殺,重則做漢奸,
例如叫美歐俄日停止同大陸做生意,趕哂班大陸喱走,
再掟幾粒核彈過來俾佢哋歎下,
或者佢哋派地面部隊嚟殖民咪做帶路黨即可

有時我唔怪人哋唔同自己團結,
歸根究柢係我拳頭唔夠大而已。