hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 舊文庫 生活資訊舊文庫 校園生活及上班一族 你公司有無發員工証俾你?
開啟左側

你公司有無發員工証俾你?

Andy_Chan 發表於 2006-5-14 10:06 | 顯示全部樓層

我張 staff card 就無..........
但我就把 octopus & staff card 用膠紙貼埋一齊, 把兩張卡二合為一 ( 但就唔可以把 octopus 入增值機 )
kenny_hou 發表於 2006-5-15 10:29 | 顯示全部樓層
小弟公司有職員證,返工期間一定要帶住
只有傻大包先可以同小蛮永遠在一起
guia 發表於 2006-5-15 13:41 | 顯示全部樓層
小弟公司有免觸式職員證,工作期間一定要
BL69 發表於 2006-5-15 18:20 | 顯示全部樓層

無架,
不過全公司計埋老細都唔過十個人,
使乜要D咁野
Show Blocked User - eric278
alexero 發表於 2006-5-15 22:36 | 顯示全部樓層
原帖由 BL69 於 2006-5-15 18:20 發表
無架,
不過全公司計埋老細都唔過十個人,
使乜要D咁野

我公司有幾十個員工
一樣無D咁既野
CK4013 發表於 2006-5-16 19:46 | 顯示全部樓層
今個星期新開始返左兩日工
都未俾到員工證
成日攪到我入唔到office
茶水間係外面,攪到我好唔方便!

好在今日電腦account都出到俾我
如果唔係真係乜都做唔到!
Uh jjuh myun (左右為難)
peterkwan 發表於 2006-5-16 21:22 | 顯示全部樓層

有, 重一定要帶, 如果無帶, 一係搭返車返去拎, 一係差館見....

因為果張係機場員工禁區證....
hkicq 發表於 2006-5-16 21:31 | 顯示全部樓層
原帖由 cruisesnet 於 2006-5-12 23:21 發表
但係我覺得有張証去似會有多d歸屬感

亦有人認為工作時要展示員工證係不大尊嚴,
因此員工證俗稱'狗牌'(dog tag)
上頭亦認為狗牌唔好用因此去洗手間例必'征用'
在附近既下屬既證黎開門.
[另問]現在仲有無人要'打卡'?
nelson72A 發表於 2006-5-16 23:30 | 顯示全部樓層
原帖由 hkicq 於 2006-5-16 21:31 發表

亦有人認為工作時要展示員工證係不大尊嚴,
因此員工證俗稱'狗牌'(dog tag)
上頭亦認為狗牌唔好用因此去洗手間例必'征用'
在附近既下屬既證黎開門.
現在仲有無人要'打卡'?

小弟既公司要打咭
用來記錄返工放工時間
9:15am後先返公司打咭就會被扣年假(由9:00am開始計算)
冇晒年假就扣人工

如果唔記得帶咭既話
可以去reception 簽到
leslie 發表於 2006-5-17 00:48 | 顯示全部樓層

原帖由 nelson72A 於 2006-5-16 23:30 發表

小弟既公司要打咭
用來記錄返工放工時間
9:15am後先返公司打咭就會被扣年假(由9:00am開始計算)
冇晒年假就扣人工

如果唔記得帶咭既話
可以去reception 簽到

之前有兩份都要打card,對上一份因地理問題,我是同d上司是"一個在山頭一個在山腳",唔可能每天上去簽到才下去自己office(行得快都10分鐘),而自己office外有個card鐘俾伙計打card,本身上司問我是否願意打card,否則可以過自己office隔離門口的宿舍辦公室簽到,不過我就話費事多事同要做個榜樣俾d伙計睇"我準時打card,你地都要",所以費事煩,打埋一份~
L. Chan - 我們堅持才有希望!