hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 傳聞今年開始各區將沒有RDP
開啟左側

[路線計劃/RPP] 傳聞今年開始各區將沒有RDP

RobynnNKendyFan 發表於 2016-1-22 23:15 | 顯示全部樓層

kay 發表於 2016-1-22 23:07
區會煩係果

最大原因係方案垃圾

呢個社會有人覺得向唔合理既事屈服係冇問題就真係好悲哀
反青沙撐獅隧
kay 發表於 2016-1-22 23:21 | 顯示全部樓層
siusiupeople 發表於 2016-1-22 22:45
咪轉移視線啦,大水坑那少少人阻住山上人特快,你唔出聲不特止仲要保駕護航,
你咪又係係度盲目擁護區 ...

人同制度係兩回事

制度上,你都識講只係諮詢,唔係事必要聽
但點解署方會聽某D人意見?
所以,不成立。責任在署方。

至於民意?當日成份RDP不論左中右一致反對整份方案已經係民意喇
0分重作。責任在署方。

唔想巴士服務被陰乾,咪搵個做到野區議員捍衛囉
結果都係回到上面問題,責任都係署方。

區議員比意見,署方有幾多會袋落袋先
搞兩搞,咪剩係得返贊成同反對

好多野都係署方一手做成你又視而不見

我相信如果你屋企樓下D小巴巴士,有一日署方話要cut走晒
我地會開香檳慶祝,因為係你眼中,有地鐵、的士、步行已夠
話唔埋你有私家車我地都唔知,係你眼中我地永遠都係蟻民嘛,我地知道架喇

評分

參與人數 2aPower +2 HugeC +10 收起 理由
wingho_cwh + 1 + 10 留名等開香檳
neoplan720p + 1 係你眼中我地永遠都係蟻民嘛,我地知道架喇.

查看全部評分

世界很簡單 人類很複雜
siusiupeople 發表於 2016-1-22 23:40 | 顯示全部樓層
kay 發表於 2016-1-22 23:07
區會煩係果

最大原因係方案垃圾
區會煩係果
最大原因係方案垃圾

下,將路線改道行高速公路節省時間係垃圾?
83X 全日89D 飛廣源大家都有得益架,唔好亂講啊。

我又問你,有一日署方要令你屋企樓下一架巴士都無,你又會唔會反對?

晒氣,方案改左啦,邊度一架巴士都無啊? 再講舊方案邊度無巴士你搭?

你話煩係一回事,但巿民既權益要捍衛係另一回事

市民權益大晒咩? 不如你話唔駛重組由得巴士公司繼續蝕死就罷,對不?

話人無稽都要比實證,區議員每次嗌反對,都總有佢理由,一D都唔無稽喎

有人當43X 透明唔比40X 改道,有人唔比83X 全日89D 飛黃泥碩喎,
咩理由咁巴閉呀?

再講,理由可以唔合理,亦可以好無稽喎,
照你咁講,即係話大角咀議員反對九巴路線上西九走廊好合理啦。

盲撐議會撐到你咁真係好肉酸。

不過好似你咁講,署方拎舊屎出黎都可以無錯,但你無權迫人食屎囉

你唔食你仲面對嚴重後果添,陰乾減班又唔駛過你議會。
簽名被屏蔽
av335 發表於 2016-1-22 23:48 | 顯示全部樓層

siusiupeople 發表於 2016-1-22 23:40

43X唔加班之餘,2014年果時傾緊RDP果時九巴仲順手減埋班,你覺得九巴有心傾?

評分

參與人數 3aPower +1 HugeC +7 收起 理由
RobynnNKendyFan + 5 你覺得九巴有心傾?
hon_son_wilson + 2 你覺得九巴有心傾?
neoplan720p + 1 你覺得九巴有心傾?

查看全部評分

RobynnNKendyFan 發表於 2016-1-22 23:57 | 顯示全部樓層
siusiupeople 發表於 2016-1-22 23:40

大角咀反對堆線上西廊又唔係話好唔合理果隻 wo
反青沙撐獅隧
RobynnNKendyFan 發表於 2016-1-22 23:59 | 顯示全部樓層
av335 發表於 2016-1-22 23:48
43X唔加班之餘,2014年果時傾緊RDP果時九巴仲順手減埋班,你覺得九巴有心傾?
...

如果 43X 有得加車我諗有機會傾到 ge
反青沙撐獅隧
3ASV174 發表於 2016-1-22 23:59 | 顯示全部樓層

siusiupeople 發表於 2016-1-22 21:24
民主制度從來都係少數服從多數架啦,
係囉又唔見版權修訂條例過唔到二讀? 37 人支持25人反對喎唔好意思。 ...

唔好乜都拖民主黎講,更唔唔該唔好用個產生辦法都有問題既立法會去論證好嗎?本身立法會代表就唔係一人一票選出黎,亦唔係個個議席選票比例都一樣,尤如廢話。

巴士路線改動根本唔係議會裡面人多蝦人少舉手就可以解決,因為一條巴士路線既價值唔在於幾多人舉手。

舉例九巴如果有人要執左 51,荃灣區議會都未必有咩反應,一次過問 30 同 51 是但一條收檔,多數人話留 30,唔等於 51 就應該要執。
正如一講人多蝦人少投票法,我第一件事就諗到將軍澳已經會執左多人搭既 690,而唔係少客兼 100% 同港鐵重疊既 692,
因為 692 途經既選區多過 690,區議會入面既手比 690 沿線多,但唔等於 692 比 690 值得留低。

評分

參與人數 3aPower +2 HugeC +15 收起 理由
wingho_cwh + 1 + 10 因為一條巴士路線既價值唔在於幾多人舉手.
neoplan720p + 1 因為一條巴士路線既價值唔在於幾多人舉手。.
RobynnNKendyFan + 5 英雄所見略同

查看全部評分

如要討論,請先自貼差餉單一次
siusiupeople 發表於 2016-1-23 00:13 | 顯示全部樓層
kay 發表於 2016-1-22 23:21
人同制度係兩回事

人同制度係兩回事

我都唔知你講咩,大水坑容議員點入議會架? 制度垃圾人就自然垃圾架啦。
垃圾選民選垃圾議員,堪稱一絕添。
我一路都講緊人地堅持要條87D 那5班特快車停埋佢屋企,想整慢條線攪到錦英利安慢左出市區,
你正面回應下得唔得先? 條全日的87X 已經無左架啦。

你想同容議員兜呢個目的我一早睇穿你啦。

但點解署方會聽某D人意見?
所以,不成立。責任在署方。

我諗你要攪清楚,
一個決策者做諮詢已經代表它有更高的地位,所以制度上很清楚講到議會只係諮詢角色,即係地位較低。

唔係事必要聽,即係可以聽可以唔聽,咁聽有咩問題?
咁署方聽邊D意見唔聽邊D意見駛問過你班議員? 家陣你係決策還是署方係決策者?

如果有班人唔滿意要圍班官係咪你負責先?

至於民意?當日成份RDP不論左中右一致反對整份方案已經係民意喇
0分重作。責任在署方。

署方講明先實施後檢討,我唔明點解責任在署方。你連實施機會都無講咩檢討優化?
就算你唔滿意,都應該實施左再檢討,你唔袋住先自己試下行第一步點會有第二三四步?

袋住先,三個月後再檢討真係咁難咩? 實踐永遠係檢驗真理的唯一標準。你唔係未聽過呢句野下話?

我承認沙田今次被迫修改方案,張炳良的確要負最大責任,因為佢無強硬責成運輸署達成先實施後檢討的方針。
而特首梁振英係早兩年的施政報告亦清楚講明巴士路線要重組,張明顯係犯上重大失誤,亦導致其他地區重組多遇上阻濟。

特首係施政報告特別提呢樣野,原因好簡單就係之前巴士路線重組係地區遇上很多阻擠。

唔想巴士服務被陰乾,咪搵個做到野區議員捍衛囉
結果都係回到上面問題,責任都係署方。

區議員比意見,署方有幾多會袋落袋先
搞兩搞,咪剩係得返贊成同反對

好多野都係署方一手做成你又視而不見

嘩,好大官威喎,原來區議員的意見係要照單全收喎,
即係我想係屋企樓下有齊全港十八區路線人地都要接受喎。

署方肯花時間傾已經好好,唔好當議員真係老闆先得架。

我相信如果你屋企樓下D小巴巴士,有一日署方話要cut走晒
我地會開香檳慶祝,因為係你眼中,有地鐵、的士、步行已夠
話唔埋你有私家車我地都唔知,係你眼中我地永遠都係蟻民嘛,我地知道架喇

到真係cut走晒先算啦。

簽名被屏蔽
siusiupeople 發表於 2016-1-23 00:16 | 顯示全部樓層
RobynnNKendyFan 發表於 2016-1-22 23:57
大角咀反對堆線上西廊又唔係話好唔合理果隻 wo

唔該你用下個腦,咁怕嘈音做咩住係橋執邊先?
西廊係比車用,用納稅人錢起,唔係淨係比你班居民用。

簽名被屏蔽
siusiupeople 發表於 2016-1-23 00:22 | 顯示全部樓層

3ASV174 發表於 2016-1-22 23:59
唔好乜都拖民主黎講,更唔唔該唔好用個產生辦法都有問題既立法會去論證好嗎?本身立法會代表就唔係一人一 ...

現實環境係一個人反對等於成個重組可以唔駛做,九巴40改得成係它好彩。
大角咀條63x 都係啦,都係差d 流產添。你好想呢d情況繼續係今年發生咩?

我預計今年九巴將會改更多路線上西九龍走廊,到時係咪大角咀反對又唔駛做?

簽名被屏蔽