hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 安達臣至藍田站巴士路線編號消息
開啟左側

[路線計劃/RPP] 安達臣至藍田站巴士路線編號消息

hk20020062 發表於 2016-1-23 20:09 | 顯示全部樓層

流星☆雨 發表於 2016-1-23 15:35
講開又講,咁大個新區,有車去咁多其他地區,但係去觀塘竟然無車(無記錯既係連小巴都無),有啲離譜。
...

白痴顧問話觀塘負荷唔到,咁白痴運豬又跟住做,結果咪冇囉
jocosben 發表於 2016-1-23 20:48 | 顯示全部樓層
ricky 發表於 2016-1-23 19:47
呢條線係唔係都經油塘?

唔經
alsonchc 發表於 2016-1-23 23:39 | 顯示全部樓層
Phoenix 發表於 2016-1-23 18:45
其實13系的路線幾十年來都死得7788
故用番亦無妨,但真心覺得13系比213系好

完全同意
但講開又講, 213D 213X唔知係咪九巴想飛過招標而出既技倆
如果係, 其他要統一埋都無可厚非
EX-TL 發表於 2016-1-24 00:02 | 顯示全部樓層

hk20020062 發表於 2016-1-23 20:09
白痴顧問話觀塘負荷唔到,咁白痴運豬又跟住做,結果咪冇囉

唯有寄望到時俾人投訴到要整13M特班.

講開又係啊, 成個觀塘區, 安秀道去油塘.藍田.樂華.順利.牛頭角.九龍灣.坪石都有, 惟獨是市中心一帶連一條途經路線都冇.
hk20020062 發表於 2016-1-24 00:05 | 顯示全部樓層
EX-TL 發表於 2016-1-24 00:02
唯有寄望到時俾人投訴到要整13M特班.

講開又係啊, 成個觀塘區, 安秀道去油塘.藍田.樂華.順利.牛頭角. ...

所以咪話顧問同運吉白痴囉
到時嘈返幾年先啦
S3BL343@66 發表於 2016-1-24 00:13 | 顯示全部樓層
alsonchc 發表於 2016-1-23 23:39
完全同意
但講開又講, 213D 213X唔知係咪九巴想飛過招標而出既技倆
如果係, 其他要統一埋都無 ...

如果又用番 13 系,13M又未死,咁落藍田條接駁線又點叫?
一陣九巴改稱 13A,又被人話九巴唔統一
叫13S又話S線唔應該係全日
開一個全新系列213又有咩問題?
倒不如擔心下班客點去觀塘好過啦
如果 213M 改為安達臣 至觀塘站 (循環線),觀塘道迴旋處掉頭,成件事就正常番好多 ....
至於觀塘塞車,開少班 74D,叫慈母加強執法,捉多D違拍車好過啦
S3BL100 發表於 2016-1-24 00:24 | 顯示全部樓層

其實駁鐵同埋去觀塘巿中心唔一定要同一條線做晒,尤其是如果駁鐵去港島,藍田一定好過觀塘多多聲,71A/B 已經話俾大家知,呢個客源應該用巴士做

所以個問題唔係點解條鐵路接駁線唔去觀塘站,而係點解無巴士落觀塘巿中心

如果好似上面建議,觀塘迴旋處調頭,其實只係做到觀塘工廠區返工客,反而裕民坊、協和街一帶就完全做唔到,
而巿中心線本身係應該方便區內來往、買餸、返學、參加活動,如果安達臣開巿中心線,係應該行協和街的

但其實觀塘區內短途線資源本身就無善用,解決左 23M 28B 呢兩條 U 形線,維持彩福/四順服務水平不變,
再將其中一條牛頭角創紀打後一段,同協和街安達臣駁埋,其實技術上又未必好難,分分鐘仲可以減車

fb.com/scientisthk2usa/
alsonchc 發表於 2016-1-24 00:25 | 顯示全部樓層
S3BL343@66 發表於 2016-1-24 00:13
如果又用番 13 系,13M又未死,咁落藍田條接駁線又點叫?
一陣九巴改稱 13A,又被人話九巴唔統一
叫13S又 ...

你對13系既推論都有point的

我反而喺度諗, 對比寶達
只係得13M落觀塘
但13M既主要作用係轉乘多
而小巴係落藍鐵, 而去藍田轉鐵肯定係快過落觀塘的

加上觀塘黎緊重建好多
所謂「市中心」既作用只係得返APM
咁講法, 其實有無線去觀塘睇落又無咩所謂bor

拿, 唔係幫運吉/顧問架
反意見唔好插(得咁應)呀
wing 發表於 2016-1-24 10:20 | 顯示全部樓層
近年開既路線係都要整到個號碼長一長,咩S64C啊X42C啊213M啊, 其實都成四個位, 有冇甘既必要, 又唔係甘多路線明明大把號碼未用, 可能想人覺得係新線啦
後生仔就話易記姐, 老人家或者好多人都未必會記到或者好易撈亂記錯

ky927 發表於 2016-1-24 11:08 | 顯示全部樓層

咁將秀達區用13系列其實又無錯嘅。不過13ABC都未用,用埋呢啲冧巴都得。