hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴減低八達通轉乘優惠使用時限
開啟左側

[服務調整] 九巴減低八達通轉乘優惠使用時限

kiwai 發表於 2016-2-3 13:45 | 顯示全部樓層

今日收到九巴關於獅子山隧道轉乘優惠的回覆, 佢話已經由150分鐘變成90分鐘, 但係就冇講幾時開始改
rusf101001 發表於 2016-2-3 14:02 | 顯示全部樓層
kiwai 發表於 2016-2-3 13:45
今日收到九巴關於獅子山隧道轉乘優惠的回覆, 佢話已經由150分鐘變成90分鐘, 但係就冇講幾時開始改
...

彩虹一塞車都過90分鐘la
係咪好想d人打爆佢條熱線啊

九巴今次真係懶醒
936收皮935全日
HT408 發表於 2016-2-3 14:07 | 顯示全部樓層
rusf101001 發表於 2016-2-3 14:02
彩虹一塞車都過90分鐘la
係咪好想d人打爆佢條熱線啊

佢自己條74A都60分鐘一班啦,變相其實係加價
EU9417 發表於 2016-2-3 18:43 | 顯示全部樓層

今次真係對九巴好失望。改轉乘時間完全無新聞稿,網上面改0左時間就當改0左。

宜家0個網連轉車時限都唔SHOW 出0黎,真係任佢點UP時限幾多都得。

同去買海味,斤同兩都唔SHOW出0黎都無咩分別。

shakugan2005 發表於 2016-2-3 21:23 | 顯示全部樓層
kiwai 發表於 2016-2-3 13:45
...

http://www.kmb.hk/tc/services/interchange_lionrocktunnel.html

shakugan2005 發表於 2016-2-3 21:40 | 顯示全部樓層
EU9417 發表於 2016-2-3 18:43
今次真係對九巴好失望。改轉乘時間完全無新聞稿,網上面改0左時間就當改0左。

宜家0個網連轉車時限都唔SH ...

輕鐵都有120分鐘行車時間, 港鐵有150分鐘行車時間, 於尖沙咀及尖東站轉線都有三十分鐘, 近年大部分九巴路線既班次已經削到20, 30甚至60分鐘一班, 再加上有D唔係同站轉乘, 叫人90分鐘轉乘唔係同站既74A即係原來0分鐘行完一單74A? 150分鐘轉乘74A都未必夠啦, 應該要有60(班次)+30(唔係同站)+80(74A全程行車時間)=170分鐘! 至於轉車站果D, 例如260X, 268B, 269B, 258D, 259D, 268C, 269C, 960, 961, 968, 架九巴行得咁快仲快過港鐵? 已經去到個荒山野嶺既轉車站, 睇下轉車站幾多人中伏唔再搭九巴轉搭地鐵, 等少D人搭九巴囉! 真係唔名該搵個高級D既服務員答覆發生緊咩事, 同埋到底想乘客點轉車, 我覺得似係下面班都唔知頭唔知路, 唔知發生緊咩事既服務員照跟住個網答我地
ew5191 發表於 2016-2-3 22:03 | 顯示全部樓層

呢個post 出之後KMB Website仲有出限制時間 因為我之後有睇 最近先del哂

不過

1) del 哂 =/= 唔係90分鐘

2) 佢有寫150 係站頭 即係有資料誤導成分 免責聲明唔係大哂 要玩大要告既應該告到既 (不過正常人唔會咁做)

3) 九巴班友睇黎好多野都唔清楚就改90分鐘 搞到而家好亂

*唔係所有90分鐘 有D係60分鐘 視乎路線及轉乘途徑

rusf101001 發表於 2016-2-3 22:31 | 顯示全部樓層
ew5191 發表於 2016-2-3 22:03
呢個post 出之後KMB Website仲有出限制時間 因為我之後有睇 最近先del哂

不過

都唔知係咪有d唔係高高層既中層得來有d高又話得小小事既人以為自己做埋老細間公司賺多左有佢份咁樣走去手多多亂咁改

拿拿搵個高高層出來解決呢d白痴野la
#關公好忙 #若要人不知唔好太低B

936收皮935全日
cx734 發表於 2016-2-3 22:48 | 顯示全部樓層
shakugan2005 發表於 2016-2-3 21:40
輕鐵都有120分鐘行車時間, 港鐵有150分鐘行車時間, 於尖沙咀及尖東站轉線都有三十分鐘, 近年大部分九巴路 ...

宜家政府檢討緊九巴新專營權,過多兩三個月運輸署會咨詢各區議會,
最少150分鐘轉車時間真係要加入專營權條款內,轉車條款唔可以比九巴自行收緊
每日在長命斜等車的乘客
ksmbh 發表於 2016-2-4 00:01 | 顯示全部樓層

會唔會係新高高層既意思呀
炒人,部部車都貼防晒證貼紙 ,陰減轉乘時間
全部都唔似係做大事大方向
專抓細野,周圍陰D減錢之作