hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (V) 汽車討論區 私家車,商用車,政府及特種車輛 (V) [抵買] Suzuki Every [實用]
開啟左側

[抵買] Suzuki Every [實用]

nwfb_dm6 發表於 2006-5-10 23:42 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

行過,見前派報紙成日講,所以影左兩張:

49匹真係好細,不過賣九萬九又真係好平。
食住花生等睇戲
FX8173 發表於 2006-5-10 23:58 | 顯示全部樓層
六百幾 c.c.,馬力同扭力又唔係強,仲要行電油,滿載客貨時成 $0.9 ~ 1.0 一公里,但係代理仲要 sell 佢做輕型貨客車,真係唔知代理點搞﹗定位完全唔o岩…
NISSAN Presage 2.4 CVTC
art0925 發表於 2006-5-11 16:22 | 顯示全部樓層
Usually, these vehicle are not that suitable in HK, (ie. HK Island) but they are really popular in Macau, and Singapore, where there are either small space on the road, or there are not much hills.

原帖由 FX8173 於 2006-5-10 23:58 發表
六百幾 c.c.,馬力同扭力又唔係強,仲要行電油,滿載客貨時成 $0.9 ~ 1.0 一公里,但係代理仲要 sell 佢做輕型貨客車,真係唔知代理點搞﹗定位完全唔o岩…
LEO 發表於 2006-5-11 16:29 | 顯示全部樓層

660cc
夠唔夠力係full load時行50-70都好成問題....
da87 發表於 2006-5-11 18:28 | 顯示全部樓層
同樣價錢, 我情願要KIA Caren 7人車好過...
雖然兩部車個定位好唔同..
再唔係, 要Morning平一大截!
FX8173 發表於 2006-5-11 20:05 | 顯示全部樓層
原帖由 da87 於 2006-5-11 18:28 發表
同樣價錢, 我情願要KIA Caren 7人車好過...
雖然兩部車個定位好唔同..
再唔係, 要Morning平一大截!

Morning EXi 加o左價喇﹗初初出時手波版 $59XXX,而家手波版要 $62XXX~
NISSAN Presage 2.4 CVTC
hkbw 發表於 2006-5-11 20:28 | 顯示全部樓層

原帖由 FX8173 於 2006-5-10 23:58 發表

講實用, 大發Atrai 7仲好過呢部野啦..
7個位, 2+3+2 要載貨時當5人車用又得

我姨丈就正正買左部咁既野去代替佢部客貨車…
都有四年的時間了…而家都仲當部車係客貨車咁日日用…
部車載貨能力唔錯, 又可靠…佢部車每年行成十萬公里, 到而家部車都未有任何大問題發生過.
部車係行鏈, 唔係行帶, 所以連cam帶皮帶的更換都省卻了..

手波當年賣9萬9千, 1.3, full load時上寶琳路都好好力, 行高速要上110km/h輕而易舉, 平時唔係full load
真係同一部1.5 房車差唔多…不過個避震就真係好硬….

每公里油錢低過$1.0, 仲要係開晒冷氣, 波波盡的駕駛方式wo…
點都好過鈴木呢部野啦…
殺雞焉用牛刀?!
lee329 發表於 2006-5-11 20:33 | 顯示全部樓層
原帖由 hkbw 於 2006-5-11 20:28 發表

講實用, 大發Atrai 7仲好過呢部野啦..
7個位, 2+3+2 要載貨時當5人車用又得

我姨丈就正正買左部咁既野去代替佢部客貨車…
都有四年的時間了…而家都仲當部車係客貨車咁日日用…
部車載貨能力唔錯, 又可 ...

哈..正想答用A7好,比你快左步....
煙神 發表於 2006-5-11 20:33 | 顯示全部樓層
宜家啲新車好興有個半圓坑圍繞輪拱做裝飾
Dolphin 發表於 2006-5-11 21:45 | 顯示全部樓層

原帖由 LEO 於 2006-5-11 16:29 發表
660cc
夠唔夠力係full load時行50-70都好成問題....

都得既,四前速用三波行盡油直路應該過到 50 既...
不過 full load 上斜(紅棉道, 寶林路果 d )睇怕都要全程一波,
速度 20km/h 以下吧. 仲有係條胎咁香雞,  full load 時落雨真係要小心慢慢收~~