hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 做過一排黃公司數咸魚,你問我答
開啟左側

[經歷分享/報告] 做過一排黃公司數咸魚,你問我答

S3BL417 發表於 2016-2-3 22:02 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

眼見你問我答已經興起左一排,我又玩下先
是咁的,小弟做過一排黃公司數咸魚(即調查員),歡迎提出對呢個職位的問題

bjbus 發表於 2016-2-3 22:41 | 顯示全部樓層
人工幾多?有無前途?
簽名被屏蔽
wingho_cwh 發表於 2016-2-3 22:58 | 顯示全部樓層
請問樓主數左d 咩線啊 有無少少關於各線客量既資料可以講下架 ,尤其係一d 你點完發現同版友期望有好大落差既線? (即係例如大家覺得A線好客,但其實見到某d 班次載空氣,或其相反。。唔一定要講實數既,因為唔知樓主駛唔駛遵守d 咩保密協議。。)
101X指定用車MB9291,帶您劃破長夜GM8036
KP3805 發表於 2016-2-3 23:06 | 顯示全部樓層

我都做過,
人工就不過不失, $42一個鐘
不過好多o野都好麻煩,
翻工地點o吾定, 工時o吾定
見過有人住南區,
叫人周末晨早6點翻機場

最'18+1'就係你無證架,
翻工o個程車請自費, o吾理你要用幾多錢
例如你住九龍, 例如觀塘, 翻工去中環,
你程619就算係城記都係要自費
翻放工o個程車可能已經無o左你一個鐘人工
"菇寒"到死, 連食飯時間都無

想有前途? 呢分工一定無
好多阿叔阿嬸都做o左幾年

樓主| S3BL417 發表於 2016-2-3 23:12 | 顯示全部樓層
wingho_cwh 發表於 2016-2-3 22:58
請問樓主數左d 咩線啊 有無少少關於各線客量既資料可以講下架 ,尤其係一d 你點完發現同版友期望有好大落差 ...

基本上兩間公司所有既線都要數,而本人都數左無七成都有六成路線

咁我就少爬呢度既文,咁就唔知呢到啲版友對路線客量有咩期望
但都可以講下你個例子既
所謂 A 線好客當然都只係限某個時段某個方向啦,但都有條 A 線係可以全日都無乜客(夜晚可能多啲啦),果條 A 線係經觀塘既

實數我就講唔到,因為唔會記得

bjbus 發表於 2016-2-3 22:41
人工幾多?有無前途?

$42,無
 樓主| S3BL417 發表於 2016-2-3 23:17 | 顯示全部樓層
KP3805 發表於 2016-2-3 23:06
想有前途? 呢分工一定無
好多阿叔阿嬸都做o左幾年

呢份工奇就奇在有一班中年人士做擁躉
有個最勁做左成 9 年
RobynnNKendyFan 發表於 2016-2-3 23:28 | 顯示全部樓層

S3BL417 發表於 2016-2-3 23:12
基本上兩間公司所有既線都要數,而本人都數左無七成都有六成路線

咁我就少爬呢度既文,咁就唔知呢到啲版 ...

條 A 線係咪去東區 ga ?
反青沙撐獅隧
KP3805 發表於 2016-2-3 23:33 | 顯示全部樓層
wingho_cwh 發表於 2016-2-3 22:58
請問樓主數左d 咩線啊 有無少少關於各線客量既資料可以講下架 ,尤其係一d 你點完發現同版友期望有好大落差 ...

好肯定40/40M而家真係好差, 尤其後者
不過聞說上次數係港大未開學, 應該仲少人
 樓主| S3BL417 發表於 2016-2-3 23:40 | 顯示全部樓層
RobynnNKendyFan 發表於 2016-2-3 23:28
條 A 線係咪去東區 ga ?

九龍東區

KP3805 發表於2016-2-3 23:33
好肯定40/40M而家真係好差, 尤其後者
不過聞說上次數係港大未開學, 應該仲少人

岩岩月頭又數左
我覺得 ... 真係少過上期做
RobynnNKendyFan 發表於 2016-2-3 23:42 | 顯示全部樓層

但條線唔去港島東?
反青沙撐獅隧