hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 其他討論題目 (N) 香港地近年咁多人自殺, 係咪同社會風氣有關? ...
開啟左側

香港地近年咁多人自殺, 係咪同社會風氣有關?

輝(1110) 發表於 2016-2-10 12:17 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

依家周不時都聽聞好多年輕人自殺, 甚至連 "鄧景輝" 咁有高尚地位既人都自殺, 係咪同社會風氣有關?
有人話自殺死既人會 "落地獄", 係咪真係咁恐佈架?
EX-TL 發表於 2016-2-10 23:01 | 顯示全部樓層
鄧景輝逝世當日早上同同事討論開, 大家都有同感男士自殺比例較高, 我覺得係同男士有太多無形壓力如家庭.金錢負擔有關, 然而男士要予人「硬淨」的形象, 唔能夠動不動向人呻或求助, 與同性朋友傾訴亦會覺得「冇面」而將事情收收埋埋, 結果男士自殺通常都係無聲無色, 事前察覺唔到異樣的.

至於講社會風氣, 睇下講邊方面啦, 話而家香港社會情況漸漸令部份人想法轉為悲觀而增加自殺率, 好似講唔通, 反而被個人問題困擾導致自殺, 才是真正原因, 但此問題也可由社會問題引伸出來, 例如大環境不穩增加個人經濟壓力, 而壓力要如何釋放得宜, 就是每個人都要學會的事, 須知道世上沒有解決不來的事.
LF5502 發表於 2016-2-10 23:21 | 顯示全部樓層
EX-TL 發表於 2016-2-10 23:01
鄧景輝逝世當日早上同同事討論開, 大家都有同感男士自殺比例較高, 我覺得係同男士有太多無形壓力如家庭.金 ...

值得關注的係呢半年好多學生自
愛護狗疤力量
 樓主| 輝(1110) 發表於 2016-2-11 18:19 | 顯示全部樓層

近年多學生自殺係咪因為同讀書壓力大 (例如通識教育, TSA.......之類既新時代野) 有關?
EX-TL 發表於 2016-2-11 20:04 | 顯示全部樓層
LF5502 發表於 2016-2-10 23:21
值得關注的係呢半年好多學生自殺

有沒有一些參考?
E21A 發表於 2016-2-11 21:44 | 顯示全部樓層
輝(1110) 發表於 2016-2-11 18:19
近年多學生自殺係咪因為同讀書壓力大 (例如通識教育, TSA.......之類既新時代野) 有關?
...

學業係其中一個因素,不過有幾單都係同家庭同感情問題有關
LF5502 發表於 2016-2-11 22:30 | 顯示全部樓層

愛護狗疤力量
EX-TL 發表於 2016-2-11 23:25 | 顯示全部樓層
LF5502 發表於 2016-2-11 22:30
其實以前邊有咁多試要考

http://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/comme ... 0107_00832_001.html

其實十幾廿年前做學生時, 間唔中就有學生自殺新聞, 尤其是「全世界」都密切注視的會考, 對高中生來講係人生中首個公開壓力測試.

而家坊間所講的TSA, 八九十年代讀書的我都考過, 唔記得以前係咪三年級開始年年要考(還是又係三.六年級先要考), 每年有兩三日定左考, 叫做學能測驗, 當時都要做埋啲補充練習(好記得有一本中文練習叫做282......, 綠色封面的, 全本共282頁, 每頁寫滿晒題目), 即係而家所謂嘅「操」, 每科至少一本, 若你問番我當時感受, 壓力大到要死就冇可能, 只係知道好多功課好多書要溫, 根本學校一年共四次大測+大考, 每教兩三課書有小測, 每星期各默書一次中英文, 雖然我成績長年都係排中間, 壓力大嗎? 對小朋友或者真係大, 但係家長知道學能測驗背後原因, 根本唔需要太操心, 平時亦應該平心靜氣俾多啲鼓勵小朋友, 雙方先會好過.

而呢個人人都要學樂器學技能補習上唔同課外活動的年代, 咁樣加埋各大考小測默書功課TSA, 咁梗係人都癲啦! 所以學校可唔可以取消學期測驗, 一年只得兩次大考, 就像勁歌金曲由一年四個季選慢慢cut到得番兩回優秀選, 而考的內容可以深入少少, 樣樣都出, 唔駛學生們驚溫左唔出, 唔溫就出晒, 令人提心吊膽, 壓力從而減去少少. 至於TSA, 隔三年先考一次, 平心而論, 考完得啖笑, 影響有限, 做家長的應該係同學校抗衡, 考得差又如何, 平時考試默書做得好啲, 有咩好怕?!
LF5502 發表於 2016-2-12 00:08 | 顯示全部樓層
EX-TL 發表於 2016-2-11 23:25
其實十幾廿年前做學生時, 間唔中就有學生自殺新聞, 尤其是「全世界」都密切注視的會考, 對高中生來講係人 ...

學能測驗 - 小六

TSA - 小三 + 小六

問題係小三考的程度同小六差唔多
同埋小三中英文已經幾份卷
http://www.bca.hkeaa.edu.hk/web/TSA/zh/PriPaperSchema.html

愛護狗疤力量
 樓主| 輝(1110) 發表於 2016-2-13 11:51 | 顯示全部樓層