hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴213X線開辦消息
開啟左側

[路線消息] 九巴213X線開辦消息

3ASV174 發表於 2016-2-10 15:36 | 顯示全部樓層

GK3258 發表於 2016-2-10 15:28
如果計總客量,98P當然唔錯,不過九成都係執98D嗰度死呢

如果咁講既話 98S 幾乎 100% 都係執 98C 添。

98P 我搭過好多次 0750 班次,
康盛翠林穩定地都有 50 個客左右上車,當然如果你話本身轉 98D 都計執 98D 就無得好講。
除非回程加班係減 98D 班去加,否則 98P 加班人人都上得,願者上釣,皆大歡喜,好過九龍灣客望住一千零一班 98P 飛站,我真係試過好多次。
如要討論,請先自貼差餉單一次
PS8851@182 發表於 2016-2-10 16:18 | 顯示全部樓層
DEL
nokia 發表於 2016-2-10 19:19 | 顯示全部樓層
收咁貴,都好難吸引中途客!
GW5878 發表於 2016-2-10 20:03 | 顯示全部樓層

3ASV174 發表於 2016-2-10 15:36
如果咁講既話 98S 幾乎 100% 都係執 98C 添。

98P 我搭過好多次 0750 班次,

98P 我諗要分開早繁晚繁講

早繁 98P 康翠的確得半車客,剩餘空位去清新都城客
至於你話「綠小轉 98D 」根本就得啖笑,有幾多人係明知即將有 98P 既時候仲會特登比多幾蚊小巴費?
至於唔係 98P 時段,就算有「綠小轉 98D 」既客,咁又代表當時既 98P 係康翠兩站客量達標?
而加密 98P 開刀既都係 98D ,但坑寶對 98D 本身夠需求大,
加一架 98P 就等同坑口少左一架 98D,你估真係咁易?

晚繁係九展上唔到 98P 所以就要加密 98P?
晚繁將隧塞車唔算大(比以前嚴重左,但基本上都係塞收費站,但係爬山走都要陪塞將軍澳道!)
但係晚繁行隧道真係快過行山 10 - 15 分鐘,講緊既係如果我見到 98P 埋站唔上車死等 98D 都仲快過搭 98P ,咁點解坑寶要放走 98D?
當然 98P 係山下亦有市場,但係市佔率唔高,而呢批客更加係阻住康翠上車既客,理應叫哂佢地搭返 98D
所以,簡單講句, 98P 縮去翠林總站,然後私返坑口北,即時可以 Free 返幾十個位比九展上車

樓主| ahwo1933 發表於 2016-2-10 20:10 | 顯示全部樓層
nokia 發表於 2016-2-10 19:19
收咁貴,都好難吸引中途客!

又唔係咁講啊,213X只係比13X貴1蚊
但係佢不單只唔經秀明道、曉麗苑同啟麗,
而係佢去尖東同埋poly都要比而家13X快得多,(仲未計秀茂坪寶達去樂華番學個d坐213X都會快左)
如果秀茂坪道有設站,我諗早繁秀程果站分分鐘上大半車客

hk20020062 發表於 2016-2-10 20:54 | 顯示全部樓層
gu9434@24 發表於 2016-2-10 13:49
只要213x 入啟麗  既可食左條224x 而13x唔使再入去 隨時三贏。。

點解唔係 224X 全日、13X 縮落中秀、213X 入寶達巴總?
GK3258 發表於 2016-2-10 22:20 | 顯示全部樓層

GW5878 發表於 2016-2-10 20:03
98P 我諗要分開早繁晚繁講

老實講98P如果想再發大黎做係應該回程改行將隧經寶林上去,咁配合埋將隧轉車站先有潛質比佢加班。如果唔係,以依家情況真係唔會太有機會有得加班
橫看香港巴膠
EX-TL 發表於 2016-2-10 22:22 | 顯示全部樓層
ahwo1933 發表於 2016-2-10 20:10
又唔係咁講啊,213X只係比13X貴1蚊
但係佢不單只唔經秀明道、曉麗苑同啟麗,
而係佢去尖東同埋poly都要比 ...

若果順天客發現到佢存在, 分分鐘有人從26過檔.

[快過首相]
此線創九龍市區常規路線全程收費最高紀錄, 暫時睇應該後無來者.
[/快過首相]

p.s. 開辦消息, 我以為有齊晒開辦日期同更詳細資料, 例如每日服務時間, 班次, 分段收費等.

DC3938 發表於 2016-2-10 22:30 | 顯示全部樓層
hk20020062 發表於 2016-2-10 20:54
點解唔係 224X 全日、13X 縮落中秀、213X 入寶達巴總?

寶達客:總站變中途站,又要收貴d!
GK3258 發表於 2016-2-10 22:50 | 顯示全部樓層

DC3938 發表於 2016-2-10 22:30
寶達客:總站變中途站,又要收貴d!

咁貴唔好走去坐98C喇,坐番13D啦
橫看香港巴膠