hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 2016-2017年度葵青區巴士路線計劃
開啟左側

[路線計劃/RPP] 2016-2017年度葵青區巴士路線計劃

kmb兄 發表於 2016-2-28 12:17 | 顯示全部樓層

k20031103 發表於 2016-2-28 11:57
40B經埋長沙灣就行唔到龍翔道,同埋客量我好質疑唔夠做
40C點解要行無客既葵福道
40P可能真係有得做,不過 ...

40B-荔景,九華徑,美孚,長荔街,
班次唔太密,應該有得做,
因為獨市位唔少,而且可以清左美孚呢個炸彈先

而40C荃灣經葵福道,
除左可以做葵福道一帶工業區,
可深入葵芳一帶工商業

40p要全日,cut40走唔甩
Snoopy@FB8617 發表於 2016-2-28 12:21 | 顯示全部樓層
Haydn 發表於 2016-2-28 08:46
我覺得你有少少自打嘴巴feel

夠客都要開20-30分鐘一班

That why佢會覺得41好夠客

不過咁睇
如果美孚要做尾站既話
又唔想拖三條大線落水既
實際可以再開既話唔多

有板友提議過荃灣拆開兩線一條直經青公走
一條荃灣路落美孚先走(如果冇記錯的話)
不過避唔開個問題明明冇必要落美孚
觀感同實際上一樣有機會出事

最後可能真係得返填海區同荔景山
荔景山客量上可能唔會好足
但有一個優點係有機會俾荔景山三條4字頭既線合做兩條
而美孚轉車站如果有得搞大少少既話
填海區同深井或者都可以提供到一部分客源

評分

參與人數 2aPower +2 HugeC +8 收起 理由
HN745 + 1 + 3 精闢見解
castanopsis + 1 + 5 精闢見解

查看全部評分

某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
HN745 發表於 2016-2-28 12:32 | 顯示全部樓層
kmb兄 發表於 2016-2-28 08:20
40換以下新服務

1)40B-荔景(麗瑤.祖堯),九華徑,美孚,長沙灣龍翔道黃大仙,彩虹,九龍灣,觀塘,麗港城

解決左40同其他線既轉乘先啦(EG.234A/B
我靠40出九龍灣架
你條40P鬼死咁兜 點解我唔搭鐵呢
講左好多次 條40B係應該冇乜人搭
我唔見得荔景有好多客(有錯請指證
睇唔透點解一定要咁拆
最簡單做返自己荃灣區之後直出我都已經收貨架啦

HN745 發表於 2016-2-28 12:46 | 顯示全部樓層

k20031103 發表於 2016-2-28 12:14
42其實主要做深水埗返四順,有真正既獨市位
根本唔係做東九龍市中心客

條友係咁架啦 見怪莫怪

佢對於取消40 原因離唔開幾樣野
1.40低效率
2.前景唔好 想救佢
我地有講40幫到38同42C 佢無視左SOSAD

另外 42獨市位
係咪就係條荔枝角道

S3BL100 發表於 2016-2-28 13:26 | 顯示全部樓層
Snoopy@FB8617 發表於 2016-2-28 12:21
That why佢會覺得41好夠客

不過咁睇
有板友提議過荃灣拆開兩線一條直經青公走
一條荃灣路落美孚先走(如果冇記錯的話)
不過避唔開個問題明明冇必要落美孚
觀感同實際上一樣有機會出事

最後可能真係得返填海區同荔景山
荔景山客量上可能唔會好足
但有一個優點係有機會俾荔景山三條4字頭既線合做兩條
而美孚轉車站如果有得搞大少少既話
填海區同深井或者都可以提供到一部分客源

我就係其中一個提過荃灣路落美孚的版友囉…

不過荃灣路入的話,就應該跟 30X/234X 直飛祈德尊,然後來回經大河道,
去西約/荃景圍呢兩個而家無東九直車的地區(可以梅花間竹班次),同時順手做埋柴灣角工業區,而祈德尊直飛美孚其實唔慢

我就幾同意上面另一位版友所講,如果要停美孚,就應該去而家本身無東九直車的地區。
而我相信柴灣角加荃景圍/西約,客量應該點都多過荔景山

當然另一個選擇係將 42C 青衣服務範圍拆開,一條青衣碼頭經北橋、42C 原線走,一條就長亨跟 42A 落美孚,再上呈祥道,
一來順手繞過青公往返青衣流水的問題,二來青衣山上又真係有得益,三來又可以繼續食正荃富街

到時做荃灣巿中心果條線的想像空間又會大好多,亦可以夾埋油荃一齊諗

fb.com/scientisthk2usa/
Snoopy@FB8617 發表於 2016-2-28 13:42 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2016-2-28 13:26
我就係其中一個提過荃灣路落美孚的版友囉…

不過荃灣路入的話,就應該跟 30X/234X 直飛祈德 ...

咁當然荃灣西部既客量可以比起荔景山多唔少
俾荔景山做既考慮係一來本身點都要經美孚
二來睇下有冇機會推郁荔景山做重組
他日假設荃灣西部既線做得起既話
會唔會又想將個波推去第二到又係一個問題

只可以講做法當然有好多種
如果老九肯做是但一個都算係好事

kmb兄 發表於 2016-2-28 14:05 | 顯示全部樓層

HN745 發表於 2016-2-28 12:32
解決左40同其他線既轉乘先啦(EG.234A/B
我靠40出九龍灣架
你條40P鬼死咁兜 點解我唔搭鐵呢

如果覺得荃中搭40P兜,
繁時已經有特快40A,可以搭40A
非繁可以搭返40P, 或者搭油荃,
去荃富街搭42C又得
kmb兄 發表於 2016-2-28 14:12 | 顯示全部樓層
k20031103 發表於 2016-2-28 12:14
42其實主要做深水埗返四順,有真正既獨市位
根本唔係做東九龍市中心客

有40P全日, 有新油荃,
仲有290,290A,
繁時仲有40A,
呢幾條線絕對足夠幫38,42C,

40取消之後,
開40B 全日行長荔街美孚荔景, 同40P全日,
做大個餅,
40就可以功成身退
Snoopy@FB8617 發表於 2016-2-28 14:19 | 顯示全部樓層
kmb兄 發表於 2016-2-28 14:12
有40P全日, 有新油荃,
仲有290,290A,
繁時仲有40A,

一方面話40經美孚唔掂調轉頭建議班客搭40P
兜上比美孚更惡兜既東北葵
油荃仲要唔入觀塘道
瞓醒未呀大佬?
kmb兄 發表於 2016-2-28 14:36 | 顯示全部樓層

Snoopy@FB8617 發表於 2016-2-28 14:19
一方面話40經美孚唔掂調轉頭建議班客搭40P
兜上比美孚更惡兜既東北葵
油荃仲要唔入觀塘道

油荃唔入觀塘道有乜問題?
行偉業街都係觀塘啫

荃灣搭40P, 係兜少少,
但40P有獨市位,
相反40又要兜又無獨市位,
取消去廢物利用好過,

荃中繁時有快線40A搭,
非繁可以搭延長版40P, 非繁只會耐少少因為非繁無咩客,  
唔覺有咩問題