hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 2016-2017年度沙田區巴士路線計劃
開啟左側

[路線計劃/RPP] 2016-2017年度沙田區巴士路線計劃

Snoopy@FB8617 發表於 2016-2-14 00:54 | 顯示全部樓層

leolaw 發表於 2016-2-14 00:20
條條線都要頂閘至做...全港大部份路線咪要CUT晒
而且好似87D咁樣嘅線, 長遠講沙中線一開, 仲係咪咁嘅盛世 ...

280X我都唔建議再郁是但一邊
但的確280X真係唔多好客係事實
冇話要條線頂晒閘先得
下繁四五十個上公路又真係唔太好睇
當然老九要負返一定責任
某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
leolaw 發表於 2016-2-14 00:55 | 顯示全部樓層
ccchhhuuunnn 發表於 2016-2-14 00:47
仲有油麻地郵政局其實咪又係執緊81雞
60個客之中有幾多個未過佐敦道前上車?
無人話要打劫, 夠唔夠客問九巴 ...

見到你哋呢D叫囂妄想從穗禾搶走尖沙咀青沙線服務嘅人,
真係好想勸一下, 有本事咪應該寫上區議會, 睇吓人哋理唔理你哋 lor
將黃底黑字嘅冧把報上網...係非常令人混淆
Snoopy@FB8617 發表於 2016-2-14 01:01 | 顯示全部樓層
TYChow 發表於 2016-2-13 01:19
無乜可能Upgrade帝柏海灣個露天巴士站,因為商場前面係信和置業的商場範圍,中間又有幾個小巴站,下面又 ...

係肯唔肯做既問題多於冇得做掛
同埋我想講係奧運站果個站加返上蓋
238X 發表於 2016-2-14 01:02 | 顯示全部樓層

ccchhhuuunnn 發表於 2016-2-14 00:47

280X沙田段, 穗禾-火炭-河西-市中心-青沙轉乘, 基本上走唔甩
但係咪一定要同鐵路撞口撞面去尖沙咀先係疑問

如果係咁講咪直情 280X 改做 48A 囉

38A 嗰三架車直情俾哂你玩都得,
反正而家 38A 都已經係兩架短豬,
套走埋架 238X 遺老已經可以全部上穗禾苑無難度

之後 81C 拆線:
281X 全日,281B 改行青沙全日,
碩門嗰邊都搞掂埋

問題係穗禾苑變返要全日轉車出尖咀會唔會覺得係倒退啫

推文或跟推文者帖,一律舉報,不作通知
leolaw 發表於 2016-2-14 01:08 | 顯示全部樓層
Snoopy@FB8617 發表於 2016-2-14 00:54
280X我都唔建議再郁是但一邊
但的確280X真係唔多好客係事實
冇話要條線頂晒閘先得

80M 八個字軌有4個字軌變280X可以夜晚有幾單執到$500
已經好好多...

80M邊有可能70分鐘內賺$500蚊??來回方向坐90人??

有時評價一個改動, 淨係睇 280X vs 81C / 87D / 281A etc 之間比較未必充份,
要睇埋改動前與改動後, 係咪可以減少蝕本...

而且, 營辦商亦願意由8架車加到10架
(雖然以進一步減少80m蝕錢班次為推動力),
亦唔見得條線有幾慘淡.

如果其他住宅區覺得自己嗰區交通差,
係應該動腦筋睇睇自己區有乜頹線可以搞...

唔應該打搞其他區.
Snoopy@FB8617 發表於 2016-2-14 01:08 | 顯示全部樓層
TYChow 發表於 2016-2-13 01:41
畢架山壞火車的話,80M反而係救命線!
等得緊急巴士o黎,以經蚊訓、太遲了。
其實80M去樂富、橫頭磡、天 ...

畢架山壞火車
首先新界東大把車出市區
東鐵線要收檔既乘客改用其他對外路線都得
至於某帝係鐘意提692
而家吏左692將軍澳線唔掂時有冇線?

壞鐵路都唔係常有
為左咁就留線根本就冇野搵野講
82M咪又係取消左
有冇事先?

你識講有85/89
做咩仲要塞多條線落去?
粵劇散場都唔會打爆架85
一田大減價一年十日加密89仲實際
又係為左全年可能有幾日有需要就要留條線?

穗禾苑係用唔到長車
照你咁講穗禾苑可以唔使有任何巴士
"即係81K一日要擺上穗禾苑,就一日都用唔到加五車。
穗禾苑真係有咁多人搭81K咩?
倒不如比81K做下其他地方,
比81K在新界區盡量吸客仲好啦!"
leolaw 發表於 2016-2-14 01:11 | 顯示全部樓層

238X 發表於 2016-2-14 01:02
如果係咁講咪直情 280X 改做 48A 囉

38A 嗰三架車直情俾哂你玩都得,

band硬.

穗禾人/穗禾支持者可能好似少人上討論區出聲,
但上面睇交通事務嘅, 係唔會hea做的.

Snoopy@FB8617 發表於 2016-2-14 01:12 | 顯示全部樓層
leolaw 發表於 2016-2-14 01:08
80M 八個字軌有4個字軌變280X可以夜晚有幾單執到$500
已經好好多...

有幾單收入好左
但拉埋全日又點先?

80M分出280X係好事
但好肯定280X客量又真係比預期少
你可以好阿Q話起碼好過80M
但目標高少少又唔係壞事
238X 發表於 2016-2-14 01:15 | 顯示全部樓層
leolaw 發表於 2016-2-14 01:11
band硬.

穗禾人/穗禾支持者可能好似少人上討論區出聲,

雖然朕係有少少同嗰位仁兄講笑,不過都唔係無的放矢,
因為九巴真係開得太多呢啲奇線,整合下係應該。

而且你咁講又有少少同你之前講嘅嘢衝突:

如果其他住宅區覺得交通差,
係應該動腦筋睇睇自己區有乜頹線可以搞...

朕聽你呢句意見做嘢(利申:今朝已經 send 咗某啲相關意見俾「京兆尹」,
如果有 update 會再 send),
你就一棍打落嚟,會唔會有少少矛盾?

推文或跟推文者帖,一律舉報,不作通知
leolaw 發表於 2016-2-14 01:21 | 顯示全部樓層

238X 發表於 2016-2-14 01:15
雖然朕係有少少同嗰位仁兄講笑,不過都唔係無的放矢,
因為九巴真係開得太多呢啲奇線,整合下係應該。

但係...諗諗自己區D頹線重組, 前提係唔應該打搞他人打搞得太過份,搞自己區D頹線, 整出來D雞肋...係要將自己條雞肋線來取代人家嘅命脈,
坑害別人, 亦唔見得係光明正大.