hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 2016-2017年度沙田區巴士路線計劃
開啟左側

[路線計劃/RPP] 2016-2017年度沙田區巴士路線計劃

tonycheung0123 發表於 2016-2-14 20:49 | 顯示全部樓層

近幾年看著老九點樣整獅隧西九(深水埗)線
就應該知道呢堆線盤數都好差下。
收得平不得止,條條線又互相搶客
但餅又唔係好大份
老老實實,我住深水埗區既,都覺得深水埗南昌街一帶少左好多人搭
就算石硤尾邨新入伙,都其實是重建的果至搬左上去
其實南昌街一帶人口下跌,需求低真是最大問題
睇住86、86A,87B 86C呢堆線越做越疏,但發現每架車除左繁時
真是唔多客。多客都係因為繁時荔枝角班返工客夾埋青山道客
286X轉型成功係因為有新客源(美田)同埋轉左做荔枝角主打

286C甘樣改,我覺得繁時會好好客,甚至比86C好賺
而家拉286C去白田,老九應該估計南昌街班客唔會走
(講真,要走,10年前馬鐵已經走哂)
而且又可以搏多點繁時客。
只希望86A拉去濱景,補返個分段
我覺得286C甘樣改都沒問題了。
希望佢轉型成功

kay 發表於 2016-2-14 21:02 | 顯示全部樓層
tonycheung0123 發表於 2016-2-14 20:49
近幾年看著老九點樣整獅隧西九(深水埗)線
就應該知道呢堆線盤數都好差下。
收得平不得止,條條線又互相搶 ...

但問題286C對SSP唔吸引,唔比86C快

如果286C真係要搶返地鐵客
就唔可以齋搶長沙灣、荔枝角客,因為返工客只係得1-5

86C另一問題係,沙田區上高速段路太長了
但86X佢又傻下傻取消左,個時載客率都好高

如果係城巴搞,86X應該一早全日左,亞公角至曾大屋另外搵條線行晒算

就呢份方案,如果唔加價,應該有得傾,但問題係加1蚊

加1蚊去SSP無快到,好難叫人支持,除非區議員覺得無問題
再講,再搬線上青沙係咪可以增加轉乘人數都成疑問

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +1 收起 理由
hon_son_wilson + 1 + 1 加1蚊去SSP無快到,好難叫人支持.

查看全部評分

世界很簡單 人類很複雜
TP人 發表於 2016-2-14 21:03 | 顯示全部樓層
mhbsmcwetu 發表於 2016-2-14 20:19
其實280X不但同鐵路重疊, 而最致命的其實係定線似快不快, 當你講到出圓方有幾快都好, 但由圓方入返尖沙咀都 ...

例如禾輋瀝源市中心咁,
72 要減班成全272E,
86 又要減班成全240X,
但 272E 和 240X 又唔經喎
根本就要你硬食
創出自己一片天空  重新領回自我國度
RobynnNKendyFan 發表於 2016-2-14 21:09 | 顯示全部樓層

kay 發表於 2016-2-13 12:21
182真係好塞?

不如唔好用182,用88R

兩種行法無可避免行失中區同灣仔區是旦一邊
但以非繁需求
加上未來沙中線
呢兩個因素加埋個人覺得
守灣仔區係比較可取既做法
反青沙撐獅隧
tonycheung0123 發表於 2016-2-14 21:43 | 顯示全部樓層
kay 發表於 2016-2-14 21:02

86X 客量高,係主要靠返工荔枝角客。深水埗區,真是唔好意思,我以前見到既場面係
86X 7成客係哂荔枝角同青山道。

86X係平衡到兩邊既利益。但需要精簡路線
例如唔好深水埗四圍框甘行同唔行歌和老街
不過事實係,南昌街d燈真是好差下
精簡路線又會有人唔肯
86X改全日,但提高個價,又會有人唔肯。
不如就索性改頭換面去當新線,順便索價高點甘行

講真,為何86X不能全日?

其實睇得出深水埗個餅一到非繁唔係好得下

老老實實,有幾多深水埗客非繁去馬鞍山?
分分鐘每班20個都冇。要去既,都搭哂鐵。
根本86X開左全日都唔會有前途。
死忠既,咪繼續嫌86C慢都會照搭。

所以
甘我係老九,寧願搶多一個客多一個客,收得貴點就貴點,去補貼非繁蝕錢時段

評分

參與人數 1aPower +1 收起 理由
kay + 1 sad but true

查看全部評分

GL3789 發表於 2016-2-14 22:29 | 顯示全部樓層
tonycheung0123 發表於 2016-2-14 21:43
86X 客量高,係主要靠返工荔枝角客。深水埗區,真是唔好意思,我以前見到既場面係
86X 7成客係哂荔枝角同 ...

以前回程86X多客到北河街頂閘飛站,打後一個客都上唔到,86C又經常脫班,班客係無得揀既情況下當然落晒地底,同86X全日與否無任何直接關係

86X由長沙灣60-70分鐘返到利安總站,深水埗返馬鞍山一d 都唔慢,
搭鐵係時間上易掌握及穩定,但要轉三次線,太子/九龍塘/大圍,而且部分地區唔近馬鐵站,如耀安、錦英,所以解釋到點解依然會有咁多人等86C

我絕對唔同意非繁86X深水埗無得做,相反假日深水埗先係客倉,286C轉全日,深水埗客既要加價,車程亦無快到,實難以接受

繁時,非繁根本唔同客路,麻煩分開處理,唔好再為青沙而青沙啦

drbean7218 發表於 2016-2-14 22:34 | 顯示全部樓層

kay 發表於 2016-2-14 21:02

就算286C 做全日, 我要轉青沙線都唔會揾它做駁腳, 因為沙田段太慢, 利安開車快極都要30 mins 先上到轉車站, 再等其他車, 離開轉車站已經50 mins。
如果出深水埗, 多數搭87D去旺角基提道轉青山道紅van/ 搭803落大圍夾86A。

回程最好是搭86c, 其他的286x+803/ mtr/ mtr+85m/ 紅小+85m 都唔夠它快。雖然我覺得286c被ban 的可能都好大, 但我都希望86a都加停獅隧口, 86a+87d咁可以快少少返到馬鞍山。
Ravenclaw 發表於 2016-2-14 22:38 | 顯示全部樓層
tonycheung0123 發表於 2016-2-14 21:43

86C,繁時長沙灣多人,非繁深水埗多人,去黃金非繁體下幾多人用86C啦,只系一個站而已,未計前前後後...

所以我之前不斷強調,早繁開馬鞍山版240X做長沙灣葵芳,早繁過後286C九龍跟286X行,做循環,而唔系格硬做雙向線仲要智障到放白田做總站...

當然,大概估到點解佢放白田,除左聲稱補償石峽尾,就系落山去西九龍中心$9.9獨市,做$2客,但佢又唔想比d $6.80的路線店到西九龍中心(86A)...

去西九龍中心的話,一定系行青沙快,除非同大埔道比啦...

反而要研究的系,到底86C的乘客,系深水埗居民還是馬鞍山居民,如果系馬鞍山居民的話,咁一定系跟286X行最正路...

但你問我,我會覺得對深水埗居民黎講,最重要果條叫72...
wawa0006 發表於 2016-2-15 00:19 | 顯示全部樓層

就86c/86而言,如果肯創意一點,其實可以做循環線經獅隧出九龍,行南昌街落深水埗、長沙灣、荔枝角,再經青沙返回沙田區內原線回程, 問題便可一一解決,原有途經地區影響較少,深水埗客影響不大,下繁收工客則大大改善,亦可避過青沙九龍出口要兜大圈缺陷。
當然針無兩頭利,大循環班次較難控制,但從營運效率和區域覆蓋而言,確是實際可行的。

返工客方面,上繁以現時286c走線開出部份班次便可。

但無論如何,全日286c收$9.9兼不設濱景分段變相加價是絕對不能接受
不過相信只可FF下
Snoopy@FB8617 發表於 2016-2-15 01:04 | 顯示全部樓層

如果深水埗非繁冇客既話
286C咪一樣冇前途?
唔好忘記如果選擇86C提速至第一城上公路既話
其實同286C接近做緊同一樣既客源

調返轉個問題
你收就收貴左
但石硤尾慢左
就算長沙灣俾你非繁搵多左客都好
後者都幫你扣返晒走

而若果286C全日行得通既
86C提速更加冇問題先係
某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過