hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 2016-2017年度沙田區巴士路線計劃
開啟左側

[路線計劃/RPP] 2016-2017年度沙田區巴士路線計劃

Mel 發表於 2016-2-12 22:49 | 顯示全部樓層

E42 早繁特車不如改顯徑開仲好啦...
yyy5138 發表於 2016-2-12 22:49 | 顯示全部樓層
286C 不如拉到落九龍塘地鐵站
咁咪唔洗比人插基本上九龍區做得返晒99%站
富 豪 大 法 好!
TYChow 發表於 2016-2-12 22:51 | 顯示全部樓層
碇真治 發表於 2016-2-12 22:46
其實可唔可以增加繁忙時間由沙市至灣仔嘅路線呢?始終可以解決東鐵線繁忙時間嘅壓力
...

穗禾苑已有NR69去灣仔
荃灣電視落廣告,目標觀眾影都無!
kay 發表於 2016-2-12 22:55 | 顯示全部樓層

287X唔入柏景灣,但依然要兜大角咀彌敦道旺角段唔會有青沙快車

82K相信有醫院唔郁得,但又走去兜美田
咁搞法82K真係永遠都取消唔到,82A都唔駛開

不過可能因為82A唔開,送晒282/81K同青沙線BBI當補償

286C真係怪胎,地圖派傑作
世界很簡單 人類很複雜
TYChow 發表於 2016-2-12 22:59 | 顯示全部樓層
hk20020062 發表於 2016-2-12 22:46
286C 擺白田,行大埔公路上青沙
終於開竅

深水步黃金高登去馬鞍山行獅隧比較合理,
286C開全日有D戇居!因為兜路!

nelson72A 發表於 2016-2-12 23:03 | 顯示全部樓層
qwaszx868 發表於 2016-2-12 20:24
87D開下繁特班不經第一城同亞公角,但係要繞經錦泰同欣安,對耀安、馬市、錦英、富寶的居民黎講,可能係無 ...

但係晚繁可以避開第一城至濱景花園一段大涌橋路之間既慢車位
有板友講過超過三次轉燈先過到第一城十字路口

AVW28 發表於 2016-2-12 23:07 | 顯示全部樓層

k20031103 發表於 2016-2-12 22:47
75X我驚跟85X個行法未必夠客,仲要74X係有人提過全日唔入鑽石山加快車程,75X要存在補返個位
286C:南昌街唔 ...

1. 係我講得唔清楚,既然75X特班都改直行太子道東既話,點解唔做盡d,跟85X入隧道?

2. 咁真係冇辦法,汝州街一定要行,跟86/86A行元州街又會影響原有乘客。

3. 要682拆線又係幾難搞。港島段北角至太古之間點都走唔甩,只做柴灣至西灣河之間又唔夠客。

LL3850
TYChow 發表於 2016-2-12 23:07 | 顯示全部樓層
kay 發表於 2016-2-12 22:55
287X唔入柏景灣,但依然要兜大角咀彌敦道旺角段唔會有青沙快車

82K相信有醫院唔郁得,但又走去兜美田

柏景灣巴士總站應該要有青沙車,否則富榮花園D人要行好遠!
仲有,奧運站係青沙線吸客位,所以一定要行大角咀
AVW28 發表於 2016-2-12 23:11 | 顯示全部樓層
cheungtszfung 發表於 2016-2-12 22:33
7. 文字部分的確係寫由美林開

16. N283無想像中快,因為佢係跟286X咁係大圍離開青沙,停埋大埔公路美林 ...

地圖又話係美田開?到底邊個係真?

N283係唔快,但又做小巴做唔到既野呢!
水泉澳好似未有通宵van?
LL3850
k20031103 發表於 2016-2-12 23:18 | 顯示全部樓層

TYChow 發表於 2016-2-12 22:59
深水步黃金高登去馬鞍山行獅隧比較合理,
286C開全日有D戇居!因為兜路!

高登黃金個邊車程286C應該係同86C差唔多,反而南昌街同白田先慢,完全行相反方向
九巴原意係想馬鞍山有快車出深水埗,條86C第一城上公路明明係一個比較好既選擇,
而家249X玩全日,好明顯想做大青沙轉乘,睇黎86C第一城上公路方案應該唔會出現,一係286C全日,一係維持現狀