hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 2016-17 西貢區(主要將軍澳)巴士路線計劃
開啟左側

[路線計劃/RPP] 2016-17 西貢區(主要將軍澳)巴士路線計劃

SE7378 發表於 2016-2-16 19:40 | 顯示全部樓層

3AV53 發表於 2016-2-16 19:26
而我不知道796X密在那裡。

平日早繁計,298E開緊10-12分一班,

咁 796X 延長又真係未必對 298E 有太大影響,
新巴可能真係淨係想藉此吞併 797M 啫 ...
曾經滄海難為水,除卻巫山不是雲。
kmb兄 發表於 2016-2-16 19:43 | 顯示全部樓層
SE7378 發表於 2016-2-16 19:10
298E : 工業邨  坑口站 ( only for MTR )
796X : 工業邨  將南 ( also MTR ) 、調景嶺、將隧

796X入工業邨,遲早比290B玩殘就真,

290B做大加轉乘威力,
食硬796X

castanopsis 發表於 2016-2-16 21:16 | 顯示全部樓層
kmb兄 發表於 2016-2-16 19:43
796X入工業邨,遲早比290B玩殘就真,

290B做大加轉乘威力,

又發表偉論.....
290B轉乘同796X完全無關係
更何況290B一日得一班
GW5878 發表於 2016-2-16 21:17 | 顯示全部樓層

3ASV174 發表於 2016-2-15 23:04
繁忙時間唔知將軍澳邊條線密過 290/290A 呢?
咁 798 應該兜埋黃大仙、樂富同九龍塘先入獅隧過沙田,同埋 ...

早幾日係另一篇文先提過,而我就只係知道將班次加落 290A 度整體客量係少過加落 290 度既

都冇話 798 應該兜坑口北,點解要兜你所講既地方;P
GW5878 發表於 2016-2-16 21:24 | 顯示全部樓層
castanopsis 發表於 2016-2-16 21:16
又發表偉論.....
290B轉乘同796X完全無關係
更何況290B一日得一班

佢要捧 290 系都唔係新聞架喇
有邊條繁忙線可以打殘全日線

就算 290B 全日左
以價錢同埋目的地,根本同 796X 風馬牛不相及
而轉乘我就更加唔知有邊條九巴線同 290 有優惠又做緊 796X 九龍沿線
3ASV174 發表於 2016-2-16 23:24 | 顯示全部樓層
GW5878 發表於 2016-2-16 21:17
早幾日係另一篇文先提過,而我就只係知道將班次加落 290A 度整體客量係少過加落 290 度既

六點一輪,將加班車加俾 290,架加班 290 都一樣唔會滿,但會搞到 290A 唔夠載,
加俾 290A,架加班 290A 又係唔滿,但載得晒o的客,
290A 加班多數同 290 一齊開,變成 290 加班都係會同 290A 一齊開,20 分鐘一班 290A 俾晒秀順都載唔晒,290A 無加班車 290A 班客會滾雪球留後,
相反 290A 加班跟 290 尾,290 唔夠載的話,將軍澳客上加班 290A,到目的地時間等於等下一班 290 加班(如有的話)。

所以依家除非一對班次中間有 2 架加班車,否則一定係加俾 290A。

五點一輪,290A 班班頂閘,290 根本唔滿。

加班車由 290 變做 290A 客少左應該只有 1905 一班,其他班次都無點改過,只改開車時間,
但原因非常簡單,班車做 290 同前一班 290 隔 15 分,做 290A 班車同前一班只隔 5 分,班加班車改做 290A 少左客,但班車做 290 時,1910 班 290 又咪少左客。

如要討論,請先自貼差餉單一次
kmb兄 發表於 2016-2-17 00:08 | 顯示全部樓層

GW5878 發表於 2016-2-16 21:24
佢要捧 290 系都唔係新聞架喇
有邊條繁忙線可以打殘全日線

點會唔關事,無290B,
咁延長既796x,工業邨去到尖東,
大西北好多會搭796x轉西鐵,
一定唔會搭298E轉290系再轉大西北巴士

如果有290B就唔同,
大西北搭290B直到荃灣轉大西北巴士,
咁就取代796X啦
3ASV174 發表於 2016-2-17 00:53 | 顯示全部樓層
kmb兄 發表於 2016-2-17 00:08

無 290B 都唔會搭 796X 去尖東轉西鐵啦,
得閒得濟咩,以前有收工車返大西北架,仲有無同合唔合法就唔知啦。

正常都係會去康城站直接搭港鐵。
如要討論,請先自貼差餉單一次
GW5878 發表於 2016-2-17 00:58 | 顯示全部樓層
3ASV174 發表於 2016-2-16 23:24
六點一輪,將加班車加俾 290,架加班 290 都一樣唔會滿,但會搞到 290A 唔夠載,
加俾 290A,架加班 290A ...

做乜咁睇高將軍澳山下人一定上 290A ?晚繁我係寶林見既 290A 客量隨時仲慘淡過 98C 甚至當年 ( 相同時間 ) 既 692,係 290 客量先見得下人

都係同一個問題,你估真係得 290 290A 返到將軍澳?
舒服既有邨巴、準時既有地鐵,而且兩者係時間上又唔係話慢過要等十幾分鐘既 290 或者即時跳上車既 290A ,除左平之外仲有乜誘因搭?不過平又唔係平得好多既時候,有客量下降係理所當然

唔好以為兜既模式就一定掂,你見 98P 晚繁去到寶林客量都唔係等同 98D 寶林客量就知
GW5878 發表於 2016-2-17 01:02 | 顯示全部樓層

kmb兄 發表於 2016-2-17 00:08

796X 搭到去尖東轉地鐵?你搭埋我果份喇
沙中線後搭 796X 去馬頭圍轉車就仲講得通

不過講開又講,西鐵荃灣西站上車要頂住車門,但係馬頭圍上車應該有得坐,我相信大西北既居民到時係識選擇