hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 2016-2017年度深水埗區巴士路線計劃
開啟左側

[路線計劃/RPP] 2016-2017年度深水埗區巴士路線計劃

hon_son_wilson 發表於 2016-2-13 01:19 | 顯示全部樓層

老問題:6P開07:00-07:40係for返工定返學?新界繁時線都無咁早。
估計尾班未夠08:30已經到觀塘,唔好講頭班有幾早添。
而且6P疊住6D來回停晒九龍城、彩虹道來往觀塘咁迂迴,仲竟然拉長去藍田/油塘?
兩端跟油青紅van但中途又要左兜右兜,除咗直達同平之外真係無咩優點,仲可能俾紅van反對。

另外,我一直都對「直達」的吸引力有疑問:
好多post話觀青有紅van有鐵(轉1次車)所以唔配有巴士直達,
但點解6同港鐵幾乎重疊又慢,都仲可以生存咁耐/咁多人搭?
其實如果6P九龍城-九龍灣段拉直兼學2X半直通,係咪真係咁無前景?
(又或者如S3BL100建議經啟麗/工貿區)

hon_son_wilson 發表於 2016-2-13 01:20 | 顯示全部樓層
如果話86C經大涌橋路迂迴,又怕同86A重疊,只要沙田路上落獅隧便可,唔一定要行青沙。
不過,上青沙開拓轉乘網絡都可以增加效益嘅,但亦都唔一定由286C做馬鞍山-青沙線。
繁時取道青沙受歡迎係因為直落長沙灣工貿區,但非繁深水埗唔會提到速(詳見https://goo.gl/bwZf0P估算)。
RPP搬字過紙用返上兩年的建議,繼續收尖沙咀價來往深水埗,
以里數同其他馬鞍山線比較(85X,87D,89D),286C應該頂多收$9.4,除非286C準備收$9.9入埋烏溪沙啦。
其實果一蚊幾毫都廢事拗咁多,不過澤安/歌和老街/富豪等地轉乘補償方案依舊核突(班次疏/步程遠)。

白田/石硤尾理論上係用獅隧比較快,雖然白田上286C會比86C慢20分鐘,但起碼有直車。
澤安乘客或者只能夠用86A,87B轉乘馬鐵。我諗286C加經富豪/麗豪(跟86K)唔會慢宜家幾多,
又或者有其他全日青沙線經富豪的話,富豪先有望放行286C全日第一城尾站。
青沙轉乘優惠都應該改善,下下收最貴果程(例如深長荔-火炭286X+280X收尖沙咀價),吸引力稍遜。
同埋官方有無諗過南行興華街西、大南西街燈陣問題?

近期發現以86C南行計,要半車長荔客塞南昌街/汝州街其實都唔多理想,周末假日特別嚴重。
雖說286C來往深水埗(北河街)可能會慢86C幾分鐘,但將來四小龍仲有新發展,亦算做到石硤尾,
唔計佢收$9.9咁貴,其實我(作為86C東京街常客)對白田版286C唔太反感,如果收$9.4或以下就值得全日。

由72抽車開272E,但來往深水埗車費比271來往尖沙咀更貴,
$13.2價位介乎大埔線與北區線之間,官方係咪打算為將來進一步延長而鋪路加定價。
拉272E入九龍坑?甚至非繁同270B合併,收$13.2由北區經停大埔、青沙來往荔長深(仿71X)?

hon_son_wilson 發表於 2016-2-13 01:20 | 顯示全部樓層

歡迎機場線A21P途經深長荔,可以唔使再坐E21響後勤區轉呀轉。嚮google map拉一拉線,發現A21同建議的A21P走線車程相差5-10分鐘,
A21P對彌敦道而言都應該唔算太伏。

但A21P尖沙咀走線好騎呢,夾硬屈一屈廣東道又出返彌敦道。
我諗將來可以考慮開條A20紅磡-尖東-廣東道-高鐵站-機場,
然後A21/P縮短到尖東麼地道,或經海傍改往黃埔/海逸,務求拆線分工。

另外,見龍運建議所有A線轉九巴最多有$6轉乘優惠,我諗西北九龍客都可能受惠。
譬如我由深水埗出發無大行李,可以坐九巴任何葵青線轉新A31/A32,直入機場都只係$18.9,
比E21貴$5但係唔使兜後勤區。所以Cityflyer就建議A21P補窿,收$33一程過留客,我諗可能係咁。

234X竟然sell「於尖沙咀碼頭提供多一個選擇前往深長荔多一個選擇」,
官方真係未俾荃葵青客鬧過?
904比起30X,234X途經的特快路段更短,而且只係為咗飛走一段荔枝角道,
何不正正經經咁跟117行?

S3BL100 發表於 2016-2-13 01:24 | 顯示全部樓層

wingho_cwh 發表於 2016-2-12 22:36
完全正確
新巴根本唔想做
(下刪粗口十萬九千七字) 新巴你唔想做就交返堆線甚至交埋個牌出黎專心搞地產啦 ...

904 縮短,我估計可能係要縮行車時間,避免過鐘…
雖然而家 904 日間一個時段都有 75 分鐘,但晚間同假日都得一個鐘

雖然係咁,根據 Ravenclaw 兄「落客行埋一邊、上客要食正」的理論,904 咁做簡直係白痴
九龍方向走線係無問題,係反方向走線竟然掟左落通州街,唔想做生意

如果真係要擺欽州街的話,應該出港島方向跟昔日 118 咁行,東京街右轉青山道,欽州街落返深水步,起碼仲食到北河街班客,又養到西九龍中心班懶人,
至少都行少東京街至荔枝角一段,點都減到行車時間的…

至於長沙灣返工客問題,我會屎忽少少,拎 971 來玩,拆兩條,一條荃灣西站往返石排灣,
經葵涌道、美孚、長沙灣、興華街過海,出隧道後跟 A10 落南區,順便滿足西南兩區有車去荃灣的要求,當然北行收費就(但真係快好多)

另一條就旺角弼街或太子去數碼港,經域多利道

之後就將 970 放走數碼港,南行班次合併返,將 970 服務水平合理化,可以減車俾 971 拆線

905 同樣有過鐘問題,我會抽 914/104 車拆兩條,一條石硤尾,一條 905X 荔枝角落到南昌街右轉,聚魚道落太子道西迴旋處直接過海,然後, 加價
914 就拉直路線,cut 晒上午九龍方向班次同黃昏後港島方向班次,私去對站分分鐘仲好過載十個客行西隧又過鐘

btw 今次估唔到我同另一個板友呢度提過的 914 西貢街調頭過海建議真係上到 RDP…

fb.com/scientisthk2usa/
S3BL100 發表於 2016-2-13 01:29 | 顯示全部樓層
hon_son_wilson 發表於 2016-2-13 01:19
老問題:6P開07:00-07:40係for返工定返學?新界繁時線都無咁早。
估計尾班未夠08:30已經到觀塘,唔好講頭班 ...
好多post話觀青有紅van有鐵(轉1次車)所以唔配有巴士直達,
但點解6同港鐵幾乎重疊又慢,都仲可以生存咁耐/咁多人搭?

6 全程客根本好少,如果係流水青山道 - 旺角都仲叫做有競爭力,因為距離夠短,而且油尖旺基本盤都多過觀塘唔少

觀塘情況根本好唔同

不過我覺得今次 6P 建議似乎同蘇屋入伙有關…

fb.com/scientisthk2usa/
leungky0528 發表於 2016-2-13 01:31 | 顯示全部樓層
hon_son_wilson 發表於 2016-2-13 01:19
估計尾班未夠08:30已經到觀塘,唔好講頭班 ...

6D計盡深水埗段窄路慢行,係肯定要用一個鐘走全程
所以6P開早並唔係特別誇張

之前6P建議去翠屏道都只係執番舊客嘅感覺
相對今年九巴應該想進取地箍兩邊新入伙客
ksmbh 發表於 2016-2-13 01:32 | 顯示全部樓層

914改西貢街真係估唔到
西隧市區線都唔太好景
904明顯係想CUT成本
但改完真係自殺式
PZ8988 發表於 2016-2-13 01:38 | 顯示全部樓層
miklcct 發表於 2016-2-12 22:52
你咁搞條971咪即係以後要搭垃圾970X再由香港仔行上山?我靠晒呢條線上石排灣頂㗎。
...

其實要搞971的,請將970X搬埋上石排灣先啦
970在數碼港開要經完華富先去薄扶林道在速度上輸比行域多利道走
一係將970延長至田灣集中做田灣同華富;970X做石排灣、香港仔同置富

971放數碼港,去程行域多利道、堅城、山道岀西隧
971加港島區內分段收費,取消43M
加密43A,至於西環去香港仔,加返73同971轉乘
noodlesfred 發表於 2016-2-13 02:25 | 顯示全部樓層
PZ8988 發表於 2016-2-13 01:38
其實要搞971的,請將970X搬埋上石排灣先啦
970在數碼港開要經完華富先去薄扶林道在速度上輸比行域多利道 ...

970X 放石排灣維修費蝕死新記
limited 發表於 2016-2-13 02:59 | 顯示全部樓層

ksmbh 發表於 2016-2-13 01:32
914改西貢街真係估唔到
西隧市區線都唔太好景
904明顯係想CUT成本

904 想剩係做旺角太子, 欽洲街都係搵總站擺, 我寧願將佢改去九龍塘