hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 2016-2017年度深水埗區巴士路線計劃
開啟左側

[路線計劃/RPP] 2016-2017年度深水埗區巴士路線計劃

VA52-HN6509 發表於 2016-2-13 11:51 | 顯示全部樓層

PZ8988 發表於 2016-2-13 01:38
其實要搞971的,請將970X搬埋上石排灣先啦
970在數碼港開要經完華富先去薄扶林道在速度上輸比行域多利道 ...

970X 唔需要上石排灣啦
石排灣行落香港仔搭車都已經好方便,反正而家上面班客都係咁行開

至於 971 其實真係放數碼港仲好過係田灣
一來田灣班人都習慣晒行出去海旁搭車,我唔覺得 971 係田灣做總站有咩作為
但為何一畢業才知 一世我也要考試
HR1377 發表於 2016-2-13 11:55 | 顯示全部樓層
VA52-HN6509 發表於 2016-2-13 11:51
石排灣行落香港仔搭車都已經好方便,反正而家上面班客都係咁行開

971擺田灣做總站唯一原因可能係為將來取消43M鋪路。
VA52-HN6509 發表於 2016-2-13 11:56 | 顯示全部樓層
HR1377 發表於 2016-2-13 09:16
城巴唔想做43M,971, 43A, 43M三條線一樣吊鹽水。

971縮去田灣順便加埋雙向分段,可以將43M上路。

其實 43A 一個鐘一班車,我覺得真係唔會有好多人刻意去等佢我係田灣行出去等 7 71 90B 91 仲好啦
43A 不如直接取消左佢將個 d 資源比其他線啦

但為何一畢業才知 一世我也要考試
kay 發表於 2016-2-13 12:00 | 顯示全部樓層

VA52-HN6509 發表於 2016-2-13 11:51

971今次點解放田灣係因為
要用幾十班971換走十班八班970X田灣特
相信陳富明議員贊成機會唔細,全日有隧巴插旗..

其實呢個方案,已經暗地裡講,970X繁時減班減過龍
要將田灣特車搬返去香港仔開

田灣特車其實經歷過幾次變化

開頭係下繁970X香港仔>田灣>置富

之後香港仔嫌兜唔上特班
結果就搬返D班次香港仔>置富同埋再開田灣>置富

依家香港仔唔夠載,田灣特車又唔算好客(頂多半車),仲要成日收車收田灣特,971香港仔好少人上咪調下總站

不過咁,既然971可以同970X特班可以調總站,970同971應該都有條件調總站

970調總站,最大問題係薄扶林/華富落數碼港減班

只要30X(非繁15)同73(非繁20)加班就解決到問題

因為依家港大站南區方向,30X同970係同一站牌,劃左排隊位,寫往數碼港

世界很簡單 人類很複雜
HF3204@243M 發表於 2016-2-13 12:46 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2016-2-13 01:24
904 縮短,我估計可能係要縮行車時間,避免過鐘…
雖然而家 904 日間一個時段都有 75 分鐘,但晚間同假日 ...

你再睇清楚啲既話其實 904 咁停法係放棄埋深水埗 (尤其是港島方向)
求其揾個站放車直落旺角執客算數
只係九新唔好意思踢到去旺角警署減價咁解

上面話跟 117 行
唔好唔記得 117 自己都唔係好客
抄嚟做咩
kay 發表於 2016-2-13 12:55 | 顯示全部樓層
HF3204@243M 發表於 2016-2-13 12:46
你再睇清楚啲既話其實 904 咁停法係放棄埋深水埗 (尤其是港島方向)
求其揾個站放車直落旺角執客算數
只係 ...

904讓晒西九客救905

自己獨食旺角,相信下一步就搵971整合..
世界很簡單 人類很複雜
HR1377 發表於 2016-2-13 13:00 | 顯示全部樓層

kay 發表於 2016-2-13 12:00
971今次點解放田灣係因為
要用幾十班971換走十班八班970X田灣特
相信陳富明議員贊成機會唔細,全日有隧巴 ...

其實970X上下繁要增設不經置富的特車(往九龍方向),縮短行車時間,下繁不用經常空車上去瑪麗醫院起載。

970下繁應分拆一條970p特快路線往九龍,數碼港開出後直接經域多利道去薄扶林道,過山道後行山道天橋過海。
HF3204@243M 發表於 2016-2-13 13:42 | 顯示全部樓層
kay 發表於 2016-2-13 12:55
904讓晒西九客救905

自己獨食旺角,相信下一步就搵971整合..

905 自身都要救 914
971 再兜就變過海超級流水
Ravenclaw 發表於 2016-2-13 13:53 | 顯示全部樓層
971北行加停君匯港,43M, 904同我bye bye左佢...

華貴都系果句,要4X好過...
wingho_cwh 發表於 2016-2-13 14:56 | 顯示全部樓層

HR1377 發表於 2016-2-13 09:16
城巴唔想做43M,971, 43A, 43M三條線一樣吊鹽水。

971縮去田灣順便加埋雙向分段,可以將43M上路。
西環-香港有58系和59系專線小巴,43M根本已經被專線小巴打殘。
就係知班小巴佬霸道,先要反客為主打返轉頭,唔好怕輸
樓主講得呢樣野,證明你應該無搭過/極少搭上述兩線,因為客量唔理想雖然係真,但「打殘」其實只係表面證供
呢個世界供求係會自動平衡既,58同59 呢兩條線垃圾到不行,根本上搭得既人十之八九既心態都係「焗搭」。D客見43M 都可以去到香港仔,就會出黎幫襯架喇 (前提係城巴乖乖地唔好開太疏同埋開車時間要有譜,最少都要寫預計到站時間表,最好做到ETA)
城巴咁大間公司,改線失敗捱盡都係一兩年,放血放唔死,但城巴必須係南線通車前找到新既生存之道,否則蝕既唔係43M一條線,而係全個南區所有線一齊蝕
做唔做咪你自己諗囉,區區都唔做野既話難聽講,等執粒啦

101X指定用車MB9291,帶您劃破長夜GM8036