hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 2016-2017年度黃大仙區巴士路線計劃
開啟左側

[路線計劃/RPP] 2016-2017年度黃大仙區巴士路線計劃

ma212223 發表於 2016-2-13 11:23 | 顯示全部樓層

其實我最唔明就點解要開條9A都唔攞個幾部車加落9
等9可以喺入黃大仙嘅情況下拉入三彩

反正有條2X喺度
想快嘅大可以搭2X
而剩低嗰啲醫院客,買餸客,唔想行嘅客亦唔見得好急切需要最快嘅路線

如果話去油麻地佐敦太慢嘅
揾2X加1 1A轉乘都算可以接受?

去尖沙咀你拉條9
都唔似快過2X轉13X 28
一出RDP   要去鵝頸橋?
kay 發表於 2016-2-13 11:37 | 顯示全部樓層
ma212223 發表於 2016-2-13 11:23

其實署方捉蟲

話三彩搭9號客,7成黃大仙落車為理由開9A

但問題係,三彩要接駁其他交通工具,已經可以行落去、或者小巴轉地鐵

本身已經有條怪怪地既28B,比巴迷插到飛起既2X,依家仲有9A
做規劃個班究竟想點..

世界很簡單 人類很複雜
S3BL100 發表於 2016-2-13 11:38 | 顯示全部樓層
cong 發表於 2016-2-13 11:07
13D 牛頭角道本身係好少客,倒唔到幾多,秀茂坪都上晒1A/95/98C啦,除非要去大角咀 ...

黃大仙何嘗唔係大把替代品?己所不欲,must 施於人?

利申:同意 13D 價值好有限,我早幾年都覺得可以就咁改 13D,但近年再諗過,仲有大角咀的問題,除左縮秀茂坪段外根本好難改,大角咀早幾年先將條線西行拉去停君匯港

fb.com/scientisthk2usa/
S3BL100 發表於 2016-2-13 11:41 | 顯示全部樓層

ma212223 發表於 2016-2-13 11:23

叫人 2X 轉 1A 不如行落去,但行落去就可能上左地鐵

而 9+9A 本身都係 10 部車,今次無加過車

S3BL100 發表於 2016-2-13 11:48 | 顯示全部樓層
cong 發表於 2016-2-13 10:44
其實係成個PLAN有問題,並唔應該話黃大仙區阻頭阻勢

想問原本個 plan 有咩問題呢?事實係 9 載客率欠佳,彩虹道根本有大把替代品,甚至舊年建議仲有 11<->5/9 轉乘,照顧黃大仙總站班大帝

為左要有齊咁多條線,就要孤島無車搭?係咪要一班車都唔減得先至係無問題?

不過咁,如果我係九巴,9 號咁都 ban 的話,我會直頭兩邊斬短,變成黃大仙總站旺角循環,20-30 分一班全線拆樓,放車做彩福直出線咁囉…

expertuser2004 發表於 2016-2-13 11:55 | 顯示全部樓層
9,9A + BBI 去不到老尖,搞乜?9號轉1號去天星碼頭,唔該比多d 線錢

真是估不到城隧線去深井收到$13.2
西隧線要轉車加錢外,部份路線取消後其他線好似沒加班。
40P 仍不會全日服務,加一班40A 清客
93K 終於今年沒比人提出取消
SE7378 發表於 2016-2-13 11:59 | 顯示全部樓層

6P :
6P 加埋下繁服務固然是件好事,但點解要拉埋去油塘 ?
無記錯的話,安達臣堆新線入面有條油塘 <> 深水埗、長沙灣線,
仲要行龍翔道倣全日特快,上下繁多條會唔會累鬥累 ?
拉到去平田會唔會已經足矣呢 ?

9/9A :
其實三彩由入伙時起,九巴已經成日比雞肋 ( e.g. 28B ) 佢地食架啦。
小弟初初已經覺得 2X+9 的組合方案已經不太好,依家 ( 2X+9A ) 只係變本加厲而已。

不過,將錯就錯,既然 9 拉上彩福飛走黃大仙的方案已經 close 左 file,
倒不如諗下 9A 有無可能改為接駁九龍城轉車站,
又或者陰乾 9,令 9A 可以有更多發展空間 ...

91M 特別班次 :
好事,但建議行影業路縮短車程。

62X/259D :
62X 改全日係好事,但 259D 全日不經屯市安友,非繁客量成疑,
同埋屯市由特快來往九龍東變成全日兜埋安友,唔知屯市班議員會點諗呢 ...

74E :
九巴進取到要開埋大美督、鳳園 <> 九龍東線 ? 煩請當局三思。

796X :
既然拉得入將軍澳工業邨,797M 之死期應該不遠矣 ...

曾經滄海難為水,除卻巫山不是雲。
ma212223 發表於 2016-2-13 12:07 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2016-2-13 11:41
叫人 2X 轉 1A 不如行落去,但行落去就可能上左地鐵

而 9+9A 本身都係 10 部車,今次無加過車

用車嗰度我唔睇都唔知唔加車可以拆埋線

不過我嘅意思係想快就2X+步行/2X+轉車
要一程過就遊9號
都勉強叫做好過無

同埋運輸署似乎對於啟德同三彩兩個新發展區仍然係大細超
28B就用行政指令延長
9就直接放落回收箱再整條冇乜用嘅9A
一出RDP   要去鵝頸橋?
castanopsis 發表於 2016-2-13 12:08 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2016-2-13 11:48
想問原本個 plan 有咩問題呢?事實係 9 載客率欠佳,彩虹道根本有大把替代品,甚至舊年建議仲有 115/9 轉 ...

不過我都同意9仔飛彩虹道拉上三彩係合理
但我覺得與其譴責班反對既議員,不如問下點解運輸署點解唔先確定9拉長成事,就急急腳偷步開2X

講開又講
其實9雖然應該蝕,但總客量好似好高下過往RDP數到近9000人(3100人佔30-40%客量,取其中間數)
雖然係執雞為主,但黃大仙喺數字上未必無牙力

hk20020062 發表於 2016-2-13 13:01 | 顯示全部樓層

kay 發表於 2016-2-13 11:37
其實署方捉蟲

話三彩搭9號客,7成黃大仙落車為理由開9A

三彩一開波就係唔知等咗幾多年先有條 28B
根本捉蟲就捉咗好多年