hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 2016/17 離島區巴士路線發展計劃
開啟左側

[路線計劃/RPP] 2016/17 離島區巴士路線發展計劃

nokia 發表於 2016-2-13 23:13 | 顯示全部樓層

KG1428 發表於 2016-2-12 22:21
總之RPP令大家都皆大歡喜

A33:成日建議A33全日加經青山公路,今日可以成真

A33年年都要改,好心龍運就咨詢一下啲真正乘客意見先。
成日一意孤行,一係就改個個新號碼,老黎啲!
kmb63x 發表於 2016-2-13 23:26 | 顯示全部樓層
mattwong09 發表於 2016-2-13 23:12
唔好忘記A線的收費係E線的兩倍,即係話A線的載客量只要達到E線的一半就可以有返相同的營收水平
...

只可以話A33既價錢亂黎就真,富泰開果個年代路線真係長既,縮左去屯門站之後都無減價明明A41 43.6公里都係收$22.3,但A33 40.2公里就已經收$27.7,A33連隧道費都唔駛比
先令到E33同A33價錢相差成倍...
jocosben 發表於 2016-2-14 02:08 | 顯示全部樓層
mattwong09 發表於 2016-2-13 23:12
唔好忘記A線的收費係E線的兩倍,即係話A線的載客量只要達到E線的一半就可以有返相同的營收水平
...

問題係供應大幅增加而需求唔見顯注上升,營運效率一定減
龍運網絡細,一直成本控制好緊,資源利用率高,財務表現靚(例如資本回報率),唔似九巴網絡大,少量賺錢線夾住大堆蝕錢
JX9097 發表於 2016-2-14 02:41 | 顯示全部樓層

KE7066 發表於 2016-2-12 23:51
條 NA29 死左咁呀?
利申 N29 NA29 加班車 (0418, 0445, 0518 共三班) 都搭過唔覺有再加班嘅需求
...

九東我相信真係未需要全晚通宵來往機場
不過個人覺得NA29絕對值得常規兩班來回機場
成個九東+將軍澳唔會養唔起兩班特快出入機場
AP149 發表於 2016-2-14 03:23 | 顯示全部樓層
Busmtr 發表於 2016-2-13 19:53
咪就係n11同na11重疊呀嘛,na11一定唔會好客得去邊,重要行西隧,實蝕到pk其實你講嘅坐滿大多係東區 ...

NA11出現左之後每逢有大量機delay要加開特車嘅日子咪唔洗開只係比N11貴9蚊嘅A11囉

等同NA29開左之後0015打後只會開NA29加班車而唔會開A22/A29加班車
低級趣味扮高級:369
Oliver_ME16 發表於 2016-2-14 04:28 | 顯示全部樓層
HM3044 發表於 2016-2-13 15:45
顯田繼續冇份
But if 88KA41/E42係有bbi就好

龍運A車BBI減6蚊好似係全部A車都有份
我...
JX9097 發表於 2016-2-14 19:38 | 顯示全部樓層

AP149 發表於 2016-2-14 03:23
NA11出現左之後每逢有大量機delay要加開特車嘅日子咪唔洗開只係比N11貴9蚊嘅A11囉

等同NA29開左之後0015 ...

咁又唔係完全正確wo
至少小弟搭過0030加班A29
89B 發表於 2016-2-14 19:58 | 顯示全部樓層

A21又A21P,,....加埋一大堆新路缐编號
相信全世界機場巴士路缐號碼香港算越攪越乱
當初用E/A +二位數分出嚟都已好多组合
方便來港旅客
但近年硬要之後之前加英文字母
好心真係要執執d No最好跟返區域
例如沙田E42>E82, A41>A81 , A41P >A86...

世界火車/巴士站巡禮2015 復活
hkwp 發表於 2016-2-14 20:01 | 顯示全部樓層
仲有一個有關離島區 - A12 早繁減至 20 - 60 分鐘一班
仲慘過 A10 A29...

JC8385 發表於 2016-2-14 20:06 | 顯示全部樓層

葵涌唔慘架啦
有A32起碼仲有得揀E32入得到機場先呀
隔離荃灣真係笑而不語
想慢又無得慢
連想轉乘平入機場都無