hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 舊文庫 生活資訊舊文庫 單車討論區 承: 單車徑陷阱
開啟左側

承: 單車徑陷阱

al74_88m 發表於 2006-5-12 00:37 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

承之前版友開的主題, 小弟亦指出一個單車徑陷阱:
城門河馬場一邊單車徑上濾水廠橋面.
上橋的單車徑又窄又灣,假日多單車途經,易生意外.
需要落地推車,假日亦是警察抄牌黑點.
bose_hung 發表於 2006-5-17 16:48 | 顯示全部樓層
小弟覺得呢個位唔係好算陷阱,
雖則係彎位兼斜路,
只係落斜返沙田方向危少少,
主因係路面係向河邊斜出去,
同自己本身「慣性運動」相反,
所以更加貼地、更易冼呔;
另外彎尾有「收費亭」(路中心鐵欄),
亦係危險之處,
落斜太快的話會救唔切車而撞落去……

呢個位平日就好好行,
話晒平日行得呢段路,
大多都行慣行熟;
反而紅日就衰在俾D「假日牌」當避車處休息兼「練轉彎」,
咁先至係大麻煩~~
Ketsu 發表於 2006-5-21 00:27 | 顯示全部樓層
我都想講一d 入隧道上落斜既路段
例如果個穿過科學園既一個隧道
如果遇著一d 唔生性既細路
落斜唔減速不特止
仲要加速踩到有咁快得咁快
佢既對頭車都真係好危險
尤其係有時好猛太陽果陣
入呢d 隧道既初初果刻
係未必睇得清楚隧道入面既情況

仲有由完善路轉入大埔海濱公園果個z形斜路
由於果度舖左d 凹凹凸凸既階磚
如果你技術唔好
無論你上去完善路
定係轉落黎林村河既路
都會好易炒車
尤其係響路面濕濕地果陣就更加危險
Abusing dead rule -> Denial of reality
bose_hung 發表於 2006-5-21 12:52 | 顯示全部樓層

原帖由 Ketsu 於 2006-5-21 00:27 發表

我都想講一d 入隧道上落斜既路段
例如果個穿過科學園既一個隧道
如果遇著一d 唔生性既細路
落斜唔減速不特止
仲要加速踩到有咁快得咁快
佢既對頭車都真係好危險
尤其係有時好猛太陽果陣
入呢d 隧道既初初果刻
係未必睇得清楚隧道入面既情況

唔知你係咪講緊呢篇文 #3 同 #4 o個個陷阱位呢?

近馬料水碼頭o個條隧道的確危險好多,
(小弟與友人戲稱呢條隧道做「紅隧」)
一來唔係闊,
二來成條隧道都叫做「直路一條」,
好多人都唔會收油;
偏偏兩邊斜路都係轉角位,
中間仲要加個「收費亭」,
行得快的話真係完全冇得救,
直撞收場……

呢條隧道D燈光亦好有問題,
最近大埔o個邊出口o個五六枝光管,
小弟未曾見佢著過,
亦冇人整過,
唔知想點……

至於「隧道唔夠光」呢個問題,
小弟覺得係同隧道兩邊都係冇任何「陰間」有關,
因為兩邊路段都係長時間冇樹蔭、冇乜建築物o既影,
瞳孔長時間收細,
一下子入到隧道谷唔返大,
咪點睇都好似唔夠光……

有「紅隧」就當然有另一條啦!
往大埔方向,
過完「紅隧」冇幾遠就轉右,
再過一條隧道去海邊,
呢條隧道小弟就叫佢做「西隧」。
(闊得o黎又唔多車~~)
barking 發表於 2006-5-26 22:57 | 顯示全部樓層
都唔明點解D人咁鐘意係隧道口, 孖橋收費位集結.
搞到次次到孖橋收費位都要叉雙腳落地
peterson 發表於 2006-5-26 23:36 | 顯示全部樓層
原帖由 barking 於 2006-5-26 22:57 發表
都唔明點解D人咁鐘意係隧道口, 孖橋收費位集結.
搞到次次到孖橋收費位都要叉雙腳落地

因為去到收費位要俾錢?
(俾錢買o野食同買水)

可能係因為該處是分叉路口,
所以D 人成日係度等人......