hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 消費著數及飲食資訊 (A11) 東港城商戶最新消息
開啟左側

東港城商戶最新消息

ViviTse 發表於 2020-7-13 04:34 | 顯示全部樓層

kc_loo 發表於 2020-7-12 01:07
不過東港城感覺真係消費力比較低............

比起將軍澳南/天晉就應該係,但如果同寶林/新都城、調景嶺/彩明、尚德、或者南豐果邊比,東港城消費力絕對唔低wo

非【求同存異.和而不同】者一律唔覆
 樓主| kc_loo 發表於 2020-7-13 11:16 | 顯示全部樓層
ViviTse 發表於 2020-7-13 04:34
比起將軍澳南/天晉就應該係,但如果同寶林/新都城、調景嶺/彩明、尚德、或者南豐果邊比,東港城消費力絕對 ...

但事實你見東港城行既人多, 入鋪頭既人少
同埋一貴少少既店鋪都做唔得耐
東港城十幾年其實都無幾何無吉位

ViviTse 發表於 2020-7-13 12:56 | 顯示全部樓層
kc_loo 發表於 2020-7-13 11:16
但事實你見東港城行既人多, 入鋪頭既人少
同埋一貴少少既店鋪都做唔得耐
東港城十幾年其實都無幾何無吉位 ...

睇邊類舖頭啦,時裝、化裝品、細舖我唔太清楚佢地嘅營收,但如果超市、食肆,應該唔算差(Jusco, Taste, 一田人流都絕對唔差),而食肆方面,東港城算係一到午市/晚市就最早出現人龍嘅商場之一,
例如日牛、上海婆婆等可以同新都城比,當然同將南檔次比高低,係另一個問題。

樓主| kc_loo 發表於 2020-7-13 16:10 | 顯示全部樓層

ViviTse 發表於 2020-7-13 12:56
睇邊類舖頭啦,時裝、化裝品、細舖我唔太清楚佢地嘅營收,但如果超市、食肆,應該唔算差(Jusco, Taste,  ...

一個地區有人住, 對超市就有需求, 何況東港城開過既超市都係好普通, 唔係咩貴野
食肆多人來來去去果一兩間, 上海婆婆其實而家都唔算多人
其他更加差
街市裝修前, 問利強記會唔會再開, 佢話唔會, 坑口賣得已經平過寶林, 但生意都差好遠

MyTiF 發表於 2020-7-13 16:49 | 顯示全部樓層
ViviTse 發表於 2020-7-13 12:56
睇邊類舖頭啦,時裝、化裝品、細舖我唔太清楚佢地嘅營收,但如果超市、食肆,應該唔算差(Jusco, Taste,  ...

其實我覺得新鴻基想係將軍澳區分返唔同檔次既商場,將軍澳站個邊就專做高檔嘢,東港城就專做平民少少,你睇寶琳個新都城不斷翻新既同時, 東港城都冇乜點大執, 淨係入一入個商場廁所都分到檔次高低,連新都城個廁所都靚過東港城多多聲,東港城得個中庭同二樓個到有裝修過, 其他都係少修少補。與其晒錢去裝修轉高檔, 不如引入更多特色鋪頭仲好,尤其係食肆。講真坑口區真係冇邊間食肆假日係唔洗排隊,連南豐呢啲低一檔商場都可以有餐廳例牌排晒長龍個陣,真係諗唔到咩理由唔開食肆。

評分

參與人數 1aPower +2 HugeC +10 收起 理由
ViviTse + 2 + 10 最尾果句 huge C!!

查看全部評分

ViviTse 發表於 2020-7-13 18:11 | 顯示全部樓層
MyTiF 發表於 2020-7-13 16:49
其實我覺得新鴻基想係將軍澳區分返唔同檔次既商場,將軍澳站個邊就專做高檔嘢,東港城就專做平民少少,你睇 ...

如果我咁classify寶林、坑口、將軍澳、調景嶺附近嘅商場,會唔會有錯:
- 區內高檔次:將南新果幾個商場,例如天晉
- 區內中高檔次:popcorn、將中
- 區內中檔次:將廣、都會駅、坑口各商場、新都城
- 區內較低檔次:尚德、寶林邨、景林、富康等

不如引入更多特色鋪頭仲好,尤其係食肆

呢樣真係非常同意,但有特色/稍為唔係個個商場都見嘅食肆已經執得七七八八......
雞圍果邊有幾檔新嘅細舖仔,但全部都基本上係take-away,真係要坐低食得飽嘅特色餐廳極少

講真坑口區真係冇邊間食肆假日係唔洗排隊,連南豐呢啲低一檔商場都可以有餐廳例牌排晒長龍個陣,真係諗唔到咩理由唔開食肆。

Exactly!! 假日有時6點鬆D就已經開始等位,真係幾犀利

ViviTse 發表於 2020-7-13 18:25 | 顯示全部樓層

kc_loo 發表於 2020-7-13 16:10
一個地區有人住, 對超市就有需求, 何況東港城開過既超市都係好普通, 唔係咩貴野
食肆多人來來去去果一兩間 ...
坑口賣得已經平過寶林, 但生意都差好遠

係指雞圍 VS 新都城街市?我又唔係好覺wo,厚德街市出名貴wo,
就咁求其一search就有晒報道、有晒朵「最貴街市」,雖然D報道係早幾年嘅

食肆多人來來去去果一兩間, 上海婆婆其實而家都唔算多人

坑口食肆種類唔算多,一係就快餐店,一係就集團式嘅餐廳(仲要唔係集團式餐廳嘅其他路線,
唔知點講好,即係係最傳統/最common嘅餐廳,例如太興本身就係集團中最知名嘅餐廳之一,
而茶木算係集團旗下其他路線,但坑口多嘅係最common而非其他路線果類)。

一田對出間拉面、上海婆婆都算多人,京都勝牛之前都想開店(但唔知係社會/疫情關係所以無開),
所以情況應該未算太差嘅。但如果講「餐廳少 所以就算間間排長龍 個total人數都唔多得去邊」,
咁呢個我又無咩意見嘅。(而上海婆婆,個人覺得近年無以前嘅水準,所以可能少咗人?)
 樓主| kc_loo 發表於 2020-7-13 21:27 | 顯示全部樓層
ViviTse 發表於 2020-7-13 18:25
係指雞圍 VS 新都城街市?我又唔係好覺wo,厚德街市出名貴wo,
就咁求其一search就有晒報道、有晒朵「最 ...

街市貴同負擔能力未必有開, 再貴你都要買,

數一數二平街市反而係港島區

你睇東港城咁細都仲要做到咁

ViviTse 發表於 2020-7-13 23:45 | 顯示全部樓層
kc_loo 發表於 2020-7-13 21:27
街市貴同負擔能力未必有開, 再貴你都要買,

數一數二平街市反而係港島區

街市果樣都啱嘅...... 但真心唔覺得東港城果邊消費力低,聽親人講都係將軍澳最高,坑口差將軍澳DD
btw 上年有日平日lunch諗住去坑口間日牛,點知去到已經爆晒、門口仲排咗七八個人,
於是即刻搭車去新都城,結果去到仲大把位(大概坐咗一半),坐得鬆動好多。
不過唔清楚係因為果邊食肆選擇多D,定因為東港城果邊消費力高D(?)所致

樓主| kc_loo 發表於 2020-7-14 09:34 | 顯示全部樓層

ViviTse 發表於 2020-7-13 23:45
街市果樣都啱嘅...... 但真心唔覺得東港城果邊消費力低,聽親人講都係將軍澳最高,坑口差將軍澳DD
btw 上 ...

我都唔想咁諗, 但事實係東港城幾年係差, 吉鋪越來越多, 選擇已經少, 都做唔住,
坑口來來去去都係果一兩間叫多少少人
新都城可能你見食肆吉位比較多, 易搵位,
人口都多, 但佢地選擇都多好多, 只講酒樓已經多好多
無法, 見到既已經係咁