hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 消費著數及飲食資訊 (A11) 東港城商戶最新消息
開啟左側

東港城商戶最新消息

JX9097 發表於 2020-7-14 11:23 | 顯示全部樓層

ViviTse 發表於 2020-7-13 23:45
街市果樣都啱嘅...... 但真心唔覺得東港城果邊消費力低,聽親人講都係將軍澳最高,坑口差將軍澳DD
btw 上 ...

講真
坑口人想買平餸嘅
一早就過哂富康
點會留喺雞圍
ViviTse 發表於 2020-7-14 17:23 | 顯示全部樓層
kc_loo 發表於 2020-7-14 09:34
我都唔想咁諗, 但事實係東港城幾年係差, 吉鋪越來越多, 選擇已經少, 都做唔住,
坑口來來去去都係果一兩間 ...

但其實咩原因搞成咁呢(除咗食肆唔夠->商場吸引力下降->食肆更不欲投資->惡性循環之外)?
會唔會因為太多連瑣式、集團式嘅餐廳?似乎小本經營嘅餐廳/地舖極少?

btw 以前喺其他論譠/FB之類聽返黎,
好嗰方面:有D人認為坑口嘅商場發展成熟、連埋晒一齊所以好住(相比TKL),
壞嗰方面:有D人認為坑口交通不便(相比TKL/TKO/PL)、「特式」舖頭比以前少
     (例如雞圍好耐以前有百百胖之類、東港城有吉之島等等),
     亦聽過有次九巴黎東港城中間擺檔,有區外人留言話唔就腳

非【求同存異.和而不同】者一律唔覆
ViviTse 發表於 2020-7-14 17:25 | 顯示全部樓層
JX9097 發表於 2020-7-14 11:23
講真
坑口人想買平餸嘅
一早就過哂富康

冬天肯定有人過富康買平餸,但夏天就...... 話晒上上落落仲要無遮無掩無冷氣,師奶黎講,咁行法都幾係嘢

樓主| kc_loo 發表於 2020-7-14 17:53 | 顯示全部樓層

ViviTse 發表於 2020-7-14 17:23
但其實咩原因搞成咁呢(除咗食肆唔夠->商場吸引力下降->食肆更不欲投資->惡性循環之外)?
會唔會因為太多 ...

TKO 個個場都係連瑣式、集團式餐廳, 唔見得只係東港城
以連瑣商場來講, 係特別弱,

最簡單, 新都城, popcorn 都有間Rolex, 係坑口無,
就會見到消費力係唔同

樓主| kc_loo 發表於 2020-7-14 17:53 | 顯示全部樓層
ViviTse 發表於 2020-7-14 17:25
冬天肯定有人過富康買平餸,但夏天就...... 話晒上上落落仲要無遮無掩無冷氣,師奶黎講,咁行法都幾係嘢
...

唔好睇少師奶對果一兩蚊既執著
MyTiF 發表於 2020-7-14 18:50 | 顯示全部樓層
kc_loo 發表於 2020-7-14 17:53

正如我先前咁講,新鴻基將區內商場分返level。咁Popcorn開左rolex,東港城就唔需要再開多一間。
相反, 寶林新都城唔係新鴻基旗下,恒基用新都城二期嚟同Popcorn鬥grand係好合理。因為新都城一二三期所target既客都唔同,而新都城咁大係可以做齊晒高、中、低消費三類客。
我又覺得ROLEX冇係坑口開鋪又一定反映到區內消費力ge,只係新鴻基既策略同恒基唔同姐。

不過東港城就好明顯有少少定位模糊不清,之前想專做電器鋪同旅行社,但好明顯唔係好吸引到人流。
又搞過一啲類似food lane既物體, 但好明顯旺丁唔旺財, 最後成個摺左做GU。

講食肆方面, 恒基又真係更勝一籌,好多特色食肆都會開係新都城 (eg: 沙嗲王、快樂蜂....), 反而東港城就倒模咁, 住係區內個啲居民真係成日都話冇啖好食。
ViviTse 發表於 2020-7-14 19:31 | 顯示全部樓層

kc_loo 發表於 2020-7-14 17:53

如果講「特色餐廳」(有D雖然係集團式,但至少叫「其他路線/檔次」,或者唔係周圍商場都有):

- 寶林 新都城:金坊、二期地下幾間冰室/酒樓、八方面屋、豚豚拍子、小方糖、etc
- 坑口 厚德:food lane果幾間、vietlime、一碗肉燥、大師傅,應該係咁上下
- 坑口 東港城:美人鍋、mr steak、錦麗、Nene,應該係咁上下
- 坑口 連理街/南豐/海悅/新寶城:海爐端燒、檀島、正記、車仔面,應該係咁上下
- 將軍澳 尚德:101、敍龍閣、阿波羅,應該係咁上下
- 將軍澳 popcorn:odelice、Nha Trang、添好運、莆田、豚王、etc
- 將軍澳 將廣:泰巷、峇峇娘惹、別府、super sandwich、峰壽司、etc
- 將軍澳 將中:牛氣、outback、樂天、王牌、saycheese、漁釧、etc
- 調景嶺 彩明:金公館、泰原味、茶魚飯後,應該係咁上下
- 調景嶺 都會駅:泰巷、麻酸樂、一碗肉燥、炑八,應該係咁上下

寶林其他商場唔寫出黎啦,至於將南新果幾個商場就似乎好多間都叫有「特色」,都唔寫啦。
所以,調景嶺嘅「特色餐廳」基本上最少,而其次就係坑口。其實東港城除咗「特色餐廳」少D之外,
消費力唔見得好差,因為本身上年傳過會有幾間舖(例如京都勝牛、純貞牛肉麵等)會黎開舖,
但唔知係咪受社會/疫情問題影響,而最終告吹姐;所以我反而覺得係「特色餐廳」少,多過消費力問題

ViviTse 發表於 2020-7-14 19:37 | 顯示全部樓層
MyTiF 發表於 2020-7-14 18:50
正如我先前咁講,新鴻基將區內商場分返level。咁Popcorn開左rolex,東港城就唔需要再開多一間。
相反, 寶林 ...

Rolex果樣幾同意,因為全區最高消費力在於將軍澳市中心/南一帶,而popcorn交通比將南嘅新商場方便,
所以如果Rolex要進駐將軍澳,popcorn可以話基本上係「必開」。

至於如果開多間,東港城咁近就似乎開唔開無大分別,正如天晉都唔會開多間,所以開去新都城都合理嘅。
如果用新鴻基商場檔次分配嘅諗法,都一樣講得通。
ViviTse 發表於 2020-7-14 19:51 | 顯示全部樓層
相反, 寶林 ...

講開東港城個定位,其實真係唔明當初點解會專做電器鋪同旅行社
根本上交通配套唔方便,要睇電器嘅又唔係佢獨市,就好難吸引到人特登入黎將軍澳睇電器;
反而如果其他方面(食肆、行街、得意舖)吸引力高D,反而會帶動到人流路過電器舖果陣望望/買嘢。
旅行社正如地產舖咁,會入去嘅就會,其實有幾間就足夠,似乎唔能夠吸引太多人流。

Food lane 「失敗」個原因,我認為係太細+無乜舖......
入到 food lane,得 mos burger、份子雪糕、銀㗎喱 之類,一係 takeaway,一係入間舖食,
根本同就咁幾間舖無咩分別。如果大少少、多幾間舖、有個common area坐低食,或者會成功。

樓主| kc_loo 發表於 2020-7-14 19:57 | 顯示全部樓層

相反, 寶林 ...

popcorn 係地鐵商場

做電器唔夠人流, 做過BB 用品唔夠人流, 食肆又唔見得多人, 時裝都係得GU, UNIQLO 多人, 運動服都係得運動家做到咁多年, 藥房得番莎莎同東城
旅行社更加不用提...........

前food court 最多人係日船, 之後得銀咖哩, MOS burger 比較多人, 但都唔夠其他區

沙嗲王、快樂蜂其實都係倒出來, 問題唔知係唔係新鴻基又認為佢cheap

最錯係無左jusco, 而家無咩可以吸引到其他區人入來消費