hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 消費著數及飲食資訊 (A11) 東港城商戶最新消息
開啟左側

東港城商戶最新消息

JX9097 發表於 2020-7-14 22:49 | 顯示全部樓層

kc_loo 發表於 2020-7-14 19:57
popcorn 係地鐵商場

做電器唔夠人流, 做過BB 用品唔夠人流, 食肆又唔見得多人, 時裝都係得GU, UNIQLO 多 ...

依家吉之島喺將廣好地地
都唔會食回頭草㗎喇
 樓主| kc_loo 發表於 2020-7-14 23:24 | 顯示全部樓層
JX9097 發表於 2020-7-14 22:49
依家吉之島喺將廣好地地
都唔會食回頭草㗎喇

所以咁多年之後, 以我呢個市民來講, 到而家見到當時決定係錯
可能佢會覺得拆散左之後, 就算好似而家咁, 吉咁多位, 收租收入都會多過租俾jusco....

MyTiF 發表於 2020-7-16 01:32 | 顯示全部樓層
ViviTse 發表於 2020-7-14 19:51
講開東港城個定位,其實真係唔明當初點解會專做電器鋪同旅行社
根本上交通配套唔方便,要睇電器嘅 ...

其實本身睇好雞圍執左冒險樂園之後,會係個個位開Food Court之類既物體(話晒以前都有做過食肆), 加上將中、新都城food court相繼結業, 搞個新food court實有口啤,可惜最後比左死氣沉沉既fitness center 租左, 個個位變到長期無人問津。

我都同意FOOD LANE實在係到喉唔到肺,做take away客生意留唔住啲人流, 啲客買完個飯就返屋企,仲點會繼續行商場。
其實雞圍同東港城個定位都好唔清楚, 好似有鋪想租就直接比佢做咁款。雞圍個間吐司工坊明明大部份分店都開係高級少少既商場到 (eg 奧海城,POPCORN), 但開係雞圍街市上面變到勁街坊生意咁。原本以為開左呢類高級少少既餐廳, 雞圍會繼續走呢類路線, 但到宜家都係只此一間。

至於POPCORN個到,有少少資料上錯誤講聲抱歉先。但將軍澳區內分level既話, 連將軍澳中心、天晉匯都感覺比東港城高級, 咁理應ROLEX要係新鴻基商場旗下開既話, 點都係揀將中而唔係東港城。但由於將軍澳站已經有ROLEX, ROLEX所以唔需要再係坑口開。正如寶林、將軍澳都有戲院, 坑口都冇需要再開。

至於電器鋪方面, 東港城其實面積冇新都城咁大, 雖然話專做電器鋪,但其實新都城既電器鋪都不比東港城少(新都城連中原都有),冇咩誘因吸區內其他客過嚟消費。
做旅行社方面, 我覺得直情係自殺,數量又唔係多, 得啲大型旅行社,真係去旅行既冇咩必要一定要行東港城。

沙嗲王、快樂蜂雖然係倒出來,但新都城起碼都有心揾啲受歡迎既食肆加盟, 東港城既食肆有兩大毛病, 種類唔多 and 貴得嚟質素一般。
三哥 東港城有新都城有
意樂 東港城有新都城有
茶木 東港城有POPCORN有
beans 東港城有POPCORN有
mee…lemongrass 東港城有將中有
問心個句,天晉匯個邊啲食肆都仲有特色過東港城, 有湯加、東南加、漁之部屋、小方糖、廿一堂、魚米家,仲有幾間冰室。 坑口連想揾間正常少少既冰室都難。

ViviTse 發表於 2020-7-16 03:19 | 顯示全部樓層

MyTiF 發表於 2020-7-16 01:32
其實本身睇好雞圍執左冒險樂園之後,會係個個位開Food Court之類既物體(話晒以前都有做過食肆), 加上將中、 ...

同意,雞圍最初其實係屋邨商場,但想upgrade又兩頭唔到岸,上面變埋fitness真係少晒人流......
Food lane叫做好少少,但全部都係takeaway food,同food court或者坐低嘅餐廳係完全兩類嘢。
不過吐司工坊又唔係真係好high-class姐,之前新都城都有,而popcorn依家都有,但雞圍果間聽聞水準好似差DD(?)

東港城方面,其實講真,有邊個非旺區商場會專做電器舖、BB用品舖、旅行社舖呢?所以真係一大敗筆。
就算東港城無咗jusco,其實揾食肆+一兩間特色舖搭救,都一樣有得做,可惜食肆真係差D......
意樂,其實同集團已經有分店喺新都城、明德(百分百)、南豐(百分百)、雞圍(韓樂)、海悅(桃園)。
但佢有同其他商場嘅食肆重覆,係無咩問題嘅,問題在於「得佢先有」嘅舖頭唔多......
一田/一田對出叫做好少少,但由電梯口一上果個位(百老匯/太興)、經過旅行社、診所、三哥、
直去到舊pizzahut果段先最少人,除咗三哥、Mee叫做有D人客之外,其餘時間成條行都好靜
非【求同存異.和而不同】者一律唔覆
 樓主| kc_loo 發表於 2020-7-17 12:10 | 顯示全部樓層
其實本身睇好雞圍執左冒險樂園之後,會係個個位開Food Court之類既物體(話晒以前都有做過食肆), 加上將中、 ...

魚米家 東港城開過, 同位執左開左間不之所謂既冬陰公公, 之後而家轉左名

SHOP 216 香港電業城 即將搬遷

JX9097 發表於 2020-7-18 00:13 | 顯示全部樓層
kc_loo 發表於 2020-7-17 12:10
魚米家 東港城開過, 同位執左開左間不之所謂既冬陰公公, 之後而家轉左名

SHOP 216 香港電業城 即將搬遷

電業城搬去邊?
依家佢間舖啲貨亂咁擺,通道又窄
完全冇意欲行入去睇
 樓主| kc_loo 發表於 2020-7-18 02:11 | 顯示全部樓層

JX9097 發表於 2020-7-18 00:13
電業城搬去邊?
依家佢間舖啲貨亂咁擺,通道又窄
完全冇意欲行入去睇

搬可能只係解離場....

jpoon 發表於 2020-7-18 05:56 | 顯示全部樓層

其實你哋係想坑口站附近嘅人幫襯定將軍澳其他區嘅人甚至外區人幫襯?
P.S.食嘅話其實行遠少少去坑口村仲可以搵到D特色嘢啦

http://jpoon9394.blogspot.com/
 樓主| kc_loo 發表於 2020-7-18 19:39 | 顯示全部樓層
jpoon 發表於 2020-7-18 05:56
其實你哋係想坑口站附近嘅人幫襯定將軍澳其他區嘅人甚至外區人幫襯?
P.S.食嘅話其實行遠少少去坑口村仲可 ...

有外人只要設施負荷到, 無咩問題既,
到時選擇多左

坑口村, 講就好多人話好有特色,
反而住坑口村既人就唔會去, 又貴又唔係特別好食
我住坑口圈廿幾年, 都係去果兩, 三次就算
行到咁遠性價比都係好低

MyTiF 發表於 2020-7-18 23:37 | 顯示全部樓層

TKO Gateway E139 (舊元氣位) 俺流亭 即將進駐

俺流亭

俺流亭