hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 坑口/寶林/康城對外接駁線重組
開啟左側

坑口/寶林/康城對外接駁線重組

JX9097 發表於 2016-3-10 23:04 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

日出康城逐漸發展
部份發展用地距離港鐵站較遠
交通服務發展亦停滯不前
故此希望透過是次建議
可以改善日出康城及坑口對外交通
298 日出康城-->牛頭角站(循環線)
服務時間
日出康城開: 0545-0055
***以下時段將延長至將軍澳工業邨: 0655-2000***
班次
日出康城開
0545-0645: 20分鐘
將軍澳工業邨開
0655-0900: 10分鐘
0900-1000: 12分鐘
1000-1630: 15分鐘
1630-1730: 12分鐘
1730-2000: 10分鐘
日出康城開
2015-2235: 10分鐘
2235-2335: 12分鐘
2335-0035: 15分鐘
0035-0055: 20分鐘
全程收費
將軍澳工業邨/日出康城開: $7.5
分段收費
景林邨景榆樓-->將軍澳工業邨/日出康城: $4.5
行車路線
https://www.google.com.hk/maps/dir/%E5%B0%87%E8%BB%8D%E6%BE%B3%E5%B7%A5%E6%A5%AD%E9%82%A8%E5%B7%B4%E5%A3%AB%E7%B8%BD%E7%AB%99/22.2835347,114.2738441/%E9%87%8D%E8%8F%AF%E8%B7%AF/%E5%B0%87%E8%BB%8D%E6%BE%B3%E5%9D%91%E5%8F%A3%E7%AB%99%E5%85%AC%E5%85%B1%E9%81%8B%E8%BC%B8%E4%BA%A4%E5%8C%AF%E8%99%95/%E5%89%B5%E7%B4%80%E4%B9%8B%E5%9F%8E2%E6%9C%9F+%E8%A7%80%E5%A1%98%E9%81%93378%E8%99%9F/%E5%B0%87%E8%BB%8D%E6%BE%B3%E5%9D%91%E5%8F%A3%E7%AB%99%E5%85%AC%E5%85%B1%E9%81%8B%E8%BC%B8%E4%BA%A4%E5%8C%AF%E8%99%95/22.3187878,114.2673497/%E5%B0%87%E8%BB%8D%E6%BE%B3%E5%B7%A5%E6%A5%AD%E9%82%A8%E9%A7%BF%E6%98%8C%E8%A1%97/%E5%B0%87%E8%BB%8D%E6%BE%B3%E5%B7%A5%E6%A5%AD%E9%82%A8%E5%B7%B4%E5%A3%AB%E7%B8%BD%E7%AB%99/@22.3064302,114.2663091,18z/am=t/data=!3m1!4b1!4m71!4m70!1m5!1m1!1s0x340403ba14f1020d:0xc76622c6d09cc9a3!2m2!1d114.270102!2d22.283122!1m10!3m4!1m2!1d114.2732523!2d22.2920736!3s0x340403bd5c56f4ab:0x47c3ce71e8adc544!3m4!1m2!1d114.2680962!2d22.3070247!3s0x3404038dd21feb75:0x344e88b8e5b0c13a!1m5!1m1!1s0x340404759d80000b:0x56fab2b652bec6a!2m2!1d114.2658535!2d22.3169368!1m5!1m1!1s0x3404038a9a53fa17:0xf7498e7e755c01d2!2m2!1d114.2645502!2d22.3154779!1m10!1m1!1s0x3404014f357aa82f:0xd5c8222fa77f5c74!2m2!1d114.2200153!2d22.3146265!3m4!1m2!1d114.2638262!2d22.3193564!3s0x34040474d79f6db7:0xc85978da699808ca!1m5!1m1!1s0x3404038a9a53fa17:0xf7498e7e755c01d2!2m2!1d114.2645502!2d22.3154779!1m5!3m4!1m2!1d114.2727347!2d22.2920733!3s0x340403bd5c56f4ab:0x47c3ce71e8adc544!1m10!1m1!1s0x340403bcea8e5d37:0x22c7af861ce752a!2m2!1d114.2729241!2d22.2878997!3m4!1m2!1d114.2737972!2d22.2843445!3s0x340403bb213166cb:0xbd5067911d9e2da0!1m5!1m1!1s0x340403ba14f1020d:0xc76622c6d09cc9a3!2m2!1d114.270102!2d22.283122!3e0
(小弟用緊呢部電腦縮短唔到網址,請見諒)

車站位置
00.
將軍澳工業邨
01. 駿宏街
02.
駿才街
03.
駿盈街
04.
駿光街
05.
環澳路
06.
日出康城領都
07.
日出康城首都
08.
百勝角
09.
清水灣半島
10.
明德邨
11. 厚德商場
12. 坑口站
13.
厚德邨
14.
景林邨景榆樓
15.
駿業里
16.
創紀之城
17.
牛頭角站
18.
創紀之城
19.
觀塘警署
20.
景林邨景榆樓
21.
厚德邨
22.
厚德商場
23.
坑口站
24.
坑口北(將軍澳醫院)
25.
清水灣半島
26.
百勝角
27.
日出康城首都
28.
日出康城領都
29.
環澳路
30.
駿光街
31.
駿盈街
32.
駿才街
33.
駿宏街
34.
將軍澳工業邨
轉乘優惠計劃
98A,298E相同
298E 坑口站-->將軍澳工業邨 / 將軍澳工業邨-->坑口站
服務時間
坑口站: 0700, 0730, 0800
將軍澳工業邨: 1700, 1730, 1800
***百勝角短途服務維持不變***
乘客於本路線服務時間外可選乘298
98A 坑口北(將軍澳醫院)-->牛頭角站(循環線)
服務時間
坑口北(將軍澳醫院): 0540-0050
班次
0540-0600: 20
分鐘
0700-2300: 15
分鐘
2300-0050: 20
分鐘
***98A將提供特別班次來往***
欣景路-->牛頭角站(循環線)
0715-1015: 15
分鐘
1615-1915: 15
分鐘
(
即寶林<-->牛頭角段繁忙時間提供7.5分鐘班次)
***98A原有下午繁忙時間之特別班次將取消***
行車路線大致不變
唯寶林段跟290行走
(
即改停怡心園,寶儉樓及欣景路)
及九龍段跟296A行走
車站位置
00.
坑口() (將軍澳醫院)
01.
厚德商場
02.
坑口鐵路站
03.
厚德邨
04.
景林邨
05.
欣景路
06.
梁潔華小學
07.
怡心園
08.
翠林邨
09.
康盛花園
10.
馬游塘村
11.
寶達邨
12.
秀暉樓
13.
創紀之城
14.
牛頭角鐵路站
15.
觀塘市中心
16.
觀塘游泳池
17.
觀塘警署
18.
秀茂坪曉光街
19.
秀暉樓
20.
寶達邨
21.
安達臣道
22.
馬游塘村
23.
茅湖仔
24.
康盛花園
25.
翠林邨
26.
富麗花園
27.
寶林邨寶儉樓
28.
欣景路
29.
景林邨
30.
厚德邨
31.
厚德商場
32.
坑口鐵路站
33.
富寧花園
34.
坑口() (將軍澳醫院)
其他配合措施
1. 93K
取消
2. 6C
3. 6F
改為九龍城(盛德街)<-->麗閣,用車不變
4. 692P
將取消兩班次,保留九巴/新巴各開一班

重組前
重組後
用車數量變化

298E

98A

93K

6C

+1

6F

692P

2 (只計九巴)
1 (只計九巴)
-1 (只計九巴)

總用車數量變化: 0
好處
1.
康城將改善對外接駁交通
2.
坑口不需再依賴收費昂貴之102系小巴來往觀塘/牛頭角
3. 98A
班次將更穩定,減少私牌浪費資源
    (
基於用車不變,並取道觀塘道隧道及加設寶林特車)
4.
寶林/山上將得到穩定之接駁服務
壞處
1.
將南將失去兩班巴士直達中西區
2.
與坑口共享資源令跨灣大橋落成後未必能改線直達九龍
3.
區議員或會反對重組(因往來工業邨至坑口段,平均車費增加$0. 9)
4. 102
/103系小巴營運商或反對,298定位與其類同

~誰@359~ 發表於 2016-3-11 23:34 | 顯示全部樓層

會坐98A既人就唔會有「唔經迴旋處可以穩定班次」既概念
因為而家每一朝8分鐘一班既98A,唔洗落觀塘,出到秀茂坪就可以變14分鐘一班

就康城接駁,我會反建議九新投放額外資源(新人口所以要額外資源)
開一條直接來往康城同隧道口轉車站既聯營線,轉乘九新城所有將軍澳隧道線
咁可以免除康城焗兜其他區會趕客,隧道線夾埋既車海效應亦令轉車變得吸引
再計埋巴士公司會拉線開市區線特班去搶攻,呢個package長遠對康城係更加有利
但真係唔知道康城接駁為名,坑口直出為實既樓主buy唔buy

字大只顯得人自大
 樓主| JX9097 發表於 2016-3-12 02:49 | 顯示全部樓層
~誰@359~ 發表於 2016-3-11 23:34
會坐98A既人就唔會有「經迴旋處可以穩定班次」既概念
因為而家每一朝8分鐘一班既98A,唔洗落觀塘,出到秀茂 ...

小弟建議嘅新98A唔會經迴旋處bo...
(九龍段係跟296A,即來回走觀塘道隧道)

至於新九聯合接駁線基本上唔可能實現
一嚟未必兩者都有興趣
二嚟拆帳方面亦都好困難
(因為車費收入好難計)
~誰@359~ 發表於 2016-3-12 12:31 | 顯示全部樓層

JX9097 發表於 2016-3-12 02:49
小弟建議嘅新98A唔會經迴旋處bo...
(九龍段係跟296A,即來回走觀塘道隧道)

哦唔緊要,因為其實我係想講「唔經」
98A脫班係同迴旋處無關,而係架98A本身未出將軍澳已經脫左班既snowball effect
想佢穩定,一係斬短,一係翠林擺定時點等五分鐘再開車,而唔係令半車客冇得o係apm落車

康城果度當然唔一定聯營,聯營只係令佢有藉口轉乘晒所有線
是但一間做呢條接駁都得,但轉乘選擇會少左,而似乎畀新城做係可以駁得多D地方
字大只顯得人自大
 樓主| JX9097 發表於 2016-3-13 03:23 | 顯示全部樓層
~誰@359~ 發表於 2016-3-12 12:31
哦唔緊要,因為其實我係想講「唔經」
98A脫班係同迴旋處無關,而係架98A本身未出將軍澳已經脫左班既snowb ...

若果巴士每班準時開出何解98A會寧寧舍舍拖卡拖得咁緊要?

而且98A對於坑口而言實在慢得過份
(明明頌明苑直出就已經過隧道出觀塘
偏偏架車要去上山,用大半個鐘出九龍)

而且小弟建議條線喺康城出,經坑口
除咗怕唔夠(全費)客之外,仲有一個原因
就係畀九巴收貴d
(尤其是相對102都仲係平一截,都未計轉乘)

單純轉車站接駁線相信不論九巴定新巴都唔會有興趣
一嚟,條線根本賺唔到錢(基本上全車都唔使畀錢)
二嚟,去到轉車站都要去到觀塘警署調頭,點解唔做埋觀塘?

若果畀九巴做的話
宏觀將軍澳路線而言
似乎只有尚德三寶仲有空間接收呢批客源
咁條線冇必要出埋九龍(轉車站)

若果畀新巴做的話
亦都唔需要出到九龍咁遠
因為一出將軍澳站一帶就已經可以轉到車

~誰@359~ 發表於 2016-3-13 11:24 | 顯示全部樓層
JX9097 發表於 2016-3-13 03:23
若果巴士每班準時開出何解98A會寧寧舍舍拖卡拖得咁緊要?

而且98A對於坑口而言實在慢得過份

因為其實大家都唔知道98C suffer緊同樣既脫班拖卡問題
同埋你講果句既前提可能已經唔成立:總站都可以唔準時,然後你仲建議整聯合班次

又係果樣野,慢唔係一個整疏人地整差人地既理由
要轉車既話,其實290出黃大仙,同行隧道出觀塘既效果係一樣
單純出觀塘亦冇需要捱巴士小巴
說穿了,其實咪又係借康城過橋,但人地唔會賣你帳囉

字大只顯得人自大
expertuser2004 發表於 2016-3-16 20:59 | 顯示全部樓層

安達臣道公屋群會於4月左右, 一期陸續全線入伙, 二期未動工(估計規模有一期的 3 倍左右), 到時寶達站成受的人流會是現時的 3倍至 5倍半
人流 = 寶達雙村 10 萬人, 三秀 (上中下, 南村) 30萬人, 安達臣道(最少 50萬人, 唔計第二期), 自己計一個站會上到幾多人?

因寶達村會有新建的天橋系統連接寶達, 秀茂坪, 安達臣道一期, 寶達站同秀暉樓站必成大站所有路線必停
依家早上返工時間秀暉樓站極難上車 (人龍有巴士站排到燈位, 試過去到 98C 巴士站), 要取消返工同放工時間的 93K 同 98A 上山特班相當困難

依家 98A 已經調疏左班次, 又有短車行, 拉 93K 雙併幫手清客, 依家秀暉樓站每日早上返工時間有站長幫手塞人上車, 因為空位已接近 200% 全滿
已經有人叫站長開空車出黎接客, 有乘客係站長塞人上車企晒係門口叫車長關門開車, 話九巴沒車出唔應用乘客生命較飛, 超載超重出意外是沒得 Cam 保險, 返工時間仲用細車想比人插多幾次?
依家站長夠謄叫車長用中門比乘客上車, 比人 abcd (粗口) 爆 .....

除非 296A 可以上山, 現皆段要山上沒鐵地帶食 98A 疏車, 根本沒可能, 98C 有時假日去到秀暉樓要罰企

PSPGAME 31145pcs 修復工程進行中, 48%
YY487 發表於 2016-3-16 21:18 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
expertuser2004 發表於 2016-3-17 16:39 | 顯示全部樓層
YY487 發表於 2016-3-16 21:18
不如再吹大啲?
安達邨得 23000 人左右
安泰多少少,但都係得 25000 人左右

但現實是山上咁多條村加埋人口,勁過晒寶林坑口人口N倍,安達臣二期依家個礦場都仲未完全剷平,我覺得似乎唔止3倍咁少,可能人口仲多,吹水?計條數比你看看就知什麼一回事?
寶達村12幢樓40層,1層16個單位,1單位住4人
不包括商場上面大型老人村, 而且有單位是7人同12人大單位,樓主知道村內學校有幾多人學生返學,實際點止23670 通勤人口?
12x40x16x4 = ?
依度低線已超過3萬人,有12人單位要過6萬人口幾難?

秀茂坪聽說會有新樓起,舊社區會堂拆左停車場封左
根本唔洗一日出行10次,計一半1人出一次個車站已經爆左 ....

咁樓主覺得沒可能的,是吹水的話,那我大概可離開了。老實1個站10萬人根本是鐵路站,唔係巴士站黎。
PSPGAME 31145pcs 修復工程進行中, 48%
YY487 發表於 2016-3-17 20:58 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽