hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) [信報] 新增八萬人口 觀塘站逼爆急謀對策 ...
開啟左側

[信報] 新增八萬人口 觀塘站逼爆急謀對策

ryandroid 發表於 2016-3-20 23:18 | 顯示全部樓層

238X 發表於 2016-3-20 19:01
呢個世界有樣嘢叫地質,可能觀塘綫起嗰陣,
地底有某種問題而必需架空,
而且當時觀塘已非爛地一塊

地質?
觀塘道大部份都係填海地
香港有邊塊填海地會有地質問題?
講理由可以搵個好啲
ryandroid 發表於 2016-3-20 23:35 | 顯示全部樓層
bennq 發表於 2016-3-19 22:01
事實勝於雄辯如果係起到一早係起修正早期修正早期系統起左啦先生
如果一早可以係地底點解戈陣時得鑽石山 ...

我真心想請教有咩技術問題?
九龍灣至觀塘的觀塘道以南絕大部份都係填海地
有乜技術問題?

起地面就係技術問題
咁荃灣線大窩口至荔景一帶、將軍澳線寶琳一帶、港島線柴灣一帶、東涌線奧運至東涌一帶又係技術問題唔可以起地底?
又咁啱所有市區核心地帶又完全冇技術問題而可以起地底?
你講到咁肯定就拎證據
你就咁講唔起地底就係因為技術問題點叫人信服?
ryandroid 發表於 2016-3-20 23:51 | 顯示全部樓層
bennq 發表於 2016-3-20 12:05
如果真係成本問題咁點解當年只係起幾個站架空其他站地底?
你話2者冇關係 而家黃埔起500米都封4年又塞車又 ...

擴建觀塘站就唔會塞車嘅?
乜都唔做維持現狀家下就唔係塞車?
本身條路塞車就好可能係好大交通需求而現況配套不足
驚工程導致塞車而拒絕工程只會換來一百年都塞車
但工程只係短期痛苦
越早起就越早紓緩塞車解脫

西港島線、沙中線、黃埔延線工程係會令塞車問題嚴重
但呢樣嘢唔係今時今日先知
唔通大多數居民知道會塞多三四年車就會堅決反對工程?

如果個個都好似你咁諗
就一早就冇哂鐵路工程得剩
專心起高鐵都唔使搶高哂人工同物料價格啦

定係你由頭到尾只係唔想Cut巴士線ja ?
238X 發表於 2016-3-20 23:56 | 顯示全部樓層

ryandroid 發表於 2016-3-20 23:18
地質?
觀塘道大部份都係填海地
香港有邊塊填海地會有地質問題?

問題係早期填海地線幾乎清一色地面或高架,葵芳─葵興、杏花邨─柴灣 (呢個係最有條件地底嘅路段,但都係要地面,必有原因)、
甚至後來東涌綫都有一大段唔係地底 (當然同佢上落橋有關)

推文或跟推文者帖,一律舉報,不作通知
ryandroid 發表於 2016-3-21 00:03 | 顯示全部樓層
EX-TL 發表於 2016-3-20 20:46
又或者咁, 趁啟德系統還未有定案, 可以將走線再作調整, 讓轉車客更方便之餘, 觀塘站大堂又可以在市建局讓 ...

其實我對單軌系統不抱有希望
一係佢TARGET主要係減少區內交通車流,唔包跨區
二係關鍵的收費問題
中長途嘅地鐵乘客行慣地面
而單軌成本高所以多會獨立收費
如果額外收費系統難以吸引乘客
收得平又回唔到本
又好難有好似西鐵咁補貼收入票價
我諗呢個Project喺立法會得到撥款可能同高鐵係一樣難度
bennq 發表於 2016-3-21 00:03 | 顯示全部樓層
ryandroid 發表於 2016-3-20 23:35
我真心想請教有咩技術問題?
九龍灣至觀塘的觀塘道以南絕大部份都係填海地
有乜技術問題?

你係都要同人嘈話唔係技術問題
如果唔係技術問題人地一早做左啦先生如果唔係技術問題仲可以係咩問題?
好多堪探文件係你同我有得睇架?
人地老馮要公開公司內部文件俾你睇?
"市區核心地帶又完全冇技術問題而可以起地底?"
你有冇做過reaserch架 地鐵呢個模式係參考祖國underground
乜野係Undergound 我諗先生你照字面都知點解係咪
點解會有部份係overground 係因為當年技術做唔到而改做overground
可能係地下有花崗岩 地下有唔知咩問題而起唔到而改
如果你下下都要人拎證據俾你睇sorry 冇
你一係信一係唔好信就簡單

bennq 發表於 2016-3-21 00:08 | 顯示全部樓層

ryandroid 發表於 2016-3-20 23:51
擴建觀塘站就唔會塞車嘅?
乜都唔做維持現狀家下就唔係塞車?
本身條路塞車就好可能係好大交通需求而現況 ...

先生你有冇去睇話過係咩問題
而家係唔夠電梯去散走D客
而搞到D客埋哂係月台閘口

我唔反對擴建車站
但一間公司做咩要冇啦啦洗錢去重建車站?
有咩誘因要間公司去做?
ryandroid 發表於 2016-3-21 00:11 | 顯示全部樓層
238X 發表於 2016-3-20 23:56
問題係早期新填海地線幾乎清一色地面或高架,葵芳─葵興、杏花邨─柴灣 (呢個係最有條件地底嘅路段,但都 ...

填海地即係新地
有大量空間起地面或架空鐵路
唔似得舊區道路窄
只能地底發展
呢個不嬲都係主流解釋

竟然有人會假定地鐵必然起喺地底
否則就是地質問題

將軍澳線調景嶺至坑口冇地質問題
寶琳先有地質問題?

eternalflame 發表於 2016-3-21 00:23 | 顯示全部樓層
ryandroid 發表於 2016-3-21 00:11
填海地即係新地
有大量空間起地面或架空鐵路
唔似得舊區道路窄

我唔係好明有咩野好拗
我想問下你: 觀塘線架空路段係幾時規劃同幾時起架呢?
有無諗過係當年的技術原因唔容許係填海地起地底鐵路呢?

ryandroid 發表於 2016-3-21 00:28 | 顯示全部樓層

bennq 發表於 2016-3-21 00:03
你係都要同人嘈話唔係技術問題
如果唔係技術問題人地一早做左啦先生如果唔係技術問題仲可以係咩問題?
好 ...

先講你另一個POST我唔另覆啦
你睇清楚我寫乜先啦
我講觀塘站相關問題又要另外開POST?
我將擴建觀塘站背後的原因引伸去觀塘線地底化有乜問題

講到尾
你只係用地鐵兩隻字去解釋
真係有理據喎
大陸地鐵起架空又係技術問題又或者個名抄香港je?
外國地鐵係喺地底係因為人地外國發展咗好多年路面冇空間囉
竟然可以咁逆向思維自己推論話係地鐵係因為地底有技術問題先起喺地面
思維咁高層次真係溝通唔到
叫人一係信一係唔信
咁傾嚟做乜?