hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) [不吐不快] 捉到鹿唔識脫角嘅港鐵
開啟左側

[不吐不快] 捉到鹿唔識脫角嘅港鐵

marcowong1011 發表於 2016-3-27 15:34 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

龜龜呢期搵泰臣叫人唔好衝門, 但佢將個重點放係尷尬, 甩漏同夾住咗, 仲要講到很很好笑咁
對於阻住個地球轉就輕描淡寫
衝門罰$2000 連講都唔講

老老豆豆, 香港人重視嘅係時間同錢
你同佢講「喂, 衝門會seven 架」真係理能得利
仲反而好無賴咁話翻你度門咁都sense 唔到我件衫呀, 閂得咁快呀咁

無錯, 下下靠嚇唔一定見效
但捉錯重點就一定比靠嚇冇效
龜龜多年黎都唔識同人講你衝門真係會阻住地球轉, 同埋我可以告你
結果大家都係門照衝
他朝真係執正去告你, 又畀班港豬又無限上網, 但又忘記呢條附例已經存在多時

呢個廣告最少加多幾個全車黑面shot, 同埋有人出黎罰泰臣錢先會見些少成效
(最好加埋個嚴正執法月, 話畀全世界知你真係會犯法)

講開又講埋扶手電梯安全
上一期嗰個「扶手電梯天王天后」我真係想講「你講緊咩L 嘢呀」
以1 分鍾嘅完整版廣告計, 得20 幾秒講扶手電梯安全, 其餘真係講廢話
整個宣傳期聽得最多嘅係「扶手電梯天王天后」, 「扶手電梯天王天后」,  「扶手電梯天王天后」, 「扶手電梯天王天后」...
點呀? 咩嘢係「扶手電梯天王天后」呀?
結果就真係唔知個宣傳係想宣傳咩...
https://www.youtube.com/watch?v=kK3n2TWw8Es

今期捉到鹿喇, 但始終都係唔識脫角
我嚇你, 你唔小心用扶手電梯, 會車毀/ 機毀/ 鞋毀人亡
但點解要配首咁輕鬆嘅BGM
再嚴重嘅後果都變成無關痛癢嘅事
https://www.youtube.com/watch?v=VY7cNAcaN5I

攞翻個80s/ 90s 嘅同類廣告做對比
https://www.youtube.com/watch?v=7-VbdnIzP7E

2007 年呢個教你正確方法嘅比例略多
雖然嚇人都係用輕鬆嘅BGM, 但不至於影響成個廣告嘅作用
https://www.youtube.com/watch?v=L-CaGLKkXt8

有時間再吐下其他龜龜廣告
rickywk 發表於 2016-3-27 20:31 | 顯示全部樓層
ytxmobile 發表於 2016-3-27 21:40 | 顯示全部樓層
呢幾種情況已經算小事
2007年上海地鐵1號綫上海體育館站曾經發生過乘客因爲衝門被夾喺幕門同車門中間,結果喺開車后落入路軌死亡嘅事故。
血嘅教訓,問你怕未
paul2357paul 發表於 2016-3-28 00:22 | 顯示全部樓層

ytxmobile 發表於 2016-3-27 21:40
呢幾種情況已經算小事
2007年上海地鐵1號綫上海體育館站曾經發生過乘客因爲衝門被夾喺幕門同車門中間,結果喺開車后落入路軌死亡嘅事故。
血嘅教訓,問你怕未

重點係攞咁極端既個案作為勸乘客唔好阻礙車門關閉仍然屬於幾離地,反而令到勸戒乘客既實際效果會失效。
因為絕大部分阻礙車門關閉既case最常出現既後果往往只是阻礙隨後既班次埋站而導致連鎖式既delay,影響整個系統既運載效能。
因此例如「乘客私自阻礙車門關閉就是導致列車連鎖式既delay既幕後黑手」等這些一針見血既宜傳可能先至真正有效。
可惜似乎世界上仲未有鐵路公司肯真正為此著墨。
cyc_yin 發表於 2016-3-28 00:24 | 顯示全部樓層
東京地鐵既廣告又好睇又啜核,如果MTR都有咁既設計sense就好
https://www.google.co.jp/search? ... c=o8HruwCs_Ny1CM%3A
http://www.metrocf.or.jp/manners/poster.html

另外關於D人唔企入車廂中間、做門神呢樣野,我都想MTR有廣告去教育D大帝。
例如搵演員超誇張咁逼曬係門位附近,好似日本貼曬身,面貼玻璃咁,然後座位附近就好空,之後每個演員都講:「我地鍾意咁樣搭車架!」,旁白:「呢個就係香港人搭車既style啦!」再影住D人一齊落車既醜態,最後旁白同出字幕:「請行入車廂中間」
真係要回歸90年代個種廣告既風格先夠impressive
私鐵王國 @ Medium
cyc_yin 發表於 2016-3-28 00:32 | 顯示全部樓層
再加多個廣告話D柱男/女:

全車演員一齊問個柱男/女:「你係咪要表演鋼管舞比我地睇呀?呢位柱男/女!」

教訓唔帶耳機,開大音樂睇劇/打機既人:

全車演員一齊開大自己手機既喇叭圍住本身唔帶耳機個人附近,同佢鬥嘈
私鐵王國 @ Medium
kchole 發表於 2016-3-28 10:26 | 顯示全部樓層

或者新加坡地鐵呢款都唔錯
http://3.bp.blogspot.com/-LKEVmF ... A/s1600/photo+2.JPG
 樓主| marcowong1011 發表於 2016-3-28 14:20 | 顯示全部樓層

單係睇幾位嘅日本, 新加坡例子, 單刀直入嘅都係話你會受傷
又或者幽默地表達叫你唔好衝
但就冇人會話你衝門會seven
衝門講到尾個重點都係受傷, delay
所以根本唔明龜龜做咩將seven 放大黎講

夾係車/ 幕/ 閘門之間香港幾乎冇可能發生, 以我所知本身有各種sensor 去sense 呢種情況
但叉錯腳落空隙就真係有可能

做門神都係想講嘅嘢, 王祖藍個廣告真係唔知點解又扮女人, 關事咩?
下回連埋相關嘅PA 一次過講

其實我好懷疑PR 班友係咪掩飾掩上腦, 連唔應該掩嘅都掩埋佢
ytxmobile 發表於 2016-3-28 19:33 | 顯示全部樓層
paul2357paul 發表於 2016-3-28 00:22
重點係攞咁極端既個案作為勸乘客唔好阻礙車門關閉仍然屬於幾離地,反而令到勸戒乘客既實際效果會失效。
...

廣州地鐵就有呢種宣傳。
YY487 發表於 2016-3-28 21:12 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽