hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 荃葵美孚——東西九 重組建議
開啟左側

荃葵美孚——東西九 重組建議

Snoopy@FB8617 發表於 2016-4-1 11:51 | 顯示全部樓層

castanopsis 發表於 2016-3-31 21:40
以前我都考慮過荃市一拆二(好耐之前我發過一份建議,正正就係咁做)
但後來覺得其實行上路唔見得會比德 ...

咁我會覺得既然可以跑特快
可以唔使爬山既盡量都唔爬
當然行荃灣路有機會慢車
做特快走上路既都不無道理

咁主要能夠提供到直車就最好
除左唔上山外
38C聯仁街同40大河道之間吉吉地

至於點解會話頭輕尾重既
條線上新區其實都要用幾長既時間
對荃灣班客吸引力唔大
對新區來講山下有條快線又唔一定要搭38C
最後多客既位應該要數到光輝圍先開始?
某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
 樓主| castanopsis 發表於 2016-4-1 12:53 | 顯示全部樓層
HN745 發表於 2016-4-1 00:03
基本上我都明師兄個原意如果講假日,悅來坊,荃薈再加上千色店其實係可以有絕大人流
由其悅來坊呢家做大 ...
如果講假日,悅來坊,荃薈再加上千色店其實係可以有絕大人流
由其悅來坊呢家做大左,多左人行同去
行街客既威力唔可以睇小...
平時我搭開40(雙向)
入荃灣通常眾安街多人落過大河道
再加上荃富街兩邊都有少少住宅成份..
不過荃富街同40如心總站有人搭個CASE好似
D客都係唔知係楊屋道行過黎定海濱行過黎
我又諗,如果40真係好彩改到,應唔應該改埋NUMBER+學290咁宣傳
始終我當初都係靠italk先知40改行龍翔道(戈陣重未有italk ac
的確,如果突然將荃市個班次加到10/12
尤其呢家咁行,真係冇咩誘因突然加到咁密
要真係做大左個客倉先至可以加密

千色店基本上搭紅小係最方便
其次就係過橋去眾安街搭40
42C主要應該係悅來班人
不過行街客對幾分鐘行車時間應該都唔會好介意
介意既,行到過去市中心一樣會落返40身上(假設40到時可以同紅小一樣直飛東九)

改number做宣傳個人認為係值得做
我成日覺得巴士公司現今既宣傳策略實在太保守
好多時街坊都係從區議員渠道獲得資訊,對區內重組一知半解,其實並不理想
因為如果咁行,轉入葵益道枝燈其實幾耐下,
葵益道轉出葵涌道枝燈又係好耐(個人覺得,以前搭33A成日都等好耐
葵涌道屈返入去新都會枝燈都唔好睇小,好彩既就一次過到,唔好彩既要2次or3次先過到

Alternatively其實可以叫成班大連排客行入去搭車,淨係開兩味特車
反正大連排本身只係繁時先有客,而九巴亦會想將非繁客源推落仍然有位既290/A

不過就算行內街仍然有問題需要解決
就係應唔應該兜入葵興芳兩個地鐵站
下繁葵興條人龍話短真係唔短,唔做好似有少少可惜
而葵芳站本身係重要既轉車站點,唔入去葵仁路兜個圈,只係停新都會,未必可以做到理想既吸客效果
(尤其本身我會預期青南會有班人搭88系出到葵芳站轉車去東九)

重點係兜一個5分鐘,兜兩個就10分鐘
到時我真係唔擔保葵盛圍往東九方向仲可以快過現有38(回程就一定快咗)
本身減人班,然後車程無快過並唔理想
或者淨係兜一個葵芳站又是否可行?
Haydn 發表於 2016-4-1 13:14 | 顯示全部樓層
主要講下30, 40B, 42, 45, 45X呢幾條線

1. 個人十分支持呢條線荃灣至深水埗既定線,可以完全補到40/59A/66荃深位
2. 車費過高,現時33A全程車費只係$6.8,而新30要$7.5
3. 瑪嘉烈果邊建議46X加美孚至可風中學$5.8雙向分段收費,以及新30<>46X BBI (建議總車費東行$6.8西行$5.6,西行玩回水BBI) 取代,順便俾多個藉口郁36A

40B
1. 班次合理,但因為全線短車既關係,建議上繁東行及下繁西行改為10分鐘一班
2. 對現40九龍東西客黎講,40B西行車費偏貴,建議增設分段收費或即日來回優惠

1. 縮到長沙灣理論上要改number同減價
2. 請問原42沿線有咩補償?

45/45X
1. 建議45X改number, 因為而家所有4_X都經城隧,另外X42C叫X42C唔叫42X相信唔多唔少都係因為咁
2. 加士居道天橋經常嚴重塞車,建議視乎交通情況部分班次改跟6X渡船街走,經九龍公園徑、梳士巴利道入九龍城區
3. 唔覺得45X既出現會令45有大改空間,因為比何文田綁住左,加上41好大機會修改服務,應該會令41+45取消聯合班次安排,45理論上會keep住現有走線
4. 45X西段客源較少,對於可唔可以keep 8-10分鐘一班有保留
5. 45X美孚至土瓜灣段同紅小幾乎完全一樣,將會有極大反對聲音
 樓主| castanopsis 發表於 2016-4-1 15:44 | 顯示全部樓層

Snoopy@FB8617 發表於 2016-4-1 11:51
咁我會覺得既然可以跑特快
可以唔使爬山既盡量都唔爬
當然行荃灣路有機會慢車
做特快走上路既都不無道理

咁主要能夠提供到直車就最好
除左唔上山外
38C聯仁街同40大河道之間吉吉地

至於點解會話頭輕尾重既
條線上新區其實都要用幾長既時間
對荃灣班客吸引力唔大
對新區來講山下有條快線又唔一定要搭38C
最後多客既位應該要數到光輝圍先開始?

如果學上面HN745版友講,行葵涌道天橋全程飛站又如何?
至少唔使喺上路 ‘如螞蟻在爬動’

至於沙咀道中間個半真空位
如果油荃真係開得成,就會有條線去補位
就算開唔成,搭巴士既都無處可去,最後都會落返40袋
當然會有人搭紅小,但望返紅小兩邊站位,總計都唔會行少好多路
尤其往荃灣方向要行去宜安街真係.......
(而我個人其實就唔多想條油荃四不像再搞亂個局)

38C問題,上繁新區大窩口點都會有客
講真,葵涌邨/大窩口邨部分座數行去地鐵站係一件好痛苦既事
如果唔係,33A就唔會陰極都唔乾啦
下繁一樣,楊屋道一班放工客無論點行都要行10分鐘先去到其他替代路線站位
同時段38C已經開始落山,點都會有班放工客等條最密既38C返東九

當然,比起屏麗徑石英徑,38C頭站的確客量唔會標青
但本身幾條邨幾個位都有佢既價值,頭重尾輕我唔覺得好大問題
(頭重尾輕既問題其實喺原38一樣存在,葵盛兜足咁大個圈都係唔夠尾幾個站多客)

而我會expect 38C繁時到石英徑就會頂閘
餘下路段,其實最好谷落條客量比較危險既40P身上
 樓主| castanopsis 發表於 2016-4-1 16:26 | 顯示全部樓層
Haydn 發表於 2016-4-1 13:14

1. 個人十分支持呢條線荃灣至深水埗既定線,可以完全補到40/59A/66荃深位
2. 車費過高,現時33A全程車費只係$6.8,而新30要$7.5
3. 瑪嘉烈果邊建議46X加美孚至可風中學$5.8雙向分段收費,以及新30<>46X BBI (建議總車費東行$6.8西行$5.6,西行玩回水BBI) 取代,順便俾多個藉口郁36A

40B
1. 班次合理,但因為全線短車既關係,建議上繁東行及下繁西行改為10分鐘一班
2. 對現40九龍東西客黎講,40B西行車費偏貴,建議增設分段收費或即日來回優惠

1. 縮到長沙灣理論上要改number同減價
2. 請問原42沿線有咩補償?

45/45X
1. 建議45X改number, 因為而家所有4_X都經城隧,另外X42C叫X42C唔叫42X相信唔多唔少都係因為咁
2. 加士居道天橋經常嚴重塞車,建議視乎交通情況部分班次改跟6X渡船街走,經九龍公園徑、梳士巴利道入九龍城區
3. 唔覺得45X既出現會令45有大改空間,因為比何文田綁住左,加上41好大機會修改服務,應該會令41+45取消聯合班次安排,45理論上會keep住現有走線
4. 45X西段客源較少,對於可唔可以keep 8-10分鐘一班有保留
5. 45X美孚至土瓜灣段同紅小幾乎完全一樣,將會有極大反對聲音

30個車費可以話我係從30X同舊30憑感覺拉出來
如果覺得貴我覺得可以減
再收平多少少個好處係又會多一班 大角咀/旺柏——長沙灣 流水客
尤其30相信一開線就會成為大角咀數一數二既密車線(等過31B/13D/2E就知,班次好唔掂下)

至於46X<>30個轉乘,我覺得可以
不過雙向分段+BBI有無先例肯定技術上做得到?
(雖然荔景會咁搭既相信兩蚊客多過全費客)

40B觀市>青南加多個分段係可行
但以九巴死性,除非區議會俾人捉到,我覺得佢會想趁機略水多少少
始終東行美孚個分段真係好平,九巴可能會想用西行天價補貼東行低價

42問題
順利搭咗42咁耐,改number又唔改路線稍嫌擾民
反而東九油長線就開,42本身有機會要再重組多次,到時順便改會合理少少
至於青衣荔景段有何補償
本身青南去荔景有40B,青南去深水埗有42A+步行,荔景落荔枝角道有46,空位唔算多
最多應該都係加個青南<>荔景雙向分段收費、42A<>46/2A既做樣轉乘(基本上有腳既人都唔會咁轉)

最後45X
我用個編號既時候都猶豫咗一下,始終可能會confuse前一代45X
不過懶得再brainstorm就打咗出來
點知都係逃不過版友既金睛火眼,唉
如果叫245又會唔會好少少?應該會對沿線居民有一定宣傳效果

走線方面,你話加士居道塞車可以避走九龍公園徑+紅繞,我係有考慮過(真係唔係馬後砲)
但紅磡個站位變相兩條走線會唔同咗,會有少少麻煩
而行尖沙咀兜咁大個圈停多6個燈位仲要行民泰街,行車時間會唔會快咗真係要試過先知

至於班次,我個idea係荃元天去紅磡、元天去九龍城既客全部谷晒落條45X(ok fine,245)身上
仲要計埋30X本身1000個荃景圍去紅磡既客(運輸署份文件係咁寫,除非唔係)
如果張poster真係可以貼到落元朗大馬路,條線個班次疏極有個限度
而我寫到明做荔景線然後兼顧荃元天巴士轉乘功能,紅小就算反對都好難有位入,始終這幾個功能紅小真係點都做唔到
過運輸署就應該唔係問題,只係九巴可能要準備多幾塊後備玻璃幫批掛牌車換
Haydn 發表於 2016-4-1 18:26 | 顯示全部樓層
castanopsis 發表於 2016-4-1 16:26
30個車費可以話我係從30X同舊30憑感覺拉出來
如果覺得貴我覺得可以減
再收平多少少個好處係又會多一班  ...
至於46X<>30個轉乘,我覺得可以
不過雙向分段+BBI有無先例肯定技術上做得到?
雙向分段好多線做緊, 46X雙向分段唔過城隧, 難度唔大
BBI方面, 東行講緊次程免費, 只係西行要回水, 而279X而家已經有回水BBI

評分

參與人數 1aPower +1 收起 理由
castanopsis + 1 技術上可行就得!

查看全部評分

HN745 發表於 2016-4-1 21:21 | 顯示全部樓層

castanopsis 發表於 2016-4-1 12:53
不過行街客對幾分鐘行車時間應該都唔會好介意
介意既,行到過去市中心一樣會落返40身上(假設40到時可以同紅小一樣直飛東九)

改number做宣傳個人認為係值得做
我成日覺得巴士公司現今既宣傳策略實在太保守
好多時街坊都係從區議員渠道獲得資訊,對區內重組一知半解,其實並不理想

紅小...繁時多人排隊就好快開姐..
但係非繁一坐滿就開...
如果唔好彩就真係要等後車黎上客+上滿先可以開走
不過我相信價錢+有位坐係吸引到一定數目既客去搭條40
----------------------------------------------------------
當年40改道冇記錯都係得一張正正常常既改路單張
都係戈句,現時係有人重唔知40已經改路
如果改number,我覺得234D都已經唔錯(配合返西約戈頭戈組路線姐係234ABCPX

不過就算行內街仍然有問題需要解決
就係應唔應該兜入葵興芳兩個地鐵站
下繁葵興條人龍話短真係唔短,唔做好似有少少可惜
而葵芳站本身係重要既轉車站點,唔入去葵仁路兜個圈,只係停新都會,未必可以做到理想既吸客效果
(尤其本身我會預期青南會有班人搭88系出到葵芳站轉車去東九)

係個建議未出之前後,我有諗過38落完山先入葵興地鐵,之後轉入興芳路,之後返回原線
至於停唔停葵芳地鐵站就唔好停啦...平時堆58M.67M.69M排入去已經夠塞
停新都會尾站已經夠,最少有930樣版你睇(尤其係繁時
再者停新都會都係正門口出面,都叫吸到客既...
不過西行下繁入新都會就點都會塞架啦...搭咁多次40次次都係葵涌警署個彎位倒塞到3幹落橋位
重點係兜一個5分鐘,兜兩個就10分鐘
到時我真係唔擔保葵盛圍往東九方向仲可以快過現有38(回程就一定快咗)
本身減人班,然後車程無快過並唔理想
或者淨係兜一個葵芳站又是否可行?

有得必有失,既然葵興順路既咁兜埋葵興就夠(個人覺得
姐係跟返你個suggestion咁行,唔入葵芳鐵路站停新都會
expertuser2004 發表於 2016-4-1 21:50 | 顯示全部樓層
castanopsis 發表於 2016-4-1 15:44
如果學上面HN745版友講,行葵涌道天橋全程飛站又如何?
至少唔使喺上路 ‘如螞蟻在爬動’

荃灣葵涌其實仲有條 290 系配黃大仙轉車站百搭可返到東九, 西約荃景圍海濱仍未有直車出東九
如狗巴強硬少少, 也可用 BBI 用貴車費轉車, 迫 38, 42C  直接 CUT 班次, 根本就不需要拆線改班次, 290 系二條加夠 40 部車已好金, 位位 $10.7

官荃紅小有油塘版本, 但只於返工放工繁忙時段開幾班, 價錢貴過正線, 而且官荃紅線仲有多條工廠區分支直出特快, 不一定要去宜安街搭
未改極速 80KM 前, 車程最耐是 20 分鐘 (總站到總站), 依家限速要耐D, 巴士永遠追不到紅小最快速度, 基本上紅小 5mins 過三個區議會小菜一碟
咁就要看乘客覺得值唔值用錢買時間

PSPGAME 31145pcs 修復工程進行中, 48%
 樓主| castanopsis 發表於 2016-4-2 11:30 | 顯示全部樓層
HN745 發表於 2016-4-1 21:21
紅小...繁時多人排隊就好快開姐..
但係非繁一坐滿就開...
如果唔好彩就真係要等後車黎上客+上滿先可以開 ...
當年40改道冇記錯都係得一張正正常常既改路單張
都係戈句,現時係有人重唔知40已經改路
如果改number,我覺得234D都已經唔錯(配合返西約戈頭戈組路線姐係234ABCPX

巴士公司喺宣傳策略方面真係抵鬧
好多路線改動,都係站頭擺張通告就算,真係當正班乘客係巴迷
而轉乘優惠又係接近0宣傳,完全係assume班客等車得閒無嘢做,做會將張豬紙由頭讀到尾見到行字
講真,巴士公司唔係唔識宣傳
近年290/A個宣傳、轉車站劃晒所有路線目的地既地圖,都係成功例子,真係吸引到乘客注意
只係好多時都無點擺心機落去做

改編號我覺得直接用34C會比較理想
始終42C本身係C字尾,望落去煥然一新之餘乘客比較容易link到條線去邊

係個建議未出之前後,我有諗過38落完山先入葵興地鐵,之後轉入興芳路,之後返回原線
至於停唔停葵芳地鐵站就唔好停啦...平時堆58M.67M.69M排入去已經夠塞
停新都會尾站已經夠,最少有930樣版你睇(尤其係繁時
再者停新都會都係正門口出面,都叫吸到客既...
不過西行下繁入新都會就點都會塞架啦...搭咁多次40次次都係葵涌警署個彎位倒塞到3幹落橋位

有得必有失,既然葵興順路既咁兜埋葵興就夠(個人覺得
姐係跟返你個suggestion咁行,唔入葵芳鐵路站停新都會

ok noted
(我本身唔熟葵芳,反而葵興之前成日要去)
 樓主| castanopsis 發表於 2016-4-2 12:10 | 顯示全部樓層

expertuser2004 發表於 2016-4-1 21:50
荃灣葵涌其實仲有條 290 系配黃大仙轉車站百搭可返到東九, 西約荃景圍海濱仍未有直車出東九
如狗巴強硬少少, 也可用 BBI 用貴車費轉車, 迫 38, 42C  直接 CUT 班次, 根本就不需要拆線改班次, 290 系二條加夠 40 部車已好金, 位位 $10.7

官荃紅小有油塘版本, 但只於返工放工繁忙時段開幾班, 價錢貴過正線, 而且官荃紅線仲有多條工廠區分支直出特快, 不一定要去宜安街搭
未改極速 80KM 前, 車程最耐是 20 分鐘 (總站到總站), 依家限速要耐D, 巴士永遠追不到紅小最快速度, 基本上紅小 5mins 過三個區議會小菜一碟
咁就要看乘客覺得值唔值用錢買時間

個人唔認同應該推荃市/葵涌客落290/A
本身290/A收費只係比40貴$1.9,九巴推客落290/A唔會收多好多錢
亦唔好唔記得,290/A雖然收貴$1.9,但由於行車時間長,成本同時亦貴過40一截
削40/38/42C加車落290/A,令將軍澳段空載,整體隨時仲會倒蝕
而逼班客轉車,只會係幾千個幾千個客咁倒,成班客走晒去搭鐵、紅小,$8.8/$9.6 > $0,得不償失

觀荃坪荃速度上無疑係吸引,我自己都搭咗好多年
不過往荃灣方向行葵芳、價錢貴、特別班次知名度低某程度上都影響咗吸引力
而條40(34C)改完之後,停完大窩口直飛龍翔道,其實應該唔會慢紅小好多
參考74X/89等路線既客量
荃灣市中心+西約+荃景圍路面交通個客源,保守估計一日應該都會有15000人甚至更高
巴士就算只係食到一半都已經足以生存得到