hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 荃葵美孚——東西九 重組建議
開啟左側

荃葵美孚——東西九 重組建議

Snoopy@FB8617 發表於 2016-4-2 14:33 | 顯示全部樓層

castanopsis 發表於 2016-4-1 15:44
如果學上面HN745版友講,行葵涌道天橋全程飛站又如何?
至少唔使喺上路 ‘如螞蟻在爬動’

如果油荃開到既話
變相38C頭段競爭力更低
除左係入得到觀塘道之外
一上新區行程已經增加唔少
正正係油荃有機會存在
荃灣區更加唔應該同一時間有三條線存在

新區唔係話真係冇客
但問題係部分落去搭40更直接
又被分走左一批客

咁總括海濱-新區一段客量係唔係好足呢
係有美孚轉乘下同新區山下有40
我唔係咁睇好
同38現有葵盛冇得揀既情況有唔同

講埋45X
同41提速一樣何文田應該會照舊反對
某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
S3BL100 發表於 2016-4-2 22:50 | 顯示全部樓層
其實而家條油荃見左光,德士古道尾站上公路、荃灣南北分開兩條線的格局,基本上係唔會變,所以都係要循呢個方向去諗

樓主其實某程度上等同將 38 一開二,但 38C 對海濱花園唔係好吸引,而地理上葵盛葵涌村本來係可以一條掃晒,然後葵芳尾站

當然我估樓主咁做係因為想維持返上路東九有合理班次,但條 40 就飛緊站…

另外我唔知點解樓主會認為因為而家有人搭 88 系小巴去葵芳轉地鐵,所以之後會有人搭小巴轉 38…
40B 對青衣南行車時間唔係好吸引係真,但一條唔係自己樓下的巴士線,在居民心中的知名度有幾大?呢個係問題。

fb.com/scientisthk2usa/
HN745 發表於 2016-4-2 23:18 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2016-4-2 22:50
其實而家條油荃見左光,德士古道尾站上公路、荃灣南北分開兩條線的格局,基本上係唔會變,所以都係要循呢個 ...

不過其實荃灣咁大
真係可以學元朗將68X咁分2條線出黎?
 樓主| castanopsis 發表於 2016-4-3 08:56 | 顯示全部樓層

Snoopy@FB8617 發表於 2016-4-2 14:33
如果油荃開到既話
變相38C頭段競爭力更低
除左係入得到觀塘道之外
一上新區行程已經增加唔少
正正係油荃有機會存在
荃灣區更加唔應該同一時間有三條線存在

新區唔係話真係冇客
但問題係部分落去搭40更直接
又被分走左一批客

咁總括海濱-新區一段客量係唔係好足呢
係有美孚轉乘下同新區山下有40
我唔係咁睇好
同38現有葵盛冇得揀既情況有唔同

講埋45X
同41提速一樣何文田應該會照舊反對

我又實際上唔係好擔心38C客量
頭重尾輕可能會出現,但本身禾葵里、屏麗徑、石英徑三個站已經足以撐起一條38C
本身38/42C都有將近一半客源係上述三個站上落車,38C一定夠食
而你話前面會唔會完全無人上?我又覺得唔會
葵涌邨係大型公共屋邨,加埋大窩口邨幾座樓人口龐大,繁時點都會有班客撐住
我唔覺得佢地會落去搭40,一來無位坐,二來部分座數真係行好遠呀大佬
如果真係無人上,頭重尾輕,某程度上都係好事,因為咁代表架車會有更多空間清後面三個站見唔到尾既人龍

上面講咗,我個人係唔支持油荃條怪物線開辦
對油塘而言,條線到喉不到肺,葵涌大連排上路既工業區全部做唔到
對荃灣而言,無錯返工客係方便咗,但全日都多客既觀塘道沿線又做唔到
我只係話,如果開得成,荃灣沙咀道既所謂空白位就接近完全唔存在

又咁講
條線落荃灣,其實某程度上純粹係為咗擺車,順便補埋幾個42C遺留下來既真空位
擺海濱花園本身並不會同其他路線構成重疊
兩條,甚至三條線落荃灣問題不大

至於45X(245)
留意我係打算用6C/6F/212既資源開
45本身在建議中係維持不變,至於未來有無進一步重組空間可以再商榷

Snoopy@FB8617 發表於 2016-4-3 11:21 | 顯示全部樓層
castanopsis 發表於 2016-4-3 08:56
我又實際上唔係好擔心38C客量
頭重尾輕可能會出現,但本身禾葵里、屏麗徑、石英徑三個站已經足以撐起一條3 ...

咁仲有40P全日下屏麗徑同石英徑肯定冇之前既客量
當然我唔係話38C冇客
只係值唔值得用19架車做7-10分鐘一班
去主力做果幾個站?
如果分餅仔分得更好既時候
會唔會唔使出現38C定位比較奇怪既線
(重申唔係話38C好大問題)
(當然我唔想騎劫講自己野)

至於油荃線
我覺得開就應該開硬
差在有冇機會改一改條線
可以令佢同現有路線再夾得好D

對唔住睇唔清楚
咁45X方面冇咩意見

樓主| castanopsis 發表於 2016-4-3 12:03 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2016-4-2 22:50
其實而家條油荃見左光,德士古道尾站上公路、荃灣南北分開兩條線的格局,基本上係唔會變,所以都係要循呢個 ...
其實而家條油荃見左光,德士古道尾站上公路、荃灣南北分開兩條線的格局,基本上係唔會變,所以都係要循呢個方向去諗

樓主其實某程度上等同將 38 一開二,但 38C 對海濱花園唔係好吸引,而地理上葵盛葵涌村本來係可以一條掃晒,然後葵芳尾站

當然我估樓主咁做係因為想維持返上路東九有合理班次,但條 40 就飛緊站…

另外我唔知點解樓主會認為因為而家有人搭 88 系小巴去葵芳轉地鐵,所以之後會有人搭小巴轉 38…
40B 對青衣南行車時間唔係好吸引係真,但一條唔係自己樓下的巴士線,在居民心中的知名度有幾大?呢個係問題。

38一條線掃晒葵盛、葵涌邨、葵芳我覺得未必好理想
如果學237A,兜圈感覺其實好重,而下面禾葵里就會變相真空
要落就一定要禾塘咀街落,但一樣係慢
之後仲要兼顧本身40上車站位(落車站位我唔理啦),有機會要再學我上面個建議咁出葵涌道停大連排
最後出到來隨時仲慢過現有38

而上路基本上點都要有兩條線去做
如果無38C基本上40就唔會飛站
除非42C經返荃灣,但個人寧願行南橋出都唔建議咁做

至於88系轉38,好視乎點去宣傳
potentially係可以拉張banner喺小巴站前面
知名度係宣傳既效果,你唔宣傳就當然無知名度,但以38既走線,你要吸引到人搭又真係唔係無可能

樓主| castanopsis 發表於 2016-4-3 12:17 | 顯示全部樓層

Snoopy@FB8617 發表於 2016-4-3 11:21
咁仲有40P全日下屏麗徑同石英徑肯定冇之前既客量
當然我唔係話38C冇客
只係值唔值得用19架車做7-10分鐘一 ...
去主力做果幾個站?
如果分餅仔分得更好既時候
會唔會唔使出現38C定位比較奇怪既線
(重申唔係話38C好大問題)
(當然我唔想騎劫講自己野)

至於油荃線
我覺得開就應該開硬
差在有冇機會改一改條線
可以令佢同現有路線再夾得好D

對唔住睇唔清楚
咁45X方面冇咩意見

之前42C同38分餅仔
兩條線唔少時段都有接近半車上路客,而各自都做到個位數字班次
42C青衣直出,38新都會走
上路完全由40P/38C做,總體班次其實係少過38+42C好多
就算有整整一半既乘客無需要再落屏麗徑搭車,38C都會做到38個客量
我其實都想知你又想點分餅仔,介唔介意分享下?

至於油荃,我其實想佢學290咁,主力做東九住宅區<>大連排、荃市
我覺得應該喺東九做分工,甚至飛觀塘道不停站,而唔係荃葵做分工,搞到唔湯唔水

Snoopy@FB8617 發表於 2016-4-3 13:33 | 顯示全部樓層
castanopsis 發表於 2016-4-3 12:17
之前42C同38分餅仔
兩條線唔少時段都有接近半車上路客,而各自都做到個位數字班次
42C青衣直出,38新都 ...

當然如果係得40P+另一條線做東北葵既話
班次會比起38+42C少好多
但論實際載客量來講
又未必真係差好遠
而家上下繁咁講
38/42C各自都車左一大堆其他地方既客
對比40P可以接近完全專注做東北葵客唔同
甚至可以諗成1架40P足以頂兩架38或42C

另一問題係有40P既情況下
38C主要客源位基本上變左係工商區
一到放假既日子客量就會現形
當然仲有前一段路有住宅區撐
但憑新區同小部分荃灣
加埋有轉車選擇既海濱一帶
條線客量足唔足又係另一個問題

油荃方面
如果經觀塘但又過門而不入地唔停站
又某程度上浪費左載客力
當然我覺得可以有考慮空間
但總之唔係而家既油荃咁唔湯唔水就得

至於小弟既盤算
好老實近排忙到嘔電
所以冇好詳細咁考慮
同以前諗既一套分別不大
只係夾多條荃灣線

42C直出
38經禾塘咀街落葵興,葵芳出
(我明白經禾塘咀街係有D兜
不過同現行比時間相差其實應該5分鐘以內
而且個人認為唔值得為此開一條線)
40P全日
40西約<>西站<>楊屋道<>聯仁街+關門口街/德士古道<>現42C<>油塘
39X荃景圍<>大河道<>沙咀道<>油荃線<>觀塘道<>麗港城
40A兩繁線 上繁:現38葵芳村尾站 下繁:葵涌道>龍翔道>...
基本上希望係38/40/39X各自都有足夠客量做到一定班次
當然39X對比閣下建議既40較慢
不過就應該班次做得較密
又或者可以選擇39X同40做另一組交叉
做特快荃市果條停千色店同德士古道/荃富街
做上路果條照咁做
不過就做唔到海濱果頭
荃葵青去睇就so call 拆少一條全日線

YY487 發表於 2016-4-3 14:27 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
Snoopy@FB8617 發表於 2016-4-3 14:56 | 顯示全部樓層

12X:
東行:富昌>海麗>四小龍>長沙灣>美孚>龍翔道>.....>觀塘
西行:觀塘>...>龍翔道>葵青交匯處調頭>美孚>長沙灣>四小龍>海麗>富昌
早繁可改為先落長沙灣>美孚再屈返入四小龍

如果能夠借296C刀的話:
西行:長沙灣>青山道>長沙灣道>全上橋/不停站>九龍灣後原線>(更深入將南)
東行更深入將南)>原線>九龍灣>全上橋/不停站>荔枝角道>長沙灣道>(元洲街)>長沙灣
796C主力做太子旺角