hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 建議81增開上下繁特車
開啟左側

建議81增開上下繁特車

Snoopy@FB8617 發表於 2016-4-20 11:16 | 顯示全部樓層

THomas20010808 發表於 2016-4-20 07:38
我昨天大約6點在美挑樓看到真頂閘,ETA話班次正常,又代表什麼

啦我冇話你講真定講假呀
只係我用相片提供事實證明
ETA唔寫行程受阻唔代表班距冇事
某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
YY487 發表於 2016-5-2 19:52 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
THomas20010808 發表於 2016-5-2 20:46 | 顯示全部樓層
YY487 發表於 2016-5-2 19:52
阿 大隻講user
你 #11 就寫 “直接幫 81 加班好過, 感覺係 D 車抆左去做青沙線又(唔)加返比人, 72 全日半 ...

拿!81由前到尾也是18部車, 之前286X行元洲街還好一點, 但改了路有一班客回流, 相反81有班新客, 以前成日只坐滿, 到現在間中開特車也頂閘便知甚麼事
expertuser2004 發表於 2016-5-2 23:32 | 顯示全部樓層

THomas20010808 發表於 2016-5-2 20:46
拿!81由前到尾也是18部車, 之前286X行元洲街還好一點, 但改了路有一班客回流, 相反81有班新客, 以前成日 ...

終於有人站係同一戰線

早係 2012 年依度已經有人話 81 玩緊縮數, 已經比未調整班次前更早 cut 車, 個陣我比人停左權所以沒上黎
http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/ ... tra=page%3D1&page=1

所以基本上都肯定假日全日沒單位數字班次, 本身 86B 都是得八架車, 除返開就是對開 4 部
停辦前行車時間一單是 52 分鐘(來回 = 104分鐘), 計算公式如下:
---------------------------------------------------------------------------------------------------
52min / 4架 = 13 分鐘一架 (單向線)
104min / 8架 = 13 分鐘一架 (雙向線)

把方程式代入返 KMB 81 本線身上, 結果就會是咁:
18部車, 一單 73分鐘, 來回 146 分鐘
---------------------------------------------------------------------------------------------------
73min / 18 架 = 4 分鐘一架 (單向線)
146min / 18架 = 8.1 分鐘一架 (雙向線)
146min / 20min = 7.3 架車 (只有七架車行最疏班次)

縮班理由相當分明而且行之有效, 條線不夠車點樣做單位數字班次? 連最密班次都完全做不到 (樓上有未調整班次前的時間表)
所以只得二個結果, 一係班次表是假, 二係巴士公司一早玩緊縮數
依二個結果不是最重點, 有個更擊中要害方法, 可能有不少乘客都忽略左不知道是什麼一回事 (估計樓主沒心想聽所以不說了)
老實唔好話我壞黑心, 81 幾時先輪到繁忙時段最疏班次?

這樣又點算搬龍門呢? 而是YY487個回覆感覺比人 K 到爆格, 基本上做左功課又有幾張黃牌係手,  SHOWHAND 輸極都有個普
唔好真是當其他人傻的先得啊, 根本YY487連一條村的實際人口都計不到出黎, 該不會連班次表也看不明吧 .....

唔通我看錯左個班次表是假?! 星期六日假期, 以及非繁忙時段開不足車是現實的 (81 是不是 CUT 車留返比其他網友去判斷), 不好用特車特辦去美化狗巴服務日日退步的事實
86B, 72, 81 是三條線黎, 286X 不是行大埔道嘈乜都沒用, 車不會自動多返, 完全沒人話過一定搶返個 8 部車, 別人有權不搭 81 同 72, 我沒辦法控制別人的自由

(笑料) 老實本人高考數學 0 分, 但我相信科學可改變世界是適用於呢度

(借巴士大典圖一用, 已確認 2016-05-02 本日有效)

本帖子中包含更多資源

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?會員申請加入

x
PSPGAME 31145pcs 修復工程進行中, 48%
expertuser2004 發表於 2016-5-3 00:43 | 顯示全部樓層
YY487 發表於 2016-5-2 19:52
阿 大隻講user
你 #11 就寫 “直接幫 81 加班好過, 感覺係 D 車抆左去做青沙線又(唔)加返比人, 72 全日半 ...

請你回應下, 樓上個 81 調整班次表後, 用車條屎忽數是點出黎?
我完全不覺得由 5-16 分鐘一班, 變成 7-20 分鐘一班, 可說成沒減到班次什至是增加班次 (86B 提示是話你知要計數), 86 同 72/81/86B/286X 一些關系都沒, 更何況又點拿到人地的車呢?
眼明人一看就知什麼一回事, 就是 81 不夠車載跟本同乘客一些關系都沒有

減班次 = 縮班 = CUT 車 = 縮數, 道理是一樣

感覺是完全沒方法反駁班次表是假的事實, 所以先說本人搬龍門 [本人無語]
你 #11 就寫 “直接幫 81 加班好過, 感覺係 D 車抆左去做青沙線又(唔)加返比人, 72 全日半粒一班, 所有客是焗上沒計”
自從沒左 86B, 依家 D 人去左坐 286X, 81 就理得佢自生自滅, 一係兜死的 86, 加上抽左車去開新青沙線又不加返車比人, 有時 81 北河街個站可有成車人等, 基本上依家不搭 81 得返一條又貴又疏的 72”

請問樓主有中文閱讀障礙嗎?  [要係精華上領教到高招先是史上最強難度]

大埔道少左巴士行不解釋
86B > 286X 一樣8部車, 估計樓主不反對, 換句話說大埔道是少左 8 架車行, 並不是指 81 沒左 8 架車, 少叼多應會比人剷到開花
藍字我覺得是有因先有果, 所以我是明白 93K 點 CUT 都 CUT 不到結果終於要加班的道理

YY487 發表於 2016-5-3 12:46 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
paul2357paul 發表於 2016-5-3 23:49 | 顯示全部樓層

ky927 發表於 2016-4-20 10:12
其實上繁應該拆一條81P由美田開做大圍上大埔道,81原線就帝都後上大埔道.宜家81係大圍個大圈真係幾花時間.
. ...

宜家81南行果個大圍圈又係抵死既,明明上面果段青沙公路南行果堆出入口有個巧妙設計可以慳返一邊方向既等燈位時間又唔識善用,反而仲要情願要政府特登開個大帝調頭位。
https://www.youtube.com/watch?v=Ta7fLRAx7bw
paul2357paul 發表於 2016-5-4 00:04 | 顯示全部樓層
bennyho1004 發表於 2016-4-19 04:25
始終280X車費問題已經限制左條線發展,加上得尖咀/佐敦客,回程仲要係中郵之後接近油麻地先兜出去上公路 ...

280X仲要抵死到南行花多少少時間在銅鑼灣村門口順便兜個細圈停站先至上青沙都唔肯
 樓主| bennyho1004 發表於 2016-5-6 03:50 | 顯示全部樓層
paul2357paul 發表於 2016-5-4 00:04
280X仲要抵死到南行花多少少時間在銅鑼灣村門口順便兜個細圈停站先至上青沙都唔肯 ...

如果可以既係應該來回停埋美林同大圍街市上青沙,不過因為要善用BBI所以無可能咁做
expertuser2004 發表於 2016-5-8 16:33 | 顯示全部樓層

YY487 發表於 2016-5-3 12:46
我從來冇否認過 81 有減班呢個事實
你係 #11 #15 兩次聲稱 81 抽咗車去青沙線
我係 #16 問你 81 幾時有抽 ...
我從來冇否認過 81 有減班呢個事實
你係 #11 #15 兩次聲稱 81 抽咗車去青沙線
我係 #16 問你 81 幾時有抽過車
跟住你就話減班 = 抽車
唔好意思, 本人呢幾日上左大陸公幹, 未能正常上網直到今日才能回應

如是咁答案就好簡單, 就去看星期日或假期的 81 班次就知道什麼一回事, 基本上看班次到站時間, 間距是足夠 10 分鐘
既然去不到指定的單位數字班次, 請問樓主乜有什麼理據去話佢夠車行呢 (即沒減過車)?
本人一早表明 81 CUT 左車 / 班次, 並沒不合理之處 [呢個情況係 42C 已做左 = 由上年 38 部車減到今年的 35 部車]
更可況有師兄話 81 有柯打其他路線的車行, 更可證明夠車行唔需要咁樣做

見到你話減班=減車已經知你有幾多料
近期有好多減班都係因為路面越來越擠塞所以增加行車時間,繼而導致減班
預左樓主會咁答, 等我答呢個問題, 就是巴士公司繁忙時段行最疏班次, 先令相當多乘客上不到車, 例子有 98A + 93K 同 1A, 89D + 89P
塞車會增加行車時間是對的, 但未必導致直接減班, 二架車一齊到站載客量是一樣的沒增加或減少的

而路線總用車數係維持不變
81 線就係呢個例子
81 由最密 4 分鐘一班減到去而家呢個班次
用車一樣維持 18 架
咁我想問,81 幾時有減車?
既然 81 冇減過車,咁 81 抽車去青沙線既講法係完全唔成立
已說左大埔道少左 8 架車行, 所以不重覆解釋, 留返比其他師兄去看好了
不過樓主對數字上觀念似乎差少少, 4分鐘多一班車其實好緊要下